Nézd meg te is Hazánk egyik legszebb barokk kastélyát!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Hazánk legszebb barokk kastélya, a Grassalkovich – kastély

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Hazánk legszebb barokk kastélya, a Grassalkovich – kastély


2016/05/21

A fővárostól alig egy órás kocsiúttal vagy akár tömegközlekedéssel is elérhetjük Magyarország egyik legszebb, barokk stílusban épült kastélyát, mely évente több ezer látogatót fogad, el is mondom miért!

 

Ismerd meg te is Hazánk egyik legszebb barokk stílusú kastélyát Gödöllőn!

Gödöllőn bukkanhatunk rá apró Hazánk egyik legszebb, barokk stílusban épült kastélyára, melyet tömegközlekedéssel és autóval is alig egy órás utazással érhetünk el.


A 15. században Gödöllőt és környékét még alig lakták emberek, ebben az időben a dokumentumokban még a Szadai család birtokaként jegyezték, ezután Nagy Lajos királyunk Pohárnok Péter számára nyújtotta át ajándékként.


Az itt épült Gödöllői Királyi Kastély Magyarország egyik legszebb és legnagyobb kastélya, melynek építése 1741-ben kezdődött meg és egészen 1759-ig eltartott, ám a látvány és a belefektetett munka magáért beszél.


Az idő múlásának során rengeteg átalakításon és változtatáson ment keresztül, ám pompájából és eredeti szépségéből máig nem veszített semmit.

 

 

 

 

 

A legnagyobb változtatásokat és újításokat I. Grassalkovich Antal végezte el rajta, ő a 18. században lett a környék és a kastély tulajdonosa is.


Bölcs ember lévén nagy figyelmet fordított a területeinek jövedelmezőségére és annak normális mederben való folyására, vagyona nagy részét pedig a köznép fejlődésére, javára fordította, az ő érdeme az is, hogy Gödöllő 1763-tól már mezővárosnak számít.


Mivel fontosnak tartotta a templomok építését, melyből birtokain összesen 35 darab volt, a kastélyban is felépíttetett egy gyönyörű és ámulatba ejtő templomot.


Itt folytak fontos ülések Kossuth vezetésével az 184-49-es szabadságharc idején is, hiszen fontos kérdés volt a Habsburgok tróntól való megfosztása, hiszen Hazánk önálló államként kívánt működni.

 

 

A folytatásért lapozz a következő oldalra!

Ismerd meg te is Hazánk egyik legszebb barokk stílusú kastélyát Gödöllőn!

Az 1867-es kiegyezést követően I. Ferenc József megkapta ajándékba Gödöllőt és ezzel együtt természetesen a kastély is, valamint annak egész területét és királynéja, Erzsébet is.


A királynő minden télen és ősszel itt töltötte idejét, ezáltal rengeteg fontos és kiemelkedő alkalom és esemény folyt az épület falai között, mely a fejlődés szempontjából igen jót tett a településnek is.

 

 

 

 

 

Ezek után Gödöllő fejlődésnek indult, számos oktató intézet épült, valamint az egész terület fejlődése is ütemesebb tempóban folyt, ám a második világháború itt is nyomokat hagyott, a régóta áhított városi rangot 1966-ban kapta meg.


Erzsébet királynénak valóságos kultusza alakult itt, parkot neveztek el róla, 1901-ben pedig a király is jelen volt a számára állított szobor felavatásának ünnepélyén.


A kastély ma a királynő emlékét őrzi, számos esemény és program szerveződik az épületben és annak parkjában, mely számos újításon esett át és még most is folyamatosan szépül.


Ha eljövünk ide, érdemes a kastély belső tereit végiglátogatni, melyet idegenvezetők társaságában tehetünk meg, valamint a kastély parkja és a tőle nem messze található Erzsébet – park és az ott fellelhető 1775-ben készült, azóta felújított Kálváriája is említésre méltó.

 

 


érdekességek túra utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Saling

Saling (ejtsd: száling) - árbocmerevítõ keresztrúd

Fonyód Vitorláskikötő Zrt.

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a Balatoni Hajózási Zrt. Keresztes...

Vorstag

A Vorstag (forstág) az árbocot előre merevítő drótkötél.

Michael Maier

Michael Maier vitorlázó bemutatása Michael Maier cseh származású vitorlázó. Finn és...

Fonyód Lighting ZRt. Csónakkikötő

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a GE Lightning Zrt. fonyódi ...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.