Íme a világ 5 legmélyebb pontja.

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Ezek a Föld legmélyebb pontjai

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Ezek a Föld legmélyebb pontjai


2018/04/26
CZs

Mint azt tudósaink jóvoltából már rég óta tudhatjuk, a Föld általunk járt felszíne és a bolygó kemény magja között nagyjából 6 437 kilométernyi a távolság. Ez a rettentő szám egy érdekes kérdést vet fel: vajon milyen mélyre áshatunk le? A válaszra többen is kíváncsiak voltak a történelem során, de csak az utóbbi évtizedekben tettek igazán eredményes lépéseket a megválaszolása érdekében. Habár egy, a Föld legmélyebb pontjait felsoroló lista valójában többnyire óceáni árkokat sorolna fel, a következőkben néhány érdekes, mély építményt és képződményt is megemlítünk.
 

Íme a Föld legmélyebb pontjai

5. Kidd bánya

A világ legmélyebb bányája a dél-afrikai Mponeng bánya, ami egy körülbelül 4 000 méter mély fúrás eredménye. A felszín alatt legmélyebbre hatoló bánya azonban kétségtelenül a kanadai Ontarióban fúrt Kidd bánya, amelynek legalsó pontja 3 100 méterre ereszkedik a tengerszint alá. Északi elhelyezkedése miatt alsó szintje közelebb van a bolygó magjához, mint a világ bármely más bányájának.

 

1964-ben nyílt meg és idővel folyamatosan egyre csak bővítették és bővítették. A világ legnagyobb bronzbányája évente több millió tonna ércet termel ki. A jelenlegi tervek szerint a munkálatok egészen 2021-ig folytatódnak majd.

 

4. Litke Deep

A Litke Deep a legmélyebb sarkvidéki árok. A tengerszint alatt 5 450 méterrel fekvő pont a norvég Svalbardtól 350 kilométerre északra található, elhelyezkedéséből adódóan pedig nem csak nagyon mély, de rettenetesen hideg is.

 

 

1955-ben egy Fyodor Litke névre keresztelt jégtörő hajó fedezte fel – innen kapta nevét is. A világ 20. legmélyebb óceáni árka, de extrém elhelyezkedése miatt megérdemelt egy pozíciót listánkon.

 

3. Milwaukee Deep

A Milwaukee Deep 8 741 méterével az Atlanti-óceán legmélyebb pontja. Mindössze 122 kilométerre található Puerto Rico északi partjától, nevét pedig a USS Milawukee hajóról kapta, amely 1939 február 14-én fedezte fel az árkot, amelyet akkoriban 8 796 méter mélynek mértek. 13 évvel később egy újabb mérés 8 705 métert mutatott.

 

2. Mariana-árok

Az öt legmélyebb árok mind a Csendes-óceán fenekén található. A Tonga, a Philippine, a Kuril-Kamchatka és a Kermadec-árok mind több, mint 9 140 méter mély, de ezek meg sem közelítik a Mariana-árkot, amelynek legmélyebb pontja 10 994 méter mélyen található.

 

 

A Föld legmélyebb árkát persze a történelem során többen is megpróbálták felfedezni. Richard Branson vállalkozó és James Cameron (Avatar, Titanic) filmrendező azon versenyeztek, hogy melyikük ér majd le előbb az árok fenekéig. A versenyt végül Cameron nyerte meg, 2012 márciusában.

 

1. Szupermély lyuk a Kola-félszigeten

A Föld legmélyebb pontján sosem jártak emberek, pedig emberek hozták létre azt. A lyuk az Oroszországhoz tartozó Kola-félszigeten végzett szupermély fúrás eredménye, és 12 261 méter mély. A fúrást 1970-ben kezdték meg, amikor a cél valamivel több mint 14 900 méter volt, azonban a mélységi hőmérsékletek (180°C) sokkal magasabbak voltak, mint amekkorára a fúrást végzők számítottak. Mint kiderült, a tervezett 14 900 méteres mélységben már 300°C-kal kellett volna megküzdeniük, amelyben a fúró már képtelen lett volna megfelelően működni.

 

A fúrást végül 1992-ben fejezték be. Habár a legmélyebb fúrt lyuk rekordját jelenleg az Odoptu OP-11 kút tartja (12 345 méter), a Kola-félszigeten fúrt lyuk továbbra is a legmélyebbre nyúlik a felszín alá.
 


érdekesség kultúra tenger, óceánKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Soling

Soling vitorlás hajó leírása A Soling Norvégiából indult hódító útra,ugyanúgy,...

Spanner

Spanner - feszítõszár

Hajóút

A hajóút a viziútnak hajók közlekedésére kijelölt, kijelölés hiányában a...

Gaffos vitorla

A gaffos vitorla meghatározását lásd a csonkarudas vitorlázat szótárszónál.

Révfülöp Hajóállomás BH Zrt.

A Balaton nyugati medencéjének északi partján található a Balatoni Hajóállomás Zrt....
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.