1. Csopak – Petrányi Pince
2001-ben nyitotta meg kapuit a Csopak erdő alatti részén, a Szitahegyi dűlőben fellelhető Petrányi Pincészet, mely egyre nagyobb tereket hódít meg. Csak is kézműves borok készülnek itt, egy szezon alatt majdnem 20 000 palacknyi bor kerül ki kezük alól és a szuper panorámát kínáló kóstolóterem is nem régen nyitotta meg kapuit, ahol tökéletesen ki lehet kapcsolódni.
2. Monoszló – Liszkay Borkúria
A Liszkay kúria története igen kalandos, hiszen tulajdonosa egy vadászat alkalmával talált rá egy régi, elhagyatott pincére a Káli – medencében, majd olyannyira beleszeretett, hogy rögtön meg is vásárolta az épületet.
Ekkor még nem tervezte hogy itt később borászat nyílik, ám nem sokkal a vásárlás után megtudta, az itt lévő természeti adottságok Hazánk egyik legértékesebb helyévé teszik a dűlőt.
Erre rá pár évre a család a környéken lévő szőlőterületeket is felvásárolta, majd ujjáültette őket és a 300 éves pince is teljes körű felújításon esett át.
Ma már igazi borkomplexum ez, hiszen ez borászat, pince és egy 9 szobás medencés luxus szálláshely is.
3. Káptalantóti – Istvándy Pince
Az Istvándy nevet viselő család története évszázadokkal ezelőttre, az 1800-as évek elejére nyúlik vissza és rengeteg módon gazdálkodtak. A bortermelés a legfontosabb és legkiemelkedőbb volt ezek közül mindig is, ez pedig mind a mai napig érvényben van, hírnevüket méltán viselik.
A Badacsony borvidékén termő kéknyelű szőlő a legkiemelkedőbb a boraik közül, erre különös figyelemmel vannak, de az Olaszrizling és a Szürkebarát is igen nagy közkedveltségnek örvend.
Forrás: mertutaznijo.cafeblog.hu

4. Etyek – Etyeki Kúria Borgazdaság
Húsz éve, 1996-ban alakult az Etyeki Kúria, akkor még csak alig két hektárnyi szőlőtermesztésre hasznosított területtel, ám olyan hamar híre ment a jó bornak, hogy nem sokára a környék vezető borászatává nőtte ki magát.
200-ben nagy felújításokon esett át, a feldolgozó részleg korszerűsítve lett, kellemes borkóstoló helyiséget kapott, Alcsútdobozon pedig megkezdődtek a szőlők telepítése, ennek köszönhetően ma már majdnem húsz hektárnyi részen folyik a termelés. Az Etyek és budai borvidéken termelt Pinot Noir az elsők között volt, ez később világhírűvé tette a pincészetet.
5. Szekszárd – Fekete Borpince
A Fekete Borpince tulajdonosa a családi hagyományokat megőrizve kezdett bele a bortermelésbe, mely a kilencvenes évektől családi vállalkozásként működik. Majdnem tíz hektárnyi területen folyik a szőlőtermesztés, melyből évente 50 000 palacknyi bort dobnak piacra.
6. Érsekhalma – Anna Borház
Ez az apró, hagyományokat követő borház 1998. óta foglalkozik a borászat mesterségével a Hajós – Bajai Borvidékhez tartozó Érsekhalmán.
Nem csak borkóstolás, hanem pince, valamint az ültetvények megtekintésére is lehetőség van, melyet gondosan megszerveznek. Aki megéhezne, az pedig ne hagyja ki a kemencében vagy bográcsban készült finomságokat sem!
Forrás: mertutaznijo.cafeblog.hu