notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Lélegzetelállító kanyonok a világ minden tájáról - Képek!

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Lélegzetelállító kanyonok a nagyvilágból

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Lélegzetelállító kanyonok a nagyvilágból


2014/03/24

Csodás, festői tájak, mesés kanyonok a világ minden tájáról. Nagyon nagy álmom, hogy legalább egyszer élőben is megcsodálhassam ezeket a csodálatos helyeket. Egyelőre maradnak a képek, nézd meg te is :)

Kanyon
Glen Canyon-Arizona, USA

 

A Glen Canyon a Colorado folyó olyan szakasza a Grand Canyon felett, ahol a folyó 200-250 méter mély, de igen keskeny kanyont vájt ki a navaho homokkőből. A Glen Canyon jelentős részét a Glen Canyon gát építése után ellepte a felduzzadó Powell-tó. A kanyon ma is fennmaradó részei a gáttól és a gát kapcsán kialakult Page városkától délnyugatra, a folyásirányon lefelé találhatók és a szűk szakaszai csak mintegy 15 mérföldet tesznek ki. Csakúgy mint a Grand Canyon, a Glen Canyon is számos dinoszauruszleletet és indián emléket tartalmaz.

Legismertebb, az autóúttól rövid túrával is elérhető része a Horseshoe Bend (Lópatkó kanyar).

Kanyon

A Blyde River Kanyon a világ harmadik legnagyobb kanyonja. A kanyon Dél-Afrika egyik legszebb természeti látványossága, a folyómeder körüli sziklafalak és hegycsúcsok 600-800m magasak. A gránittömbök uralta dél-afrikai a Sárkány-hegységben (Zuluföldön) a Blyde folyó kanyonja 24 km hosszan kanyarog a Swadaninál épült Blydepoort-gát és annak mesterséges víztározó felé.

A Blyde vize itt áttörte a sziklákat, egy 800 méter mély kanyont mélyítve magának, Afrika egyik legszebb vidékét hozva létre. Ma a folyó meredek kanyonfalak között halad, melyeket mérsékelt égövi erdő és a fynbos nevű örökzöld cserjeféle borít. Egyik oldalon a „Három nővér” nevű három hatalmas dolomitszikla magaslik. Legömbölyített végüket zöld növénytakaró borítja, oldalukat zuzmófoltok tarkítják.

Kanyon

Canyon De Chelly egy meredek sziklafalakkal határolt természetes folyosó, ami egy kis folyó vonalát követve szűkül be, lehetetlenné téve az átmenő forgalmat. A falak tökéletesen elizolálják a kanyont, megközeliteni pedig csak úgy lehet, ha vagy a folyó vonalát követjük vagy pedig meredek lépcsőkön lemászunk.

Kanyon

A Colca kanyon a világ 2. legmélyebb kanyonja, kétszer olyan mély mint a Grand-kanyon, habár ennek nem teljesen vertikálisak a falai. A táj valóban gyönyörű, az 5500 méter körüli havas csúcsok által körülölelt kanyonban lent dühöng a Colca folyó, mely az évmilliók alatt alapos munkát végzett és jól kimélyítette a Kondor keselyűk egyik legjobban megközelíthető lakóhelyét. 

Kanyon

A Coyote Buttes látványos, sziklás terület a Bureau of Land Management (BLM) kezelésében levő Paria Canyon-Vermilion Cliffs vadonban, az Amerikai Egyesült Államokban. Két részből (Coyote Buttes North és Coyote Buttes South) áll, melyek látogatásához engedélyre van szükség. A terület a US 89 jelzésű úttól délre található Arizona és Utah határán, félúton Kanab és Page között.
A Coyote Buttes területén a jura időszaki, keresztrétegzett, eolikus eredetű Navajo homokkő tárul fel. A homokkövek különböző színezettségét a bennük előforduló különféle vas-oxid, -oxihidroxid és -hidroxid ásványok adják. A területen megkövült dinoszaurusz-lábnyomokat találtak. A homokkő eróziójának eredményeként jött létre az örvénylés látszatát keltő The Wave és a rendkívül keskeny kanyon, a Buckskin Gulch.

Kanyon

Afrika északnyugati részén, a Magas-Atlasz félelmetes csúcsai között tör utat magának a gyors folyású Dadès-folyó. Furcsa belegondolni, hogy az itt lévő óriási sziklák 200 millió évvel ezelőtt még korallzátonyként díszítették a tengerfenéket. Az utóbbi néhány millió év során emelték fel és gyűrték meg őket a föld kéregmozgásai - így keletkezett a marokkói Magas-Atlasz. A meredek sziklákba vájt ösvényen 500 méter magasban lépegetni bizonyára nem mindennapi élmény. Aki otthonosan érzi magát a hegyvidéken, vagy egyszerűen kedvet kap az afrikai szurdokmászáshoz, most megtudhat pár dolgot erről a gyönyörű, függőleges falú szakadékról.

Kanyon

A kanyon 120 mérföld hosszú, néhol 20 mérföld széles, mélysége 800 méter. Ez a második legnagyobb kanyon a Grand Canyon után, amely 277 mérföld hosszú és 18 méter széles. A táj magáért beszél, egyszerűen elképesztő. Alkalmunk nyílik több helyen sétálni is szerencsére, így megcsodálhatjuk a táj szépségét. 

Kanyon

A Sumidero-szakadék alján a Grijalva folyó kanyarog, amin kis csónakokban 22 km-es körutat tehetünk. A motorcsónakok Chiapa de Corzo városkájából indulnak, ami a 16. századi, mór stílusú téglakútjáról nevezetes. A kanyon mindkét oldalát buja zöld növényzet borítja, amiben egyedi és védett állatok bújnak meg.

Kanyon

Európa Grand Kanyonja, a Verdon folyó 21 km hosszú meredek falú kanyont vágott a hegyek között, mélysége 250-700 m közt változik. A kanyon végén létrehoztak egy mesterséges tavat , amelynek a neve Lac de Sainte Croix.

Kanyon

Szerbia dél-nyugati részén található az Uvac kanyon az ország legszebb nemzeti parkját alkotja. Európa harmadik legnagyobb és legmélyebb völgye, ahol az európai fakó keselyűknek a 70% fészkel. A kanyargós szurdokot a Zlatibor és Zlatar hegyek barlangokkal tarkított sziklafalai fogják közre.utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Molett divat

A molett nőknek nincs egyszerű dolguk az öltözködés terén, hiszen a boltok kínálata nem...

Raffica

Raffica vitorlás hajó A hajót Bruce Farr tervezte a Libera hajóosztály...

Baum

Nagyjából vízszintesen üzemelő rúd, profil, mely az adott vitorla alsó élének...

Vízből mentés

Vízből mentés: (=Man Over Bord) a hajóból kiesett személyért ill. tárgyért való gyors...

Észak Dunántúli Elektromos Vitorlázó Sportklub, Balatonalmádi

A Balaton keleti medencéjének északi partján található az  Észak Dunántúli...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.