notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nézd meg te is Hazánk egyik legszebb barokk kastélyát!

hirdetes

Hazánk legszebb barokk kastélya, a Grassalkovich – kastély

Ilyés Zsófia
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A fővárostól alig egy órás kocsiúttal vagy akár tömegközlekedéssel is elérhetjük Magyarország egyik legszebb, barokk stílusban épült kastélyát, mely évente több ezer látogatót fogad, el is mondom miért!

 

Ismerd meg te is Hazánk egyik legszebb barokk stílusú kastélyát Gödöllőn!

Gödöllőn bukkanhatunk rá apró Hazánk egyik legszebb, barokk stílusban épült kastélyára, melyet tömegközlekedéssel és autóval is alig egy órás utazással érhetünk el.


A 15. században Gödöllőt és környékét még alig lakták emberek, ebben az időben a dokumentumokban még a Szadai család birtokaként jegyezték, ezután Nagy Lajos királyunk Pohárnok Péter számára nyújtotta át ajándékként.


Az itt épült Gödöllői Királyi Kastély Magyarország egyik legszebb és legnagyobb kastélya, melynek építése 1741-ben kezdődött meg és egészen 1759-ig eltartott, ám a látvány és a belefektetett munka magáért beszél.


Az idő múlásának során rengeteg átalakításon és változtatáson ment keresztül, ám pompájából és eredeti szépségéből máig nem veszített semmit.

 

 

 

 

 

A legnagyobb változtatásokat és újításokat I. Grassalkovich Antal végezte el rajta, ő a 18. században lett a környék és a kastély tulajdonosa is.


Bölcs ember lévén nagy figyelmet fordított a területeinek jövedelmezőségére és annak normális mederben való folyására, vagyona nagy részét pedig a köznép fejlődésére, javára fordította, az ő érdeme az is, hogy Gödöllő 1763-tól már mezővárosnak számít.

hirdetes


Mivel fontosnak tartotta a templomok építését, melyből birtokain összesen 35 darab volt, a kastélyban is felépíttetett egy gyönyörű és ámulatba ejtő templomot.


Itt folytak fontos ülések Kossuth vezetésével az 184-49-es szabadságharc idején is, hiszen fontos kérdés volt a Habsburgok tróntól való megfosztása, hiszen Hazánk önálló államként kívánt működni.

 

 

A folytatásért lapozz a következő oldalra!

Ismerd meg te is Hazánk egyik legszebb barokk stílusú kastélyát Gödöllőn!

Az 1867-es kiegyezést követően I. Ferenc József megkapta ajándékba Gödöllőt és ezzel együtt természetesen a kastély is, valamint annak egész területét és királynéja, Erzsébet is.


A királynő minden télen és ősszel itt töltötte idejét, ezáltal rengeteg fontos és kiemelkedő alkalom és esemény folyt az épület falai között, mely a fejlődés szempontjából igen jót tett a településnek is.

 

 

 

 

 

hirdetes

Ezek után Gödöllő fejlődésnek indult, számos oktató intézet épült, valamint az egész terület fejlődése is ütemesebb tempóban folyt, ám a második világháború itt is nyomokat hagyott, a régóta áhított városi rangot 1966-ban kapta meg.


Erzsébet királynénak valóságos kultusza alakult itt, parkot neveztek el róla, 1901-ben pedig a király is jelen volt a számára állított szobor felavatásának ünnepélyén.


A kastély ma a királynő emlékét őrzi, számos esemény és program szerveződik az épületben és annak parkjában, mely számos újításon esett át és még most is folyamatosan szépül.


Ha eljövünk ide, érdemes a kastély belső tereit végiglátogatni, melyet idegenvezetők társaságában tehetünk meg, valamint a kastély parkja és a tőle nem messze található Erzsébet – park és az ott fellelhető 1775-ben készült, azóta felújított Kálváriája is említésre méltó.

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Michael Maier

Michael Maier vitorlázó bemutatása Michael Maier cseh származású vitorlázó. Finn és... Tovább

Esküvő szervezés

Esküvőt szervezni nem egyszerű dolog. Életünk legszebb napjának tökéletesnek kell lennie,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 241

Átlagos értékelés: 4.8

érdekességek túra utazás