notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hogyan válhatunk a legjobb kapitányok egyikévé?

hirdetes

A legjobb kapitányok ismérvei

D. Ági
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Hogyan válhatunk kitűnő vezetővé a fedélzeten? Természetesen tanulás és idő kérdése, hogy elsajátítsunk minden szükséges tudást. Van azonban egy-két módszer, amellyel felgyorsítható ez a folyamat.

Kiből lehet jó kapitány?

Amikor valaki kezdő, már magától a vitorlázni tanulás folyamatától is retteg. Az egész annyira bonyolultnak tűnik. Mindenhol kötelek és zsinegek körülötted, ráadásul őrülten nehéznek érzi az ember, hogy megértse a fizikát a dologban, például, hogy hogyan haladhat ellenszélben egy vitorlás. És akkor még a mesterkedések szakszavainak százairól nem is beszéltünk.

 

A meglepetés, hogy valójában a vitorlázás nem is olyan bonyolult. Rájössz a nyitjára, hogyan irányítod a hajód, amerre csak akarod,(kivéve az abszolút ellenszelet persze) már az első nap végére. Még néhány nap oktatás, és már készen is állsz arra, hogy egyedül is kivigyél egy hajót, oktató nélkül, és a nélkül, hogy személyi vagy anyagi kárt okoznál.

 

Vajon ennyi elég? A folytatásból kiderül.

Kiből lehet jó kapitány?

Az egyetlen gond, hogy igazából még csak a felszínt súroltad. Megtanulhatsz vitorlázni egy pár nap- hét alatt. Egészen jóvá is válhatsz benne néhány egész hetes aktív tanfolyammal. De még mindig fényévekre leszel azoktól az öreg rókáktól (tengeri medvéktől?), akik ezzel foglalkoztak az elmúlt 10-20 évben, számtalan időjárási feltétel mellett gyakorlatot szerezve.

hirdetes

 

Nagyon sok tudást szerezhetsz egészen rövid időn belül a vitorlázásról. De bölcsességet szerezni sokkal hosszabb folyamat. Ez a bölcsesség teszi jó kapitánnyá a kapitányt. Ő az, aki érti az időjárás és a hullámok jeleit, ismeri a hajó és a legénysége gyengeségeit és erősségeit. Képes problémákat felismerni és lereagálni, mielőtt még felmerülnének.

 

A következő oldalon jönnek a módszerek, melyekkel nem csak tudás, tapasztalat is szerezhető.

Kiből lehet jó kapitány?

Az idő, vagyis a hajózott órák száma nem kifejezetten mérvadó ebben a kérdésben, mielőtt azt gondolnánk. Vitorlázhat az ember 20 éven keresztül napos délutánokon ideális szélben, ha viszont viharba kerül már kész is a baj. De ha egy szisztematikus módszerrel közelítjük meg a kérdést, pár év alatt komoly kapitányi bölcsességre tehetünk szert.

 

hirdetes

Két módszert javasolnak a gyakorlott vitorlázók:

 

  1. A megfontolt és egyenletes fejlődés útja: Tedd küldetéseddé, hogy folyamatos kihívások elé állítod magad. Menj ki a vízre durvább körülmények között és télen is, köss ki szűk helyeken, hajózz éjjel is, csatlakozz egy versenycsapathoz, navigálj egy teljes napot kikapcsolt GPS-el. Csak légy benne biztos, hogy olyan fokozatossággal és megfontoltan léped meg ezeket a szinteket, hogy mindig biztonságos legyen. A magad és legénységed terhelésével is csak fokozatosan, semmit ne feszíts vagy erőltess túl.
  2. A rövidebb út: kövesd az előzőekben elmondottakat, de szerezz magad mellé egy mentort, vagy végy haladó tanfolyamokon részt, így bonyolultabb szituációkba is belekezdhetsz hamarabb, ép bőrrel, gyorsabban fejlődve és közvetlen tanácsokat és megoldási javaslatokat kapva az adott helyzetekben.
Kiből lehet jó kapitány?

Akár az első, akár a második módszert választod, szánj legalább egy kis időt a korlátaid feszegetésére. Ha így teszel, nem fogsz olyan gyakran váratlan helyzetekbe botlani, legyen szó kemény időjárási viszonyokról, vagy motor nélküli kikötésről kis helyeken.

 

Kalandra fel!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 123

Átlagos értékelés: 4.8

érdekességek hajó sport verseny