Íme a világ 5 legmélyebb pontja.

hirdetes

Ezek a Föld legmélyebb pontjai

CZs
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Mint azt tudósaink jóvoltából már rég óta tudhatjuk, a Föld általunk járt felszíne és a bolygó kemény magja között nagyjából 6 437 kilométernyi a távolság. Ez a rettentő szám egy érdekes kérdést vet fel: vajon milyen mélyre áshatunk le? A válaszra többen is kíváncsiak voltak a történelem során, de csak az utóbbi évtizedekben tettek igazán eredményes lépéseket a megválaszolása érdekében. Habár egy, a Föld legmélyebb pontjait felsoroló lista valójában többnyire óceáni árkokat sorolna fel, a következőkben néhány érdekes, mély építményt és képződményt is megemlítünk.
 

Íme a Föld legmélyebb pontjai

5. Kidd bánya

 

A világ legmélyebb bányája a dél-afrikai Mponeng bánya, ami egy körülbelül 4 000 méter mély fúrás eredménye. A felszín alatt legmélyebbre hatoló bánya azonban kétségtelenül a kanadai Ontarióban fúrt Kidd bánya, amelynek legalsó pontja 3 100 méterre ereszkedik a tengerszint alá. Északi elhelyezkedése miatt alsó szintje közelebb van a bolygó magjához, mint a világ bármely más bányájának.

 

1964-ben nyílt meg és idővel folyamatosan egyre csak bővítették és bővítették. A világ legnagyobb bronzbányája évente több millió tonna ércet termel ki. A jelenlegi tervek szerint a munkálatok egészen 2021-ig folytatódnak majd.

 

4. Litke Deep

 

A Litke Deep a legmélyebb sarkvidéki árok. A tengerszint alatt 5 450 méterrel fekvő pont a norvég Svalbardtól 350 kilométerre északra található, elhelyezkedéséből adódóan pedig nem csak nagyon mély, de rettenetesen hideg is.

 

A föld legmélyebb pontjai

 

1955-ben egy Fyodor Litke névre keresztelt jégtörő hajó fedezte fel – innen kapta nevét is. A világ 20. legmélyebb óceáni árka, de extrém elhelyezkedése miatt megérdemelt egy pozíciót listánkon.

hirdetes

 

3. Milwaukee Deep

 

hirdetes

A Milwaukee Deep 8 741 méterével az Atlanti-óceán legmélyebb pontja. Mindössze 122 kilométerre található Puerto Rico északi partjától, nevét pedig a USS Milawukee hajóról kapta, amely 1939 február 14-én fedezte fel az árkot, amelyet akkoriban 8 796 méter mélynek mértek. 13 évvel később egy újabb mérés 8 705 métert mutatott. A következő oldalra lapozva a világ 2 legmélyebb pontját is megismerheted!

Íme a Föld legmélyebb pontjai

2. Mariana-árok


Az öt legmélyebb árok mind a Csendes-óceán fenekén található. A Tonga, a Philippine, a Kuril-Kamchatka és a Kermadec-árok mind több, mint 9 140 méter mély, de ezek meg sem közelítik a Mariana-árkot, amelynek legmélyebb pontja 10 994 méter mélyen található.

 

Ezek a Föld legmélyebb pontjai

 

A Föld legmélyebb árkát persze a történelem során többen is megpróbálták felfedezni. Richard Branson vállalkozó és James Cameron (Avatar, Titanic) filmrendező azon versenyeztek, hogy melyikük ér majd le előbb az árok fenekéig. A versenyt végül Cameron nyerte meg, 2012 márciusában.

 

1. Szupermély lyuk a Kola-félszigeten

 

A Föld legmélyebb pontján sosem jártak emberek, pedig emberek hozták létre azt. A lyuk az Oroszországhoz tartozó Kola-félszigeten végzett szupermély fúrás eredménye, és 12 261 méter mély. A fúrást 1970-ben kezdték meg, amikor a cél valamivel több mint 14 900 méter volt, azonban a mélységi hőmérsékletek (180°C) sokkal magasabbak voltak, mint amekkorára a fúrást végzők számítottak. Mint kiderült, a tervezett 14 900 méteres mélységben már 300°C-kal kellett volna megküzdeniük, amelyben a fúró már képtelen lett volna megfelelően működni.

 

A fúrást végül 1992-ben fejezték be. Habár a legmélyebb fúrt lyuk rekordját jelenleg az Odoptu OP-11 kút tartja (12 345 méter), a Kola-félszigeten fúrt lyuk továbbra is a legmélyebbre nyúlik a felszín alá.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
érdekességek

Szótár

Puffer

Angolszász környezetben fender, magyarosan ütközőpárna, de mindenki egyszerűen csak... Tovább

Utazás

Ki ne szeretne utazni?? :) Buta kérdés, biztos, hogy mindenki! Utazni lehet sokféleképpen,... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes