A vitorlázás első lépései kezdő tengerészeknek

Kövess minket facebookon!
Főoldal > A vitorlázás első lépései kezdő tengerészeknek

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A vitorlázás első lépései kezdő tengerészeknek


2018/07/14

Vitorlázni sokféleképpen meg lehet tanulni. Egyesek csak beugranak egy ismerősük hajójába és kitapasztalják a vízi élet csínját-bínját, mások beiratkoznak egy tanfolyamra, vagy vesznek maguknak egy csónakot és elkezdenek szórakozni vele.

A vitorlázás első lépései kezdő tengerészeknek

Bármelyik módszert is választod, érdemes tisztában lenned néhány alapvető koncepcióval, amelyek egész vitorlás pályafutásod során végigkísérnek majd a hullámok hátán. A biztonságos és élvezetes vitorlázáshoz szükséged lesz egy bizonyos alaptudásra és néhány új képesség elsajátítására. A következőkben röviden megismerkedhetsz azokkal az első lépésekkel, amelyeket végig kell csinálnod (többnyire sorban), hogy a későbbiekben kevesebb meglepetés érhessen, és elkerülhesd a kellemetlen, vagy éppen veszélyes helyzeteket. Ne is szaporítsuk tovább a szót!

 

1. Ismerkedj meg az alapvető vitorlás fogalmakkal

A vitorlázás egy külön világ, saját nyelvezettel és szakkifejezésekkel, amelyek egy hétköznapi beszélgetés során nem igazán jönnek elő. Nem kell persze szóról szóra mindent egyből megtanulnod – az igazi tudás akkor jön majd, ha gyakorlatban is találkozol ezekkel a dolgokkal.

 

2. Tanuld meg a hajó részeit

Mielőtt egyáltalán fellépnél hajód fedélzetére, nem árt közelebbről is megismerkedni egy vitorlás anatómiájával. Ez a pont szoros kapcsolatban áll az előzővel, hiszen a hajó részeinek is megvannak a szakszerű megnevezései, amikkel jó, ha tisztában vagy.

 

3. Iratkozz be egy online tréningre

Ha már tisztában vagy a különböző kifejezésekkel, és tudod, hogy merre van vitorlásod orra, akkor ideje komolyabban is belemerülni a tengerjárás részleteibe. Az interneten rengeteg tananyagot találhatsz a vitorlázásról, de a legjobb az, ha meg tudsz csípni egy online tréninget, ami digitálisan végigvezet a vitorlázás alapjain. A következő oldalon még több hasznos tanács vár! 

 

4. Szereld fel a csónakod

Szép, új csónakod gyönyörűen mutat a kikötőben, de a szélben nehezen indul majd el a vitorlák és a kötelek felszerelése nélkül. Nézz utána, hogy csónaktípusodon minek hol a helye, és hogy milyen sorrendben kell felszerelni a dolgokat rá. Ez után menj, és gyakorold be!

 

5. Ismerkedj meg az alapvető vitorlázási technikákkal

Csónakod indulásra kész – a kérdés már csak az, hogy hogy lehet mozgásra bírni? Tanuld meg az alapvető vitorlás technikákat, hogy elrugaszkodhass a móló mellől, vagy egy vízpartról.

 

6. Tanulj meg manőverezni

Egyenesen vitorlázni csak egy ideig szórakoztató, előbb-utóbb pedig muszáj leszel irányt változtatni, ha nem szeretnél nekiütközni a szembejövő akadályoknak. Az irányváltoztatások valamivel összetettebb manőverek, mint egy autó kormányának elfordítása, ezért nézz utána, hogy mi mindenre kell odafigyelni, amikor csinálod őket.

 

7. Tanulj meg visszatérni egy borulásból

A szél a vitorlás hajók legjobb barátja és legnagyobb ellensége is. Nélküle lehetetlen előrehaladni, azonban az erős lökések könnyedén felboríthatják a kisebb testű hajókat. Készülj fel ezekre az esetekre mentálisan, hogy ne érhessen meglepetés.

 

8. Tanulj meg kikötni és lehorgonyozni

Sajnos nem élheted le egész életedet kedvenc vitorlásod fedélzetén, és idővel ki kell kötnöd a parton, hogy visszatérhess a szárazföldre. Ennek természetesen megvan a saját technikája, amit muszáj leszel minél hamarabb megtanulni (legalább elméletben, mielőtt útra kelnél hajóddal). Nem árt továbbá, ha tudod, hogyan horgonyozhatsz le a víz közepén, hogy ne kelljen kikötnöd, valahányszor pihenni szeretnél egy kicsit.

 

9. Tanulj meg csomót kötni

A csomókötés már évezredek óta a tengerészek egyik legbecsesebb művészete és tudománya. A vitorlázáshoz elengedhetetlen néhány alapvető csomókötési technika elsajátítása, amiket akár otthon is begyakorolhatsz (és jobban is teszed, ha megtanulod őket).

 

10.  Első a biztonság

Ha minden eddigi pontot kipipáltál, akkor magabiztosan vághatsz neki „éles” vitorlázásaidnak. A magabiztosságodnál azonban csak az óvatosságod szabad, hogy nagyobb legyen. A víz felszínén más dolgokra kell odafigyelni, mint egy autóban vagy repülőn, és szükséged lesz néhány alapvető biztonsági felszerelésre is.

 


Balaton utazás vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Ejtés

A szélhez viszonyított olyan irányváltoztatás, melynek során a haladási irány és a...

Reménytelen helyzet

Reménytelen helyzet - ha ellenfelünk a cirkálószakaszon elõttünk haladva zavart szelet...

Beiboot

A beiboot meghatározását lásd a boci szótárszónál.

Hajófenék

A hajófenék a hajótest vízalatti része.

Melges 24

Melges 24 vitorlás hajó történet,bemutatás,leírás 1992-ben Buddy Melges megnyerte az...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.