Íme a világ 10 legveszélyesebb halfajtája- ezeket a veszélyes halakat jobb, ha messziről elkerülöd

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Íme a világ 10 legveszélyesebb halfajtája

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Íme a világ 10 legveszélyesebb halfajtája


2023/10/16

A világ vizei épp olyan ijesztőek és titokzatosak, mint amennyire gyönyörűek és magukkal ragadóak. A felszín alatt temérdek halfajta úszkál békésen, azonban egyesek sokkal veszélyesebbek, ha fenyegetve érzik magukat, mint a kopoltyús nép túlnyomó többsége. Az alábbiakban tíz olyan halfajtájáról olvashatsz, amelyeket jobb, ha messze elkerülsz vízi kalandjaid során!

Íme a világ 10 legveszélyesebb halfajtája

Tűzhal (Pterois antennata)

A beszédes nevű tűzhal csaknem egész teste mérgező. Hosszú melluszonyai, csíkos teste és agresszív természete mind árulkodó jelek arra, hogy ezzel a hallal nem érdemes kikezdeni. A tűzhal 18 éles hátúszóját használja a védekezéshez – ezekkel juttatja el a mérget áldozatába, ha egy másik állat (vagy ember) van olyan szerencsétlen, hogy épp őt támadja meg.

Azonban vadászat közben is félelmetes – áldozataira a környezetébe beolvadva vár, és villámgyors reflexeit használva csap le rájuk. Szúrása rettenetesen fájdalmas, mérge pedig émelygést és légzési problémákat okoz, habár az esetek többségében nem halálos.

 

Fugu gömbhal (Tetraodontidae)

A fugu gömbhal első ránézésre pufi, gyámoltalan állat, egészen addig, amíg veszélyben nem érzi magát. Ilyenkor ugyanis az esetben a gömbhal teleszívja testét vízzel, amitől nagyobbnak és fenyegetőbbnek tűnik.

Veszélyes azonban nem ettől lesz, hanem attól, hogy testének több része is mérgeket tartalmaz: a bőre, a mája, és belei is. Egyetlen hal 30 mérge emberrel lenne képes végezni – ezek a pufók állatok 25-ször mérgezőbbek, mint a cián. Ami azonban még különösebb, hogy japánban ételkülönlegességként fogyasztják őket, természetesen rendkívül gondos és óvatos előkészítés után.

 

Sávos tengeri krait (Laticauda colubrina)

Tény, hogy a tengeri krait nem hal, hanem egy sikló, de biztosítunk, hogy megérdemli az említést ezen a listán. A sávos tengeri krait ugyanis a világ legmérgezőbb siklója, a kobrákénál tízszer erősebb méreggel. Szerencsére nem agresszív állat, de azért jobb nem is játszadozni vele, mert harapása izomfájdalmat, kábaságot, homályos látást, és a légzőrendszer leállását eredményezheti – pont azokat a dolgokat, amiket az ember nem a vízben szeretne átélni (meg egyébként máshol sem).

Az Indiai és a Csendes-óceánban fordul elő, és akár fél órán keresztül is képes a víz alatt maradni, mielőtt fel kellene úsznia a felszínre egy adag levegőért.
 


érdekesség tenger, óceán utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Nut

 Az árbocon és a bummon lévő horony, vájat, csatorna neve, amibe a vitorlát húzzuk bele.

Csomó, Knots

A csomó, vagy knots a sebesség mértékegysége, 1 tengeri mérföld/óra, azaz 1,85 km/óra.

Budapesti látnivalók

Bizonyára te is sok látnivalót ismersz Budapesten, de még egy budapesti lakos számára is tud...

Deckbalken

Deckbalken – fedélzeti borda

Jobbcsapás

Egy vitorláshajó jobb csapáson halad, amikor a szelet jobb oldala felől kapva baumjával a bal...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.