Hogyan válhatunk a legjobb kapitányok egyikévé?

Kövess minket facebookon!
Főoldal > A legjobb kapitányok ismérvei

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A legjobb kapitányok ismérvei


2016/02/08

Hogyan válhatunk kitűnő vezetővé a fedélzeten? Természetesen tanulás és idő kérdése, hogy elsajátítsunk minden szükséges tudást. Van azonban egy-két módszer, amellyel felgyorsítható ez a folyamat.

Kiből lehet jó kapitány?

Amikor valaki kezdő, már magától a vitorlázni tanulás folyamatától is retteg. Az egész annyira bonyolultnak tűnik. Mindenhol kötelek és zsinegek körülötted, ráadásul őrülten nehéznek érzi az ember, hogy megértse a fizikát a dologban, például, hogy hogyan haladhat ellenszélben egy vitorlás. És akkor még a mesterkedések szakszavainak százairól nem is beszéltünk.

 

A meglepetés, hogy valójában a vitorlázás nem is olyan bonyolult. Rájössz a nyitjára, hogyan irányítod a hajód, amerre csak akarod,(kivéve az abszolút ellenszelet persze) már az első nap végére. Még néhány nap oktatás, és már készen is állsz arra, hogy egyedül is kivigyél egy hajót, oktató nélkül, és a nélkül, hogy személyi vagy anyagi kárt okoznál.

 

Vajon ennyi elég? A folytatásból kiderül.

Kiből lehet jó kapitány?

Az egyetlen gond, hogy igazából még csak a felszínt súroltad. Megtanulhatsz vitorlázni egy pár nap- hét alatt. Egészen jóvá is válhatsz benne néhány egész hetes aktív tanfolyammal. De még mindig fényévekre leszel azoktól az öreg rókáktól (tengeri medvéktől?), akik ezzel foglalkoztak az elmúlt 10-20 évben, számtalan időjárási feltétel mellett gyakorlatot szerezve.

 

Nagyon sok tudást szerezhetsz egészen rövid időn belül a vitorlázásról. De bölcsességet szerezni sokkal hosszabb folyamat. Ez a bölcsesség teszi jó kapitánnyá a kapitányt. Ő az, aki érti az időjárás és a hullámok jeleit, ismeri a hajó és a legénysége gyengeségeit és erősségeit. Képes problémákat felismerni és lereagálni, mielőtt még felmerülnének.

 

A következő oldalon jönnek a módszerek, melyekkel nem csak tudás, tapasztalat is szerezhető.

Kiből lehet jó kapitány?

Az idő, vagyis a hajózott órák száma nem kifejezetten mérvadó ebben a kérdésben, mielőtt azt gondolnánk. Vitorlázhat az ember 20 éven keresztül napos délutánokon ideális szélben, ha viszont viharba kerül már kész is a baj. De ha egy szisztematikus módszerrel közelítjük meg a kérdést, pár év alatt komoly kapitányi bölcsességre tehetünk szert.

 

Két módszert javasolnak a gyakorlott vitorlázók:

 

  1. A megfontolt és egyenletes fejlődés útja: Tedd küldetéseddé, hogy folyamatos kihívások elé állítod magad. Menj ki a vízre durvább körülmények között és télen is, köss ki szűk helyeken, hajózz éjjel is, csatlakozz egy versenycsapathoz, navigálj egy teljes napot kikapcsolt GPS-el. Csak légy benne biztos, hogy olyan fokozatossággal és megfontoltan léped meg ezeket a szinteket, hogy mindig biztonságos legyen. A magad és legénységed terhelésével is csak fokozatosan, semmit ne feszíts vagy erőltess túl.
  2. A rövidebb út: kövesd az előzőekben elmondottakat, de szerezz magad mellé egy mentort, vagy végy haladó tanfolyamokon részt, így bonyolultabb szituációkba is belekezdhetsz hamarabb, ép bőrrel, gyorsabban fejlődve és közvetlen tanácsokat és megoldási javaslatokat kapva az adott helyzetekben.
Kiből lehet jó kapitány?

Akár az első, akár a második módszert választod, szánj legalább egy kis időt a korlátaid feszegetésére. Ha így teszel, nem fogsz olyan gyakran váratlan helyzetekbe botlani, legyen szó kemény időjárási viszonyokról, vagy motor nélküli kikötésről kis helyeken.

 

Kalandra fel!


érdekességek hajó sport versenyKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Balatonfűzfő - Vitorlázó Sportegyesület

A balatonfűzfői Vitorlázó Sportegyesület kikötője közforgalmú, 86 kikötő- és 3...

Navigáció

 Hajózástan, helyzetmegállapítás+hajóvezetés.

Rendezvényhelyszín

Rendezvényhelyszín Balaton vagy Budapest legszebb részein? Országunk szerencsére gyönyörű...

Belső hely

Belső hely – versenyben a pályajel kerülésekor a külsõ hajó köteles helyet adni a...

Sajtótájékoztató helyszín

A tökéletes sajtótájékoztató helyszín olyan megfelelő technikai háttérrel rendelkezik,...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.