Íme a világ 5 legmélyebb pontja.

hirdetes

Ezek a Föld legmélyebb pontjai

CZs
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Mint azt tudósaink jóvoltából már rég óta tudhatjuk, a Föld általunk járt felszíne és a bolygó kemény magja között nagyjából 6 437 kilométernyi a távolság. Ez a rettentő szám egy érdekes kérdést vet fel: vajon milyen mélyre áshatunk le? A válaszra többen is kíváncsiak voltak a történelem során, de csak az utóbbi évtizedekben tettek igazán eredményes lépéseket a megválaszolása érdekében. Habár egy, a Föld legmélyebb pontjait felsoroló lista valójában többnyire óceáni árkokat sorolna fel, a következőkben néhány érdekes, mély építményt és képződményt is megemlítünk.
 

Íme a Föld legmélyebb pontjai

5. Kidd bánya

 

A világ legmélyebb bányája a dél-afrikai Mponeng bánya, ami egy körülbelül 4 000 méter mély fúrás eredménye. A felszín alatt legmélyebbre hatoló bánya azonban kétségtelenül a kanadai Ontarióban fúrt Kidd bánya, amelynek legalsó pontja 3 100 méterre ereszkedik a tengerszint alá. Északi elhelyezkedése miatt alsó szintje közelebb van a bolygó magjához, mint a világ bármely más bányájának.

 

1964-ben nyílt meg és idővel folyamatosan egyre csak bővítették és bővítették. A világ legnagyobb bronzbányája évente több millió tonna ércet termel ki. A jelenlegi tervek szerint a munkálatok egészen 2021-ig folytatódnak majd.

hirdetes

 

4. Litke Deep

 

A Litke Deep a legmélyebb sarkvidéki árok. A tengerszint alatt 5 450 méterrel fekvő pont a norvég Svalbardtól 350 kilométerre északra található, elhelyezkedéséből adódóan pedig nem csak nagyon mély, de rettenetesen hideg is.

hirdetes

 

A föld legmélyebb pontjai

 

1955-ben egy Fyodor Litke névre keresztelt jégtörő hajó fedezte fel – innen kapta nevét is. A világ 20. legmélyebb óceáni árka, de extrém elhelyezkedése miatt megérdemelt egy pozíciót listánkon.

 

3. Milwaukee Deep

 

A Milwaukee Deep 8 741 méterével az Atlanti-óceán legmélyebb pontja. Mindössze 122 kilométerre található Puerto Rico északi partjától, nevét pedig a USS Milawukee hajóról kapta, amely 1939 február 14-én fedezte fel az árkot, amelyet akkoriban 8 796 méter mélynek mértek. 13 évvel később egy újabb mérés 8 705 métert mutatott. A következő oldalra lapozva a világ 2 legmélyebb pontját is megismerheted!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
érdekességek

Szótár

Raum

A raum másnéven háromnegyed szél. A hátszél és a kreuz között foglal helyet a... Tovább

Művészeti előadás

A művészeti előadás a művészetek teljes körét átfogó bemutató, beszélgetés, s egyfajta... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb vitorlázással kapcsolatos hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.