Romantikus faluk a Balatonnál, ahova érdemes idén ellátogatnod 2. rész

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Romantikus kis faluk a Balatonnál, ahova érdemes idén ellátogatnod 2. rész

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Romantikus kis faluk a Balatonnál, ahova érdemes idén ellátogatnod 2. rész


2022/03/26
ZH

Frissítve: 2024/06/19
Frissítette: ZH

Strandolás, lángos és vízibiciklizés. Ugye, hogy neked is a Balaton jutott eszedbe? Azonban országunk tengerének vidéke nem csak ebben merül ki! Cikksorozatomban olyan Balatoni falukat mutatok be, ahol elkerülhetitek a tömeget és romantikus estéket tölthettek el pároddal vagy kikapcsolódhattok a haverokkal, családdal. Tarts velem és ismerd meg a Balaton legjobb helyeit a kikapcsolódásra!

legszebb balatoni faluk

Megbúvás a völgy mélyén, Vászolyban

Vászoly a Balatoni-felvidék egyik legromantikusabb kis falucskája, amely ugyan nem közvetlen a Balaton partján helyezkedik el, mégis árasztja magából a vidék idilli hangulatát. A tradícionális présházak mentén hosszú szőlőültetvények, egy kristálytiszta tó és pezsgő kulturális élet vár minket a festői szépségű községben. Balatonfüredtől mindössze 15 kilométerre található ez a piciny település, amely a Pécselyi-medence egy völgyben bújik meg, és mindössze 200 lakos alkotja.

 

Vászoly csörgedező patakjai

Fotó: Alma Csutka

 

Története

Nevét valószínűleg Vazul Árpád-házi herceg neve után kapta, aki Szent István unokatestvére volt, egy másik elképzelés szerint viszont a honfoglalás előtt itt élő szláv törzsekhez fűződik a név, a Vaszil személynévhez kapcsolódóan. 
A vizekben bővelkedő kis völgy a régészeti lelet alapján már az ősi idők óta lakott terület volt, de az első irat, amelyben megemlítik 1082-ben látott napvilágot. Vászoly azóta is őrzi a borvidékekre jellemző falusi értékeket. A lakosság fő megélhetése a szőlőben rejlett, valamint a bővizű patakon több malom is épült. A török pusztítás után virágkorát élte a falu és újra telepítették környékbeli szőlőműveléssel foglalkozó szakemberekkel, így az 1800 évekre már körülbelül 700-an laktak a hangulatos kis völgyi falucskában. Aprófalut azonban a világháborúk tovább súlytották, így napjainkra megmaradt egy kis községnek.

 

Csörgedező patakok, friss források

A falu idilli hangulatát megalapozza a csörgedező patak, amin a régi időkből fennmaradt kis kőhidakon kelhetünk át, nem beszélve a takaros kis házakról és a hatalmas zöld területről, amivel a vidék rendelkezik. Több forrást is találhatunk a faluban, de a legszebb rész a Forrás-tó, amire egy vízi színpadot is építettek, ami a Vászolyi Nyár rendezvénysorozat helyszíneként szolgál. Az áttetsző vizű tó melletti kis domboldalban egy kis nézőteret alakítottak ki a látogatók számára. A tó mellett ücsörögve magunkba szívhatjuk a természet adta energiákat, hiszen a látvány nem csak a vizuális élményeinket elégíti, de egy lelkifröccsel is felér. A falu védőszentjének Szent Jakabot tartják, így a tavat tápláló forrás is az ő nevét hordozza. 
 

 

 

A Camino Benedictus egy zarándokút, amely a tihanyi bencés apátságtól indul, és közel 170 kilométert megtéve, a több, mint 800 éves román korabeli Szent Jakab templomhoz vezet. Vászoly is része a Szent Jakab-zarándokútjának, amely összeköti a bencés kolostorokat. 

 

Szent Jakab-zarándokút

Vászoly a Balaton-felvidék Nemzeti Parkjának részét képezi így tényleg igazi kincsnek számít! Tarts velem és olvasd cikksorozatomat, mert minden héten újabb Balatoni helyekkel készülök, amiket neked is látnod kell!
 


Balaton érdekesség hír utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Pilotkönyv

 A vízterület jellegzetességeit és a kikötõket bemutató könyv.

Észak Dunántúli Elektromos Vitorlázó Sportklub, Balatonalmádi

A Balaton keleti medencéjének északi partján található az  Észak Dunántúli...

Schooner

A schooner, magyarosan szkúner, egy kétárbocos vitorlás hajó, amin a hátsó árboc magasabb.

Temetkezési biztosítás

Temetkezési biztosítás - nincs annál nagyobb fájdalom, mint mikor elveszítjük szerettünket....

Sloop vitorlás

            ...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.