notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hihetetlen fényűzés - Bemutatjuk a világ legnagyobb jachtjait!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > A világ legnagyobb jachtjai

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A világ legnagyobb jachtjai


2018/07/12
Sz.F.

Sokan álmodoznak arról, hogy meghódíthassák a világ tengereit saját luxusjachtjuk fedélzetén. Habár a legtöbben életük során legfeljebb csak egy külföldi kikötőben láthatnak ilyen gyönyörű tengerjárókat, néhány ember számára ezek az álmok valóra váltak. Nem egy dúsgazdag milliárdos villogtatja szívesen óriási hajóit, de vajon mely hajók viszik a pálmát, ha a méretekről van szó?

Hihetetlen fényűzés - Bemutatjuk a világ legnagyobb jachtjait!

A nagyobb jachtok méretét általában hosszban szokás mérni, de a vízkiszorítás egy sokkal pontosabb képet fest a hajók valódi méretéről. A vízkiszorítás nem más, mint a hajó által kiszorított víz súlya, ami megegyezik a hajó és annak rakomány illetve utasai súlyának összegével. Ezt az értéket tonnában szokás mérni, a hosszt pedig méterben. A következő felsorolás a hosszt veszi alapul.

 

10. Yas – 141 méter

A Yas az Al Nahyan családé, ahogy a később következő hajók közül két másik is. A jacht Hamdan bin Zayed Al Nahyan sejk tulajdona, aki az Egyesült Arab Emírségek elnökének (Jalifa bin Zayed Al Nahayan) féltestvére. A Yas valaha egy holland haditengerészeti fregatt volt, és a HNLMS Piet Hein nevet viselte. Később a Pierrejean Design Studio tervei alapján Abu Dhabiban jachttá alakították át. A jacht ritkán hagyja el az ország vizeit.

 

9. El Mahrousa – 146 méterAz El Mahrousa 1863-ban készült el, és sokáig Egyiptom fejedelmi jachtjaként szolgált Khedive Ismail egyiptomii alkirály tulajdonaként. Később a hivatalos elnöki jachttá vált. Ez volt az első tengeri jármű, amely 1869-ben áthajózott a Szuezi-csatornán, majd 2015-ben ismét elsőként az új Szuezi-csatornán. Az El Mahrousa a világ legöregebb még ma is működő szuperjachtja, és jelenleg az egyiptomi haditengerészet gondoskodik róla, és csak évente 3 alkalommal hajózik ki.

 

8. Prince Abdulaziz – 147 méter

A Prince Abdulaziz Szaúd-Arábia első fejedelmi jachtja, Szalman szaúdi király büszkesége. A hajó általában Görögországban állomásozik (ahol sok arab fejedelem tartja hajóit), de időnként felbukkan Merbella, Franciaország és más olyan helyek partjai közelében, ahol a király nyári palotái vannak. A Prince Abdulaziz 1984-ben készült el Dániában, és eredetileg Fahd király tulajdona volt, és minden bizonnyal legfiatalabb fiáról, Abdul Azziz bin Fahd hercegről kapta a nevét.

 

7. Topaz – 147 méter

A Topaz az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnök-helyettesének, Mansour bin Zayed Al Nahyannak a tulajdona. A miniszterelnök-helyettes a miniszter féltestvére is egyben. A 2012-es Topaz a Lürssen hajógyár alkotása. Nem sokat tudni róla, azon kívül, hogy az Al Nahyan család gyakran használja. 2014 nyarán Leonardo DiCaprio is felbukkant a fedélzetén.

 

6. Fulk Al Salamah – 150 méter

A Fulk Al Salamah Kábúsz ománi szultán elsődleges hajójának (Al Said) segédhajója. Lefordítva a neve „A Béke Hajója”. Feltehetően azért volt rá szükség, mert az Al Said fedélzetén nincs elég szabadtéri férőhely. Sokat erről a hajóról sem tudni, de gyakran feltűnik a szultán elsődleges tengerjárója mellett.

 

5. Al Said – 155 méter

Az Al Said Kábúsz ománi szultán elsőszámú jachtja. A hajón 140 fős legénységnek és 65 vendégnek van elegendő hely. Valahányszor a szultán több embert szeretne „magával vinni” a tengerre, a Fulk Al Salamah néven futó segédhajóját is mozgósítja az Al Said mellett.

 

4. Dilbar – 156 méter

Habár nem a leghosszabb, vízkiszorítását (és belterének méretét) tekintve a Dilbar a világ legnagyobb luxusjachtja. A Dilbar az orosz milliárdos, Alisher Usmanov tulajdona. Usmanov egy korábbi hajóját, a 110 méteres Dilbart (ma már Ona) cserélte le az új tengerjáróra.

 

3. Dubai – 162 méter

A Dubai Mohamed bin Rashid Al Maktum, az Egyesült Arab Emírségek alelnökének hajója. A jacht általában Dubajban állomásozik és főleg az alelnök gyermekei használják. Eredetileg Jefri Bruneii herceg rendelte meg a Lürssen Yachts-tól, de 1998-ban a projektet felfüggesztették. 2006-ban végül a Platinum Yachts fejezte be a dubaji kormány rendelésére. 115 főnyi legénység és 24 vendég fér el rajta.

 

2. Eclipse – 162 méter

Az Eclipse-t gyakran emlegetik a másfél milliárd dolláros jachtként, habár ennél lényegesen kevesebbe került. Eredeti ára 400 millió euró vagy 500 millió amerikai dollár volt. Egy ideig a világ legnagyobb jachtja címtartója volt, de az Azzam a második helyre szorította. Az Eclipse Roman Abramovics orosz milliárdos tulajdona – két úszómedence és két helikopter leszálló is található a fedélzetén. A hajót a Blohm+Voss készítette 2010-ben.

 

1. Azzam – 180,6 méter

Hosszát tekintve az Azzam jelenleg a világ legnagyobb jachtja. Az Egyesült Arab Emírségek elnökének, Zayed Al Nahyannak a tulajdona. A hajót a Lürssen Yachts készítette, becsült ára pedig 400 millió amerikai dollár volt (a külső design a Nauta Yachts érdeme). A hajó 30 csomós csúcssebességre képes.

 

 

A világ három legnagyobb vitorlása (hossz szerint)

 

3. Maltese Falcon – 88 méter

A „Máltai Sólyom” egy három árbocos szkúner, amely Perini Navi munkásságát testesíti meg. Egy amerikai befektető, Tom Perkins rendelésére készült, majd az üzletember halála után Elena Ambrosiadou vásárolta meg. Belterének designját Ken Freivokh készítette.

 

2. Black Pearl – 106 méter

A „Fekete Gyöngy” három árbóccal rendelkezik. A vitorlarudak fixen hozzá vannak erősítve az árbócokhoz, ezért amikor a vitorlák irányt változtatnak, az egész árbóc egy helyben forog velük.

 

3. A – 143 méter

A szimplán csak A névre hallgató vitorlásjacht 143 méterével a leghosszabb a világon. Olykor „vitorlával támogatott motoros jachtként” is emlegetik. A designt Philippe Starck készítette. Ára 400 millió euró vagy 500 millió amerikai dollár volt – 8 fedélzete van, és gerince egy 1 láb vastag víz alatti üvegfalat rejt, amelyen keresztül a víz alatti világ is megfigyelhető a hajó testéből. Az A az orosz milliárdos, Andrey Melnichenko tulajdona.

 
hajóKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Top

Az árboc csúcsa.

Navigáció

 Hajózástan, helyzetmegállapítás+hajóvezetés.

Bókony

A bókony jelentése hajóborda.

Fűke 32

Fűke 32 vitorlás hajó gyártói leírása Fűke Yacht Kft. saját fejlesztésű hajója a...

Log

Log - hajósebességet mérõ müszer
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!