notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Elképesztő hajótemetők a nagyvilágból

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > A világ legelképesztőbb hajótemetői

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A világ legelképesztőbb hajótemetői


2014/01/14

Régen nem volt olyan fejlett a technika, mint napaság, ezért sokszor előfordultak súlyos balesetek, mint a Titanic tragédiája. De a technika fejlődése nem jelenti azt, hogy végleg elkerülhetjük ezeket a végzetes baleseteket, amiknek ezeket a hajótemetőket is köszönhetjük.

Hajótemető
Régen mikor még a technika nem volt ennyire fejlett gyakran megesett sajnos, hogy a hajók elsüllyedtek, nyomtalanul eltűntek. Leghíresebb példa erre a Titanic. Bár a technika rohamléptekkel fejlődik tengeri hajózás területén is, a mai korban is előfordulnak ilyen estek, legnagyobb vízhangot legutóbb a Costa Concordia tragédiája okozta. Joggal merül fel a kérdés, hogy mi lesz ezekkel a hajókkal a sajnálatos süllyedés után, és mi van akkor, amikor több hajó is egy adott ki területen belül kénytelen rostokolni az idők végzetéig, vagy amíg „ki nem halásszák” onnan őket? Ilyenkor alakulnak ki az úgynevezett Hajótemetők. A következőkben sorba vesszük a legnagyobb, a legrégebbi és a leghíresebb ilyen mesterséges képződményeket.

Hajótemető

A világ legnagyobb hajótemetője, ami egyértelműen csak az emberi gyarlóság, kapzsiság és hanyagság folyományaként jöhetett létre. Az itt hagyott 300 (!) hajó nagy többségét bizony szó szerint itt hagyták, ami a korrupt helyi vezetők és hajótársaságok illetve azok kapitányainak „összejátszása” révén alakulhatott így, illetve a helyi híres-hírhedt kalózok ténykedés miatt kerültek „parkolópályára” ezek a szerencsétlen vízi járművek.

 

Hajótemető

A 16. és a 18. század között több mint 800 gálya tűnt itt el. A Trafalgari-csata szolgáltatta ide a legtöbb áldozatot, amikor is a francia-spanyol had döntő vereséget szenvedett Nelson-admirális flottája ellen. Még mindig 150 hajó van a víz alatt, rajtuk egyes becslések szerint 1,5 milliárd euró értékű kinccsel. Nem csoda, hogy a felkutatással kapcsolatban is nemzetközi vita alakult ki, hogy egyáltalán kit illet a hajóroncsokhoz való lemerülés joga. Természetesen nekünk magyaroknak is van közünk a hajótemetőhöz, hiszen nem is olyan régen több magyar fosztogatót fogtak el, akik éppen a roncsokból próbáltak maguknak hasznot termelni. Sajnos könnyíti a rablók munkáját, hogy a roncsok mindössze 10-15 méter mélyen vannak.

 

Hajótemető

Washingtontól 30 km-re délre található a Potomac-folyó keleti partján lévő öbölben. 1910-as évek elején az első világháború miatt rendelt az amerikai haditengerészet 336 hajót. Mikor készen lettek az összes hajóval, akkora vége lett a a háborúnak, így oka fogyottá vált a megrendelés. Egy cég felvásárolta a maradék flottát, gondolván, hogy a szétszerelésükből majd óriási haszonra tesznek szert. Azonban 1925-ben egy óriási tűzvész során a hajók egy része elpusztult, kiégett. Az 1929-ben kezdődő gazdasági világálság során a vas éréke minimálisra csökkent, így aztán a soha be nem vetett flotta, ami már akkor is erősen lepusztult állapotban volt, végül gazdátlanná vált. Ez a helyzet azóta is így van. Ma már védett növények és szintén védett madarak kedvenc lakóhelye lett.
 

Hajótemető

2010-ben fedezék fel, mikor is olajvezeték kiépítésének a lehetőségét térképezte fel egy cég a mindezt a tenger-fenéken megoldva. Ekkor találták meg a több tucatnyi, sok évszázados hajóroncsot. A legrégebbi közülük egy már 800 éves hajó. Többségük a 17-19 század között került végső (?) nyughelyére. Azért is kérdőjeles a mai helyzetük, mert a kiemelés nagyon drága. Még sem adták fel ennek lehetőségét, mivel a hajók állapota meglepő módon kiváló. Van még közöttük két világháború közti roncs is, de akad köztük középkori gálya is. Stockholmban van kiállítva az 1961-ben felhozott, az akkor már közel 400 éve elsüllyedt és az azóta szépen restaurált híres Vasaskepp..

 autóKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Franck Cammas

Franck Cammas vitorlázó életrajz Franck Cammas 1972 december 22.-én született...

Húsvéti nyúl

A Húsvéti nyúl A húsvéti nyúl, vagy húsvéti nyuszi, nyuszi a húsvét ünnephez...

Alsó él

Alsó él: A vitorla alsó, a fedélzettel nagyjából párhuzamos éle.

Csomó, Knots

A csomó, vagy knots a sebesség mértékegysége, 1 tengeri mérföld/óra, azaz 1,85 km/óra.

Balanszkormány

A balanszkormányon a kormány forgástengelye nem a kormánylap belépőélén, hanem hátrább...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.