notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A vitorlázás első lépései kezdő tengerészeknek

hirdetes

A vitorlázás első lépései kezdő tengerészeknek

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Vitorlázni sokféleképpen meg lehet tanulni. Egyesek csak beugranak egy ismerősük hajójába és kitapasztalják a vízi élet csínját-bínját, mások beiratkoznak egy tanfolyamra, vagy vesznek maguknak egy csónakot és elkezdenek szórakozni vele.

A vitorlázás első lépései kezdő tengerészeknek

Bármelyik módszert is választod, érdemes tisztában lenned néhány alapvető koncepcióval, amelyek egész vitorlás pályafutásod során végigkísérnek majd a hullámok hátán. A biztonságos és élvezetes vitorlázáshoz szükséged lesz egy bizonyos alaptudásra és néhány új képesség elsajátítására. A következőkben röviden megismerkedhetsz azokkal az első lépésekkel, amelyeket végig kell csinálnod (többnyire sorban), hogy a későbbiekben kevesebb meglepetés érhessen, és elkerülhesd a kellemetlen, vagy éppen veszélyes helyzeteket. Ne is szaporítsuk tovább a szót!

 

1. Ismerkedj meg az alapvető vitorlás fogalmakkal

A vitorlázás egy külön világ, saját nyelvezettel és szakkifejezésekkel, amelyek egy hétköznapi beszélgetés során nem igazán jönnek elő. Nem kell persze szóról szóra mindent egyből megtanulnod – az igazi tudás akkor jön majd, ha gyakorlatban is találkozol ezekkel a dolgokkal.

 

2. Tanuld meg a hajó részeit

Mielőtt egyáltalán fellépnél hajód fedélzetére, nem árt közelebbről is megismerkedni egy vitorlás anatómiájával. Ez a pont szoros kapcsolatban áll az előzővel, hiszen a hajó részeinek is megvannak a szakszerű megnevezései, amikkel jó, ha tisztában vagy.

 

3. Iratkozz be egy online tréningre

Ha már tisztában vagy a különböző kifejezésekkel, és tudod, hogy merre van vitorlásod orra, akkor ideje komolyabban is belemerülni a tengerjárás részleteibe. Az interneten rengeteg tananyagot találhatsz a vitorlázásról, de a legjobb az, ha meg tudsz csípni egy online tréninget, ami digitálisan végigvezet a vitorlázás alapjain. A következő oldalon még több hasznos tanács vár! 

hirdetes

 

A vitorlázás első lépései kezdő tengerészeknek

4. Szereld fel a csónakod

Szép, új csónakod gyönyörűen mutat a kikötőben, de a szélben nehezen indul majd el a vitorlák és a kötelek felszerelése nélkül. Nézz utána, hogy csónaktípusodon minek hol a helye, és hogy milyen sorrendben kell felszerelni a dolgokat rá. Ez után menj, és gyakorold be!

 

5. Ismerkedj meg az alapvető vitorlázási technikákkal

Csónakod indulásra kész – a kérdés már csak az, hogy hogy lehet mozgásra bírni? Tanuld meg az alapvető vitorlás technikákat, hogy elrugaszkodhass a móló mellől, vagy egy vízpartról.

 

hirdetes

6. Tanulj meg manőverezni

Egyenesen vitorlázni csak egy ideig szórakoztató, előbb-utóbb pedig muszáj leszel irányt változtatni, ha nem szeretnél nekiütközni a szembejövő akadályoknak. Az irányváltoztatások valamivel összetettebb manőverek, mint egy autó kormányának elfordítása, ezért nézz utána, hogy mi mindenre kell odafigyelni, amikor csinálod őket.

 

7. Tanulj meg visszatérni egy borulásból

A szél a vitorlás hajók legjobb barátja és legnagyobb ellensége is. Nélküle lehetetlen előrehaladni, azonban az erős lökések könnyedén felboríthatják a kisebb testű hajókat. Készülj fel ezekre az esetekre mentálisan, hogy ne érhessen meglepetés.

 

8. Tanulj meg kikötni és lehorgonyozni

Sajnos nem élheted le egész életedet kedvenc vitorlásod fedélzetén, és idővel ki kell kötnöd a parton, hogy visszatérhess a szárazföldre. Ennek természetesen megvan a saját technikája, amit muszáj leszel minél hamarabb megtanulni (legalább elméletben, mielőtt útra kelnél hajóddal). Nem árt továbbá, ha tudod, hogyan horgonyozhatsz le a víz közepén, hogy ne kelljen kikötnöd, valahányszor pihenni szeretnél egy kicsit.

 

9. Tanulj meg csomót kötni

A csomókötés már évezredek óta a tengerészek egyik legbecsesebb művészete és tudománya. A vitorlázáshoz elengedhetetlen néhány alapvető csomókötési technika elsajátítása, amiket akár otthon is begyakorolhatsz (és jobban is teszed, ha megtanulod őket).

 

10.  Első a biztonság

Ha minden eddigi pontot kipipáltál, akkor magabiztosan vághatsz neki „éles” vitorlázásaidnak. A magabiztosságodnál azonban csak az óvatosságod szabad, hogy nagyobb legyen. A víz felszínén más dolgokra kell odafigyelni, mint egy autóban vagy repülőn, és szükséged lesz néhány alapvető biztonsági felszerelésre is.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Detre Diána

Név: Detre Diána Detre Diána születési hely/idő: Budapest, 1983. november.... Tovább

Bilgepumpa

A bilgepumpa a fenékvíz szivattyú idegen elnevezése. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 171

Átlagos értékelés: 4.9

Balaton utazás Vitorlázás