notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Litkey Farkas a téli olasz bajnokság második helyén: Már a májusi megmérettetésre edz

hirdetes

Litkey Farkas már a téli olasz bajnokság második helyén

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Litkey Farkas, a tizenegyszeres Kékszalag-győztes és Soling világbajnok idén is részt vesz az olasz téli J24 bajnokságban. A 10 fordulós verseny több mint felén túl, olasz csapatával a második helyre tört elő.

Litkey

A J24 kategóriájában, a kistőkesúlyos hajók között a világon a legnépszerűbb. 24 láb, azaz 7,6 méter hosszú, és a világon nagyjából 5600 épült belőle. A mostani versenyen 20 olasz hajó indult, a mezőny rendkívül erős, s a versenyzők között Litkey Farkas az egyetlen külföldi.

 

- Az Olasz Téli Bajnokság alapvető célja, hogy a vitorlázók edzésben maradjanak, felkészüljenek a nagyversenyekre. Emiatt bizonyos szabályok szabadabbak is. Például ebben a vitorlásosztályban általában nem lehet vitorlákat cserélni. Itt ez nemcsak megengedett, de fontos is, hiszen az egyik cél, hogy teszteljük a vitorlákat, és megtaláljuk az ideális felszerelést a későbbi versenyzéshez. –mondta el a bajnokság kapcsán Litkey Farkas.

 

Litkey Farkas a 2009-2010-es versenyen még saját hajójával és magyar csapatával lett második helyezet. Két éve azonban úgy döntött, olasz csapattársakkal folytatja a versenyzést. 

 

Fenti kép: A Földközi-tenger nyílt vizén; fotó: Alessio Cervellin

Litkey

- Jóval előbb, augusztus táján kell megvenni a repülőjegyeket az egész téli szezonra, ennyire előre azonban a csapattársaim nem tudták, velem tudnak-e tartani. Ekkor vettem fel a kapcsolatot egy olasz flottával, jeleztem, hogy szívesen lennék a kormányosuk. A flottavezető, Marco d’Aloisio átadta nekem a helyét, és ő átült egy másik pozícióba. Mindenki megdöbbent, hogy beültem egy olyan csapatba, mely az előző évben 15. lett és nagy magabiztossággal lettünk másodikak.- fűzte hozzá a világbajnok.

 

Az idei évben Litkey Farkas egy másik olasz hajót választott, mely tavaly még azért küzdött, hogy ne legyenek az utolsók, jelenleg azonban a 6. forduló után a 2. helyen állnak Litkey Farkas kormányzása alatt

Litkey Farkas ismét olasz csapattal indult - Fotó: Alessio Cervellin

 

- A csapattársaim rendkívül nyitottak, és mint a szivacs, szívják magukba a tudást. A téli verseny jelentősége, hogy a Soling világbajnokságra közvetlen felkészülést jelent. Habár másik hajóosztályról van szó, de méretében nagyon hasonló. Az itt megszerzett rutin és edzettség a Soling hajóosztályban hatványozottan felértékelődik. – fűzi hozzá Litkey Farkas, az Evopro Generali Katamarán kormányosa.

A téli J24 bajnokság helyszíne a Földközi-tenger nagyobb medencéje. A 8-10 fokos hőmérséklet és a szél sokszor állítja kihívások elé a versenyzőket.

-A nyílt vízen néha hatalmas hullámok érkeznek. Ez egyrészt nagyon élvezetessé teszi a vitorlázást, másrészt sokkal gyorsabban mennek a hajók. Normális sebessége másfél-kétszeresét is el tudja érni egy ilyen hajó, ha szörfözni kezd a hullámokon. - avat be a szakmai titkokba Litkey Farkas.

 

Az olasz téli J24 bajnokság 2015. március 15-ig zajlik Anzióban. Litkey Farkas csapattársai: Federico Miccio, Alessio Cervellin, Giorgio Caprini és Erica Manauzzi. A Soling világbajnokságot 2015. május 22-28 között rendezik meg Castiglione della Pescaia-ban.
 

Litkey Farkas az egyik legismertebb magyar vitorlázó:

- Soling világbajnok

- tizenegyszeres Kékszalag-győztes,

- négyszeres szóló Balaton kerülő-győztes,

- ötszörös finn felnőtt bajnok, az 1996-os atlantai olimpián Finn osztályban képviselte Magyarországot

- 2005-ben kiérdemelte az Év Vitorlázója címet.

2013-ban Litkey Farkas főszereplésével készült el Kolmann András „A vitorlázó” c. dokumentumfilmje

2014-ben Amerre a szél fúj címmel, a Jaffa kiadásában jelent meg könyve.

Ma is aktív versenyzői pályafutása mellett a KMP VSE elnöke, a Litkey Sails vitorlák tervezője, készítője és forgalmazója. A Litkey Vitorlásiskolák vezetője.

Több mint 15 éve foglalkozik profi és amatőr vitorlásversenyek, céges outdoor csapatépítő programok rendezésével. Versenyiskolájában több mint száz vitorlázó tanult.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Luftkaszni

A luftkaszni jelentése légkamra. Ezek olyan légmentes zárt kamrák a hajóban, amik... Tovább

Döghullám

A döghullám a szél elülte után megmaradó kellemetlen hullámzás. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 134

Átlagos értékelés: 4.8

verseny