notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Elképesztő hajótemetők a nagyvilágból

hirdetes

A világ legelképesztőbb hajótemetői

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Régen nem volt olyan fejlett a technika, mint napaság, ezért sokszor előfordultak súlyos balesetek, mint a Titanic tragédiája. De a technika fejlődése nem jelenti azt, hogy végleg elkerülhetjük ezeket a végzetes baleseteket, amiknek ezeket a hajótemetőket is köszönhetjük.

Hajótemető

Régen mikor még a technika nem volt ennyire fejlett gyakran megesett sajnos, hogy a hajók elsüllyedtek, nyomtalanul eltűntek. Leghíresebb példa erre a Titanic. Bár a technika rohamléptekkel fejlődik tengeri hajózás területén is, a mai korban is előfordulnak ilyen estek, legnagyobb vízhangot legutóbb a Costa Concordia tragédiája okozta. Joggal merül fel a kérdés, hogy mi lesz ezekkel a hajókkal a sajnálatos süllyedés után, és mi van akkor, amikor több hajó is egy adott ki területen belül kénytelen rostokolni az idők végzetéig, vagy amíg „ki nem halásszák” onnan őket? Ilyenkor alakulnak ki az úgynevezett Hajótemetők. A következőkben sorba vesszük a legnagyobb, a legrégebbi és a leghíresebb ilyen mesterséges képződményeket.

Hajótemető

A világ legnagyobb hajótemetője, ami egyértelműen csak az emberi gyarlóság, kapzsiság és hanyagság folyományaként jöhetett létre. Az itt hagyott 300 (!) hajó nagy többségét bizony szó szerint itt hagyták, ami a korrupt helyi vezetők és hajótársaságok illetve azok kapitányainak „összejátszása” révén alakulhatott így, illetve a helyi híres-hírhedt kalózok ténykedés miatt kerültek „parkolópályára” ezek a szerencsétlen vízi járművek.

 

Hajótemető

A 16. és a 18. század között több mint 800 gálya tűnt itt el. A Trafalgari-csata szolgáltatta ide a legtöbb áldozatot, amikor is a francia-spanyol had döntő vereséget szenvedett Nelson-admirális flottája ellen. Még mindig 150 hajó van a víz alatt, rajtuk egyes becslések szerint 1,5 milliárd euró értékű kinccsel. Nem csoda, hogy a felkutatással kapcsolatban is nemzetközi vita alakult ki, hogy egyáltalán kit illet a hajóroncsokhoz való lemerülés joga. Természetesen nekünk magyaroknak is van közünk a hajótemetőhöz, hiszen nem is olyan régen több magyar fosztogatót fogtak el, akik éppen a roncsokból próbáltak maguknak hasznot termelni. Sajnos könnyíti a rablók munkáját, hogy a roncsok mindössze 10-15 méter mélyen vannak.

 

Hajótemető

Washingtontól 30 km-re délre található a Potomac-folyó keleti partján lévő öbölben. 1910-as évek elején az első világháború miatt rendelt az amerikai haditengerészet 336 hajót. Mikor készen lettek az összes hajóval, akkora vége lett a a háborúnak, így oka fogyottá vált a megrendelés. Egy cég felvásárolta a maradék flottát, gondolván, hogy a szétszerelésükből majd óriási haszonra tesznek szert. Azonban 1925-ben egy óriási tűzvész során a hajók egy része elpusztult, kiégett. Az 1929-ben kezdődő gazdasági világálság során a vas éréke minimálisra csökkent, így aztán a soha be nem vetett flotta, ami már akkor is erősen lepusztult állapotban volt, végül gazdátlanná vált. Ez a helyzet azóta is így van. Ma már védett növények és szintén védett madarak kedvenc lakóhelye lett.
 

Hajótemető

2010-ben fedezék fel, mikor is olajvezeték kiépítésének a lehetőségét térképezte fel egy cég a mindezt a tenger-fenéken megoldva. Ekkor találták meg a több tucatnyi, sok évszázados hajóroncsot. A legrégebbi közülük egy már 800 éves hajó. Többségük a 17-19 század között került végső (?) nyughelyére. Azért is kérdőjeles a mai helyzetük, mert a kiemelés nagyon drága. Még sem adták fel ennek lehetőségét, mivel a hajók állapota meglepő módon kiváló. Van még közöttük két világháború közti roncs is, de akad köztük középkori gálya is. Stockholmban van kiállítva az 1961-ben felhozott, az akkor már közel 400 éve elsüllyedt és az azóta szépen restaurált híres Vasaskepp..

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Wellness hotel a Bükkben

Csodás wellness hotel a Bükkben Érdemes útra kelni vidékről is, ha hazánk természeti... Tovább

Groupama 3

Groupama 3 vitorlás hajó bemutatása A Groupama 3 maxi trimarán 2004 decemberében... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 223

Átlagos értékelés: 4.9

autó