Nézd meg te is Hazánk egyik legszebb barokk kastélyát!

Hazánk legszebb barokk kastélya, a Grassalkovich – kastély

Ilyés Zsófia
hirdetes

A fővárostól alig egy órás kocsiúttal vagy akár tömegközlekedéssel is elérhetjük Magyarország egyik legszebb, barokk stílusban épült kastélyát, mely évente több ezer látogatót fogad, el is mondom miért!

 

Ismerd meg te is Hazánk egyik legszebb barokk stílusú kastélyát Gödöllőn!

Gödöllőn bukkanhatunk rá apró Hazánk egyik legszebb, barokk stílusban épült kastélyára, melyet tömegközlekedéssel és autóval is alig egy órás utazással érhetünk el.


A 15. században Gödöllőt és környékét még alig lakták emberek, ebben az időben a dokumentumokban még a Szadai család birtokaként jegyezték, ezután Nagy Lajos királyunk Pohárnok Péter számára nyújtotta át ajándékként.


Az itt épült Gödöllői Királyi Kastély Magyarország egyik legszebb és legnagyobb kastélya, melynek építése 1741-ben kezdődött meg és egészen 1759-ig eltartott, ám a látvány és a belefektetett munka magáért beszél.

hirdetes


Az idő múlásának során rengeteg átalakításon és változtatáson ment keresztül, ám pompájából és eredeti szépségéből máig nem veszített semmit.

 

 

 

 

 

A legnagyobb változtatásokat és újításokat I. Grassalkovich Antal végezte el rajta, ő a 18. században lett a környék és a kastély tulajdonosa is.


Bölcs ember lévén nagy figyelmet fordított a területeinek jövedelmezőségére és annak normális mederben való folyására, vagyona nagy részét pedig a köznép fejlődésére, javára fordította, az ő érdeme az is, hogy Gödöllő 1763-tól már mezővárosnak számít.

hirdetes


Mivel fontosnak tartotta a templomok építését, melyből birtokain összesen 35 darab volt, a kastélyban is felépíttetett egy gyönyörű és ámulatba ejtő templomot.


Itt folytak fontos ülések Kossuth vezetésével az 184-49-es szabadságharc idején is, hiszen fontos kérdés volt a Habsburgok tróntól való megfosztása, hiszen Hazánk önálló államként kívánt működni.

 

 

A folytatásért lapozz a következő oldalra!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
A hét tenger története

2018-08-11

A hét tenger története

A „hét tenger” – mint ahogy azt már említettük – gyakran hallható tengerészek (vagy kalózok) szájából, de hogy melyik hétről van szó, abban nem mindenki ért egyet feltétlenül (vagy egyáltalán arról, hogy mindig ugyan azt a hetet jelzi, vagy lehet szó másokról is).

Tippek káosz nélküli céges rendezvényszervezéshez

2018-07-25

Tippek káosz nélküli céges rendezvényszervezéshez

A céges rendezvényszervezés nagy falat lehet egy kezdő számára, főleg ha nem is a rendezvényszervezés a szakterülete! A teher megkönnyítése érdekében cikkünkben összegyűjtöttünk 3 és 1 bónusz tippet igazán kezdő rendezvényszervezőknek, amelyek betartásával elkerülheted a kalamajkát!

Utazási tippek, amik nélkül nem szabad útra kelni

2018-02-28

Utazási tippek, amik nélkül nem szabad útra kelni

Az utazás telis tele van izgalmakkal, kihívásokkal, lehetőségekkel, és olykor félelmetes helyzetekkel. Ha először vágsz neki egy nagyobb utazásnak életedben, akkor temérdek olyan érzéssel találod majd szembe maga, amiket nem feltétlenül tudsz majd hová tenni, mert sosem gondoltad volna, hogy egyáltalán léteznek ilyenek.

Íme, a Symphony of the Seas, a világ legnagyobb luxus tengerjáró hajója

2018-07-23

Íme, a Symphony of the Seas, a világ legnagyobb luxus tengerjáró hajója

Három évnyi építkezés után idén először tengerre szállhatott a világ legnagyobb luxushajója, a Symphony of the Seas („A tengerek szimfóniája”). A hajó Spanyolországban, Barcelonában indult első útjára, amely során több állomást is érintett a Földközi-tengeren.

hirdetes
érdekességek túra utazás

Szótár

Fartőke

A fartőke a fából készült hajóknál a gerinc folytatása a fartükör síkjáig. Nagyobb... Tovább

Melges 24

Melges 24 vitorlás hajó történet,bemutatás,leírás 1992-ben Buddy Melges megnyerte az... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb vitorlázással kapcsolatos hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.