notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mesés magyar tájon jártunk – bemutatjuk a dörgicsei Levendáriumot!

hirdetes

Mesés magyar tájon jártunk – bemutatjuk a dörgicsei Levendáriumot!

Máté Balázs, online marketing tanácsadó
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Toscana és Provence összekeverve a szívmelengető hazai, magyar tájjal: ezt találtuk Dörgicsén és egy gyönyörű levendulást. Mutatjuk, miért érdemes eljönnöd ide!

Mesés magyar tájon jártunk – bemutatjuk a dörgicsei Levendáriumot!

 

Feleségemmel Franciaországban voltunk nászúton. Kikapcsoltuk a céges telefont, beültünk az autóba és irány a Cote d’Azure és Provence. Annak idején, immáron majdnem 8 éve a levendula hozott össze bennünket. Feleségem is imádta, én is, volt is a kertemben vagy 8 tő. Majdnem két hétig jártuk ezeket a csodás tájakat a liláskék levendula mezőket kutatva. Két évre rá a gyermekvállalás mellett döntöttünk, és még egy utolsó nagyot akartunk kettesben csavarogni, így hát megtettük ugyan ezt Toszkánában is. Mindkét táj mesés, és tényleg úgy néz ki, mint a képeken. És ma ezt az érzést kaptuk vissza Dörgicsén.

 

A magyar Toscana

Az Alsóörstől a Káli medencéig terjedő, a Balaton északi partján elhúzódó terület az ország egyik legszebb tája, alapvetően hasonlít a Toszkán dombokra. Szerencsére ma már van egy olyan nyaraló közönség, akinek a Balaton nem csupán a strandon heverést és a hideg sör ivását, vagy az esti bulizást jelenti. Főleg igaz ez az Északi-part vendégközönségére. Az egyre-másra terjedő kulturális fesztiválok, események mutatják, ezt az igényt itt kielégíteni már anyagilag is megéri. Nos, a magyar Toszkána egyik ékköve, egy kis Provence-i érzéssel keveredve Dörgicse lett. Sokat hallottunk róla, ezért ma el is látogattunk ide, és ha már itt voltunk, kértünk egy kis idegenvezetést a bejáratnál található cseppnyi teázó-kávézóban. Kérésünkre Dr. Demján Ildikó, a Levendárium tulajdonosa vezetett körbe a birtokon. Amint megtudtam, hogy ő a tulajdonos, nem tudtam megállni, hogy ne kérdezzek tőle az alapításról és az üzletről is.

 

Cikkemet sok képpel illusztrálom, minden képről szeretnék írni Neked valamit, ezért kérlek lapozz a következő oldalra, ahol folytatom a cikket! 

 

Mesés magyar tájon jártunk – bemutatjuk a dörgicsei Levendáriumot!

A dörgicsei Levendárium

A Balaton-felvidék klímáját egyre inkább szubmediterránnak nevezik, ez a klíma, és az Alföldinél gyengébb, 10-12 aranykoronás talajok adják, hogy Dörgicse és környéke kiválóan alkalmas a gyógynövénytermesztésre, hasonlóan Provence és Toscana tájaihoz. Ildikó mindig is szerelmese volt a levendulának, egyszer látott egy hatalmas levendulamezőt, és úgy döntött, ilyen környezetben szeretne megöregedni. Fogorvosként dolgozott Budán, ami azért mondjuk valószínűleg nem a legrosszabban fizető szakmák közé tartozik, mégis a vidéki életet és egy gazdaság megalapítását választotta. Gyermekkorában is sokat járt ezen a tájon, így amikor az elhatározás megszületett, megvette ezt a birtokot.

 

Levendárium, Dörgicse

 

Azt gondolom, hatalmas szerencséje volt, hogy ezt a gyönyörű területet megvehette, hiszen ez nem csupán egy darab föld, valahol a Balaton fölött, hanem valóban mesés elhelyezkedésű birtok. A több, mint ezer éves rom, a dombocskán megbúvó kis templom, és a birtok szélén kezdődő, hirtelen induló zöld völgy különösen megfoghatatlanná teszi ennek a tájnak a szépségét. Nem jártam itt a Levendárium megalapítása előtt, de akkor is szép lehetett, most Ildikóék munkája alapján, liláskék levendulákkal és csodás rózsákkal, termő meggyfákkal maga a Paradicsom. Ahogy végigsétálsz a birtokon, eluralkodik rajtad a nyugalom és csak ülsz a nagy meggyfa alatt a padon, és csodálod a természet adta tájat és a szorgos kezek munkáját, aki ebből a tájból műremeket alkotott. 

hirdetes

 

Tihanyi levendula helyett dörgicsei Levendárium

 

  • Még nem virágzik a levendula, jöjjön vissza egy-két hét múlva, akkor lesz teljes pompájában - mondja Ildikó. A Francia levendula, vagy. ahogy én szeretem hívni az orvosi levendula. A hibrid levendula, mely két faj kereszteződéséből született és csak vegetatív úton szaporodik, még később, július elején nyílik majd. 

 

Való igaz, hogy még csak bimbózik, de már így is csodaszép. Nem tudom miért, a mi kertünkben kicsi feleségem levendulái már teljes virágukban pompáznak, el is felejtettem megkérdezni Ildikót, ez hogyan lehet… 

 

Még több képért és érdekességért lapozz kérlek egyet! 
 

hirdetes
Mesés magyar tájon jártunk – bemutatjuk a dörgicsei Levendáriumot!

 - A levendula azért tökéletes növény, mert nem nehéz organikusan is, vegyszerek nélkül termeszteni – mondja Ildikó, és eszembe jut, való igaz, mi sem csináltunk vele soha semmit, és gyönyörűek, hatalmasak lettek otthon a kertben… Nem permetezzük, nem műtrágyázzuk, nem használunk növényvédő-szert. Nem úgy, mint a Provence-ban termesztett levenduláknál, amelyek monokultúrában évtizedek óta élnek ott, így sajnos azokat műtrágyázzák és növényvédő szerekkel is kezelik. 

 

- A mi levenduláink teljesen bio termékek. Jó érzik magukat itt a madarak, az állatok, fenntartja magát a természet egyensúlya, nincs szükség beavatkozásra. A birtok Kolostorkert részében egyéb gyógynövényeket is termesztünk, zsálya, muskotályzsálya és egyre több rózsánk van. Ezekből lepárlással készítjük a teljesen tiszta illóolajokat. Van egy saját lepárlónk, ide néha más is behozza saját levendula termését, hogy olajat készítsünk számára. 

 

- Elég sok levendula termék van a piacon, van igény a Levendárium termékeire – kérdezem vezetőmet?

 

- Nem tudom, tudja-e de a levendula termékek 90%-a soha nem látott levendulát, laborban készítették hozzá az illatanyagot. Annyira megnövekedett az igény a levendulás termékek iránt, hogy a szépségipar képtelen természetes alapanyagokból ellátni a keresletet. Éppen ezért találtam ki 2012-ben a Levendárium márkanevet, hogy megkülönböztessem magunkat az ilyen mesterséges termékektől. 

 

- Milyen hatása van a levendulának? Amellett, hogy megnyugtatja a szívet és a lelket, amikor az ember egy gyönyörű levendula mezőn sétál….?

 

- René-Maurice Gattefossé fedezte francia parfüm mester egy labortűz alkalmával fedezte fel, hogy az addig csak illatszerként alkalmazott levendula milyen hatásos pl. az égési sérülések kezelésre. Rengeteg program van itt nálunk a Levendáriumban, a múlt héten volt egy esetünk az egyik ilyen program alkalmával, amikor egy kislány a melegben rosszul lett. Egy motoros felkapta, és behozta a házba, de véletlenül a kipufogó megégettre a kislányt. Azonnal megkezdtük az égési seb kezelését levendula olajjal, mely gyorsan javítja az égési sebeket. Gattefossé nevéhez fűződik az aromaterápia szó is, aki a parfümként használt illóolajat először alkalmazta gyógyászati célokra. 

 

A cikk utolsó, befejező részét és képeit a következő oldalon találod! Kérlek, lapozz! 

Mesés magyar tájon jártunk – bemutatjuk a dörgicsei Levendáriumot!

Végi sétálunk a kerten, megnézzük a Kolostorkertet is, ahol tényleg sokféle gyógynövény fejlődik. A keretet rózsák és futórózsák szegélyezik. A dombocskára felérve érjük el a hibrid levendula mezőt, ami egy meredek dombon fut alá a völgybe. Itt házigazdám elbúcsúzik, régi barátok, vendégek várják. Fotózva, videózva sétálok vissza a major felé, ahol rendezvényeket is tartanak.

 

Levendárium, programok 2017

 

Vannak itt esküvők, keresztelők, kevés romantikusabb helyet tudok ilyesmit elképzelni… Tihanyban van a másik nagy tábla levendulás Magyarországon, illetve ott található az őslevendulás is. A dörgicsei rendezettség, táj, szakértelem azonban messze felülmúlja azt az érzést, mint amikor az ember a tihanyi, egyszerű nagy tábla levendula mező szélén áll. 

 

Még egy hét, vagy kettő, ennyire saccolta Ildikó a teljes virágzást. Eljövök egy hét múlva is, és két hét múlva is. Ezt nem lehet kihagyni. Provence és Toscana 15 perc autózásnyira a Balaton partjától. Ígérem, erről is beszámolok, sőt videót, és drónvideót is készítek! Kövessétek Facebook oldalunkat, ha szeretnétek látni! Katt ide!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Backbord-szabály

Backbord-szabály: különböző oldali irányú széllel hajózó vitorlások találkozásánál... Tovább

Kiel

A kiel(ejtsd: kíl) a hajó tőkesúlya. A kielt nem lehet felhúzni, a hajót ellensúlyozza,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 193

Átlagos értékelés: 4.7

Balaton érdekességek kreatív múzeum túra utazás