Ezeket a Balatoni városokat látogasd meg, ha kikapcsolódásra vágysz!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Romantikus kis faluk a Balatonnál, ahova érdemes idén ellátogatnod 4. rész

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Romantikus kis faluk a Balatonnál, ahova érdemes idén ellátogatnod 4. rész


2024/01/18
ZH

Balaton, nyár, szerelem, szabadság. Kell ennél több? A Balaton remek kikapcsolódási lehetőség lehet mindannyiunk számára, ha belföldön szeretnénk útra kelni. Azonban nem csak strandolásra van lehetőség a magyar tengernél, a Balatoni környék többet adhat számunkra, mint gondolnánk. Cikksorozatomban bemutatom a Balatoni környék legszebb falusi hangulatot megőrző községeket, ahol részed lehet a különleges balatoni életérzésben anélkül, hogy a tömeget választanád a nagyobb városokban. Tarts velem és lássuk mit rejteget a 4. rész!

legszebb balatoni faluk

A népművészeteket őrző Buzsák


Buzsák a Balaton déli partján található Fonyódtól rövid, körülbelül negyedórás autóútra található a Nagy-berek szélénél eldugott kis község. A népiművészeteket erősen őrző Buzsák híres hímzéséről, népitáncáról és fafaragásáról. A falun óriási nyugalom uralkodik, így a település határában fekvő szőlőhegyekben kirándulva és a műemlékként őrzött borospincék látványában tökéletes kikapcsolódásban lehet részünk. 

 

Buzsák története


Buzsák helyén a középkorban még 2 másik falu terült el, Akts és Magyari, amelyek a Somogyi vár területéhez tartoztak. a 13. században azonban IV. Béla király jó szolgálatainak jutalmáért adta adományul a Bő nemzetség itteni várbirtokáért felelős Jánosnak, aki őrizte a terület nyugadalmát. Az 1856-os kolerajárványban a település több, mint 400 áldozatot követelt, amivel igencsak megritkult a népességszám. A falu azóta sem népesedett el, megőrizte idilli hangulatát, amit idelátogatva teljesen átérezhetünk.

 

Jellegzetes népihagyományok Buzsákon


A körülbelül 500 éves település virágzik a népihagyományokban és a régi időkből fennmaradt építészeti látnivalókban, amikben hagyományőrző rendezvények keretein belül is lehetőségünk van megcsodálni. A faluba betelepült dél-szláv népcsoportok különleges tradíciót hordoznak magukban, amiket az itt élők is már sajátjuknak tekintenek. Így kialakult egy jellegzetes Buzsáki kultúra, amely csak is erre a községre jellemző.


A falu asszonyai háromféle ősi hímzést alkalmaznak a mai napig, ami anyáról lányára száll, hogy a későbbiekben se vesszen oda a csodálatos népihagyomány. A három féle hímzéshez tartozik a kék-piros vagy fekete-piros fonallal varrt „vézás”, valamint „rátétes” hímzés, és a harmadik a „boszorkányos”, amely sok színben pompázik. Nyáron a fák hűs árnyékába ülnek ki az asszonyok 6-8 fős csoportokban és együtt készíti a szebbnél-szebb darabokat, így nekünk is lehetőségünk van belelátni a készítési folyamatokba. A legszebb darabokat a Buzsáki Tájház múzeumában, valamint a Faluház állandó kiállításán tekinthetjük meg.

 


Kattints a következő oldalra, hogy megismerkedj Buzsák látnivalóival és kikapcsolódási lehetőségeivel!
 


Balaton érdekesség gasztronómia kultúra utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Fövenyes Hajóállomás BH ZRt.

A Balaton nyugati medencéjének északi partján található a Balatoni Hajózási Zrt....

Antiallergén matrac

Vajon miért érdemes antiallergén matracot vásárolni?   Ha téged is állandó...

Balcsapás

Balcsapás: Egy vitorlás balcsapáson halad, amikor a szelet bal oldala felől kapja....

Bumlift

Bumlift: nagyvitorla pihentetõ kötél (másnéven "dirk")

Sátras esküvő

Manapság egyre népszerűbbek a sátras esküvők, hiszen a párok kezdik felismerni a benne rejlő...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.