Mesés magyar tájon jártunk – bemutatjuk a dörgicsei Levendáriumot!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Mesés magyar tájon jártunk – bemutatjuk a dörgicsei Levendáriumot!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Mesés magyar tájon jártunk – bemutatjuk a dörgicsei Levendáriumot!


2017/06/04

Toscana és Provence összekeverve a szívmelengető hazai, magyar tájjal: ezt találtuk Dörgicsén és egy gyönyörű levendulást. Mutatjuk, miért érdemes eljönnöd ide!

Mesés magyar tájon jártunk – bemutatjuk a dörgicsei Levendáriumot!

 

Feleségemmel Franciaországban voltunk nászúton. Kikapcsoltuk a céges telefont, beültünk az autóba és irány a Cote d’Azure és Provence. Annak idején, immáron majdnem 8 éve a levendula hozott össze bennünket. Feleségem is imádta, én is, volt is a kertemben vagy 8 tő. Majdnem két hétig jártuk ezeket a csodás tájakat a liláskék levendula mezőket kutatva. Két évre rá a gyermekvállalás mellett döntöttünk, és még egy utolsó nagyot akartunk kettesben csavarogni, így hát megtettük ugyan ezt Toszkánában is. Mindkét táj mesés, és tényleg úgy néz ki, mint a képeken. És ma ezt az érzést kaptuk vissza Dörgicsén.

 

A magyar Toscana

Az Alsóörstől a Káli medencéig terjedő, a Balaton északi partján elhúzódó terület az ország egyik legszebb tája, alapvetően hasonlít a Toszkán dombokra. Szerencsére ma már van egy olyan nyaraló közönség, akinek a Balaton nem csupán a strandon heverést és a hideg sör ivását, vagy az esti bulizást jelenti. Főleg igaz ez az Északi-part vendégközönségére. Az egyre-másra terjedő kulturális fesztiválok, események mutatják, ezt az igényt itt kielégíteni már anyagilag is megéri. Nos, a magyar Toszkána egyik ékköve, egy kis Provence-i érzéssel keveredve Dörgicse lett. Sokat hallottunk róla, ezért ma el is látogattunk ide, és ha már itt voltunk, kértünk egy kis idegenvezetést a bejáratnál található cseppnyi teázó-kávézóban. Kérésünkre Dr. Demján Ildikó, a Levendárium tulajdonosa vezetett körbe a birtokon. Amint megtudtam, hogy ő a tulajdonos, nem tudtam megállni, hogy ne kérdezzek tőle az alapításról és az üzletről is.

 

Cikkemet sok képpel illusztrálom, minden képről szeretnék írni Neked valamit, ezért kérlek lapozz a következő oldalra, ahol folytatom a cikket! 

 

Mesés magyar tájon jártunk – bemutatjuk a dörgicsei Levendáriumot!

A dörgicsei Levendárium

A Balaton-felvidék klímáját egyre inkább szubmediterránnak nevezik, ez a klíma, és az Alföldinél gyengébb, 10-12 aranykoronás talajok adják, hogy Dörgicse és környéke kiválóan alkalmas a gyógynövénytermesztésre, hasonlóan Provence és Toscana tájaihoz. Ildikó mindig is szerelmese volt a levendulának, egyszer látott egy hatalmas levendulamezőt, és úgy döntött, ilyen környezetben szeretne megöregedni. Fogorvosként dolgozott Budán, ami azért mondjuk valószínűleg nem a legrosszabban fizető szakmák közé tartozik, mégis a vidéki életet és egy gazdaság megalapítását választotta. Gyermekkorában is sokat járt ezen a tájon, így amikor az elhatározás megszületett, megvette ezt a birtokot.

 

Levendárium, Dörgicse

 

Azt gondolom, hatalmas szerencséje volt, hogy ezt a gyönyörű területet megvehette, hiszen ez nem csupán egy darab föld, valahol a Balaton fölött, hanem valóban mesés elhelyezkedésű birtok. A több, mint ezer éves rom, a dombocskán megbúvó kis templom, és a birtok szélén kezdődő, hirtelen induló zöld völgy különösen megfoghatatlanná teszi ennek a tájnak a szépségét. Nem jártam itt a Levendárium megalapítása előtt, de akkor is szép lehetett, most Ildikóék munkája alapján, liláskék levendulákkal és csodás rózsákkal, termő meggyfákkal maga a Paradicsom. Ahogy végigsétálsz a birtokon, eluralkodik rajtad a nyugalom és csak ülsz a nagy meggyfa alatt a padon, és csodálod a természet adta tájat és a szorgos kezek munkáját, aki ebből a tájból műremeket alkotott. 

 

Tihanyi levendula helyett dörgicsei Levendárium

 

  • Még nem virágzik a levendula, jöjjön vissza egy-két hét múlva, akkor lesz teljes pompájában - mondja Ildikó. A Francia levendula, vagy. ahogy én szeretem hívni az orvosi levendula. A hibrid levendula, mely két faj kereszteződéséből született és csak vegetatív úton szaporodik, még később, július elején nyílik majd. 

 

Való igaz, hogy még csak bimbózik, de már így is csodaszép. Nem tudom miért, a mi kertünkben kicsi feleségem levendulái már teljes virágukban pompáznak, el is felejtettem megkérdezni Ildikót, ez hogyan lehet… 

 

Még több képért és érdekességért lapozz kérlek egyet! 
 

Mesés magyar tájon jártunk – bemutatjuk a dörgicsei Levendáriumot!

 - A levendula azért tökéletes növény, mert nem nehéz organikusan is, vegyszerek nélkül termeszteni – mondja Ildikó, és eszembe jut, való igaz, mi sem csináltunk vele soha semmit, és gyönyörűek, hatalmasak lettek otthon a kertben… Nem permetezzük, nem műtrágyázzuk, nem használunk növényvédő-szert. Nem úgy, mint a Provence-ban termesztett levenduláknál, amelyek monokultúrában évtizedek óta élnek ott, így sajnos azokat műtrágyázzák és növényvédő szerekkel is kezelik. 

 

- A mi levenduláink teljesen bio termékek. Jó érzik magukat itt a madarak, az állatok, fenntartja magát a természet egyensúlya, nincs szükség beavatkozásra. A birtok Kolostorkert részében egyéb gyógynövényeket is termesztünk, zsálya, muskotályzsálya és egyre több rózsánk van. Ezekből lepárlással készítjük a teljesen tiszta illóolajokat. Van egy saját lepárlónk, ide néha más is behozza saját levendula termését, hogy olajat készítsünk számára. 

 

- Elég sok levendula termék van a piacon, van igény a Levendárium termékeire – kérdezem vezetőmet?

 

- Nem tudom, tudja-e de a levendula termékek 90%-a soha nem látott levendulát, laborban készítették hozzá az illatanyagot. Annyira megnövekedett az igény a levendulás termékek iránt, hogy a szépségipar képtelen természetes alapanyagokból ellátni a keresletet. Éppen ezért találtam ki 2012-ben a Levendárium márkanevet, hogy megkülönböztessem magunkat az ilyen mesterséges termékektől. 

 

- Milyen hatása van a levendulának? Amellett, hogy megnyugtatja a szívet és a lelket, amikor az ember egy gyönyörű levendula mezőn sétál….?

 

- René-Maurice Gattefossé fedezte francia parfüm mester egy labortűz alkalmával fedezte fel, hogy az addig csak illatszerként alkalmazott levendula milyen hatásos pl. az égési sérülések kezelésre. Rengeteg program van itt nálunk a Levendáriumban, a múlt héten volt egy esetünk az egyik ilyen program alkalmával, amikor egy kislány a melegben rosszul lett. Egy motoros felkapta, és behozta a házba, de véletlenül a kipufogó megégettre a kislányt. Azonnal megkezdtük az égési seb kezelését levendula olajjal, mely gyorsan javítja az égési sebeket. Gattefossé nevéhez fűződik az aromaterápia szó is, aki a parfümként használt illóolajat először alkalmazta gyógyászati célokra. 

 

A cikk utolsó, befejező részét és képeit a következő oldalon találod! Kérlek, lapozz! 

Mesés magyar tájon jártunk – bemutatjuk a dörgicsei Levendáriumot!

Végi sétálunk a kerten, megnézzük a Kolostorkertet is, ahol tényleg sokféle gyógynövény fejlődik. A keretet rózsák és futórózsák szegélyezik. A dombocskára felérve érjük el a hibrid levendula mezőt, ami egy meredek dombon fut alá a völgybe. Itt házigazdám elbúcsúzik, régi barátok, vendégek várják. Fotózva, videózva sétálok vissza a major felé, ahol rendezvényeket is tartanak.

 

Levendárium, programok 2017

 

Vannak itt esküvők, keresztelők, kevés romantikusabb helyet tudok ilyesmit elképzelni… Tihanyban van a másik nagy tábla levendulás Magyarországon, illetve ott található az őslevendulás is. A dörgicsei rendezettség, táj, szakértelem azonban messze felülmúlja azt az érzést, mint amikor az ember a tihanyi, egyszerű nagy tábla levendula mező szélén áll. 

 

Még egy hét, vagy kettő, ennyire saccolta Ildikó a teljes virágzást. Eljövök egy hét múlva is, és két hét múlva is. Ezt nem lehet kihagyni. Provence és Toscana 15 perc autózásnyira a Balaton partjától. Ígérem, erről is beszámolok, sőt videót, és drónvideót is készítek! Kövessétek Facebook oldalunkat, ha szeretnétek látni! Katt ide!


Balaton érdekességek kreatív múzeum túra utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Étterem Budapesten

Egy különleges éttermet keresel a főváros szívében? A Városliget Café & Restaurant...

Dinamikus dőlés

Az oldalt csúszó hajón a tőkesúly vagy az uszony a menetiránnyal szöget zár be, emiatt a...

Detre Dia

Detre Dia, szörf olimpikon Lásd itt: Detre Diána

Lee oldal

A hajó szél alatti oldala.

Trimmzsinór

A vitorlában lévő vékony állítózsinór. Általában a vitorla alsó- és hátsóélébe...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.