notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Frissítő levesek, amik a kánikulában is jól esnek - Próbáld ki ezeket a recepteket4

hirdetes

Frissítő levesek, amik a kánikulában is jól esnek - Receptek!

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Megint kánikulát jósolnak, ami már szinte a küszöbön van. Ilyenkor az embernek nincs étvágya, de enni kell! Most három frissítő leves receptjét ismerheted meg.

Leves

Hideg tökleves

 

Hozzávalók / 4 adag

 

    1 kg gyalult közönséges tök

    só ízlés szerint

    3 ek olívaolaj

    1 közepes db vöröshagyma

    4 dl zöldség alaplé (vagy víz)

    fehérbors ízlés szerint

    3 közepes db burgonya

    3 szál kapor

    2.5 dl habtejszín

    1 dl kovászos uborka lé (vagy kevés ecet)

    4 ek olívaolaj (a tetejére)

 

Elkészítés

 

A gyalult tököt besózzuk, majd állni hagyjuk.

Közben felaprítjuk a hagymát, és kevés olívaolajon megpirítjuk.

A sózott tököt alaposan kinyomkodjuk, és a hagymához adjuk, kevés fehérborssal ízesítjük, majd az egészet felöntjük az alaplével, és hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát és a kaprot is. Az egészet addig főzzük, amíg a burgonya teljesen meg nem puhul.

 

Ezután kivesszük a kaprot, és az egészet botmixerrel összeturmixoljuk.

A tejszínt egy tálba öntjük, és apránként kanalazunk hozzá a forró levesből, majd minden kanál leves után alaposan átkeverjük. A lényeg, hogy nagyjából egyforma hőmérsékletű legyen a tejszín és a leves.

A langyos tejszínt hozzáöntjük a leveshez, és habverővel alaposan elkavarjuk, majd hozzáadjuk a kovászos uborka lét is, hogy kellően savanykás legyen. Egyet rottyantunk rajta, és már kész is.

Olívaolajjal vagy tökmagolajjal meglocsolva tálaljuk.

Leves

Hozzávalók / 4 adag

 

A leveshez

 

    4 közepes db piros kaliforniai paprika

    8 dl alaplé

    1 kávéskanál chilipehely

    2 gerezd fokhagyma

    1 közepes db vöröshagyma

    2 ek olívaolaj

 

A feltéthez

 

    1 bögre quinoa

    1 db avokádó (nagy és érett)

    1 kis db lilahagyma

    8 szál koriander

 

A tálaláshoz

 

    1 közepes db lime

 

Elkészítés

 

 

A leveshez

 

A paprikálat megmossuk, megtöröljük, alufóliával bélelt tepsire tesszük, és kb 15 perc alatt megsütjük. Betakarjuk, majd 10 perc elteltével lehúzzuk a fekete héjukat. Késsel tessék-lássék felvágjuk.

Egy fazékban megmelegítjük az olívaolajat, rászórjuk az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, majd a chilipelyheket, és kicsit kevergetjük, 5-8 percig, amíg a hagyma üveges lesz.

Akkor rádobjuk a paprikát, ráöntjük a zöldség alaplevet, és felforraljuk. Ha forr, elzárjuk. Hagyjuk, hogy egy picit hűljön (hogy ne öljük meg a mixerünket).

Az egész levest összepürésítjük botmixerrel.

 

A feltéthez

 

Közben a quinoát átmossuk, és dupla mennyiségű vízben egy csipet sóval megfőzzük, hagyjuk kicsit hűlni.

Az avokádót felkockázzuk, a lilahagymát finomra vágjuk, a koriandert leszedjük a száráról, a leveleket felvágjuk. Mindent hozzákeverünk a kihűlt quinoához.

 

A tálaláshoz

 

A levesbetétet igazságosan elosztjuk a kitálalt levesben, és lime lével csepegtetjük. Azonnal tálaljuk.

 

    sütési hőfok: 200°C

Leves

Hozzávalók / 4 adag

 

A leveshez

 

    25 dkg kovászos uborka (levével együtt)

    1 kis fej vöröshagyma

    1 gerezd fokhagyma

    1 csokor petrezselyem

    0.5 csokor kapor

    1.5 dl tejföl

    2 ek olívaolaj

    2 csipet cukor

 

A tálaláshoz

 

    20 dkg füstölt szalonna

 

Elkészítés

 

 

    A finomra vágott hagymákat evőkanálnyi olívaolajon megdinszteljük.

    A kovászos uborkát és a levét, valamint az összes hozzávalót (beleértve a dinsztelt hagymát is) turmixba tesszük.

    Összemixeljük.

    A szalonnát felcsíkozzuk és zsírját kisütjük.

    Jól lehűtve, szalonnával tálaljuk.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Az 50 település már javában készül az idei Nemzeti Regatta versenyeire!

2019-05-22

Az 50 település már javában készül az idei Nemzeti Regatta versenyeire!

Kevesebb mint két hét és indul a Nemzeti Regatta – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválja – 2019. június 1-2-án! A Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) és szervezőtársai idén is 50 települést látnak vendégül Siófokon, ahova 16 megyéből érkeznek majd a csapatok a megmérettetésekre.

Sarud a Tisza-tó ékköve 1. rész. Minden egy vitorlás tanfolyammal kezdődött, a Balatonon.

2019-05-24

Sarud a Tisza-tó ékköve 1. rész. Minden egy vitorlás tanfolyammal...

Hiszen vitorlázni – az az általános tévhit – csak a Balatonon lehet. Befejezve a tanfolyamot, furcsa hiányt fedeztem fel magamban. Jó hogy van vitorlás vizsgám, de én Sarudon élek, ahol van ugyan pár vitorlás, de vitorlás élet, vitorlás közösség – na, az nincs.

Sarud a Tisza-tó ékköve 2.rész. Minden egy vitorlás tanfolyammal kezdődött, a Balatonon.

2019-05-24

Sarud a Tisza-tó ékköve 2.rész. Minden egy vitorlás tanfolyammal...

A Tisza-tavon komoly munkába fogunk. Az MVSZ által minősített vitorlás iskolát indítunk. Reményeink szerint sikerül megvalósítani, hogy a mindennapos testnevelés program keretében hamarosan vitorlázást tanuljanak a gyerekek, akinek ma még több, mint 75%-a nem tud úszni- a Tisza-tó partján.

Jövő hétvégén elrajtol a 38. Pünkösdi Regatta

2019-05-31

Jövő hétvégén elrajtol a 38. Pünkösdi Regatta

A Túravitorlás Sportklub idén 38. alkalommal, június 8-10. között rendezi meg hazánk egyik legkedveltebb nagyhajós túraversenyét, a három napon át tartó Pünkösdi Regattát, amelynek az egyik legizgalmasabb része idén is a Helly Hansen kupa, azaz a gyorsasági futam lesz.

hirdetes
Közösség

Szótár

Sajtótájékoztató helyszín

A tökéletes sajtótájékoztató helyszín olyan megfelelő technikai háttérrel rendelkezik,... Tovább

Kávézó Budán

A PRE-GO egy különleges kávézó Budán, ahova érdemes ellátogatnod, ha a minőségi kávézás... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 231

Átlagos értékelés: 4.8

gasztronómia