5 érdekes téli olimpiai szám

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Nincs olyan, hogy túl hideg van a sportoláshoz! A legérdekesebb téli sportok

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Nincs olyan, hogy túl hideg van a sportoláshoz! A legérdekesebb téli sportok


2020/09/26
Nincs olyan, hogy túl hideg van a sportoláshoz! A legérdekesebb téli sportok
5 téli sportág

Curling

Ez a sportág eredetileg Hollandiának és Skóciának volt a nemzeti sportja, de mára már a világ egyik legismertebb sportja lett, és olimpiai sportág is. A curling egy 2-4 fős csapatjáték, aminek a titka az összehangol csapatmunkába, és a precízióban rejlik. Egy mérkőzésen két csapat küzd meg egymással egy 150 láb hosszú jégpályán, ami 45,72 méternek felel meg. Egy mérkőzés tíz menetes. Mindkét négy fős csapatnak nyolc darab köve van egy menetben. Ebből következik, hogy egy ember kettő darab követ hajít el. A játékosoknak egy előre meghatározott sorrendjük van. Normál esetben egy játék 8 menetes, de az olimpián a menetek száma 10. Egy játékos úgy tud pontot szerezni a csapatának, ha a menet végén a legközelebb áll a cirka 20 kilogrammos gránitköve a pálya végén található terület közepéhez. 

 

Hókajak

A sportág egyetlen mondatba foglalva: vadvízi evezés a hóban. A sportot űző személy beül egy kajakba egy lapáttal a kezébe, és lelöki magát egy hegynek a tetejéről, majd elkezd lefelé repeszteni, miközben a lapáttal kormányozva kerüli ki az akadályokat. Ezek a kajakok gyakran elérik az 50 km/h sebességet. Magyarországon egyre többen űzik ezt a sportot, a legbátrabbak még egy hivatalos versenyen is részt tudnak venni az országban. A sporthoz létfontosságú felszerelés a sisak és a mentőmellény.

 

Jégvitorlázás

Ahhoz, hogy ezt a sportágat tudjuk gyakorolni, szükségünk van egy olyan tóra, aminek a teteje legalább 4 centiméter vastagon be van fagyva, és persze egy vitorlás hajóra is szükségünk lesz. A jégvitorlás csupán annyiban különbözik a jól megszokott vitorlástól, hogy ennek nincsen hajóteste. Ez a szerkezet leginkább egy személyre van kitalálva, a korcsolyák háromszögben helyezkednek el a hídból épült testen, ami pont akkora, hogy a versenyző bele tudjon ülni. Ha jó széljárást fogunk ki, akkor akár 100 km/h-val is tudunk közlekedni. Ahhoz, hogy jól tudjuk gyakorolni ezt a fajta sportágat, érdemes elmenni Norvégiába, Svédországba, Hollandiába, Finnországba vagy akár Kanadába. Először a 2014-ben volt versenyszám ez a sport a téli olimpián. 
 


érdekességKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Cirkálás

A cirkálás, vagy más néven kreuzolás a szél ellen történő vitorlázás, cikk-cakk vonalban.

Csomó, Knots

A csomó, vagy knots a sebesség mértékegysége, 1 tengeri mérföld/óra, azaz 1,85 km/óra.

Izobárok

Izobárok: Az időjárási térképeken az azonos légnyomású pontokat összekötő vonalak.

Budapesti étterem

A legjobb budapesti étterem, ahol egy gyönyörű környezetben, igazi gasztronómiai...

Takli

Takli: vitorlázat Tengeri mérföld (tmf v. M) - kb. 1852 méter.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.