Továbbra is London a világ első számú pénzügyi szolgáltatási központja, bár New York és több feltörekvő ázsiai pénzügyi centrum szorosan a City nyomában jár az egyik vezető londoni pénzügyi tanácsadó csoport hétfőn ismertetett új globális rangsorát.

Kövess minket facebookon!
Főoldal > London, a világ első számú pénzügyi központja

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

London, a világ első számú pénzügyi központja


2013/10/01

Forrás: MTI

Továbbra is London a világ első számú pénzügyi szolgáltatási központja, bár New York és több feltörekvő ázsiai pénzügyi centrum szorosan a City nyomában jár az egyik vezető londoni pénzügyi tanácsadó csoport hétfőn ismertetett új globális rangsora alapján.

Továbbra is London a világ első számú pénzügyi szolgáltatási központja, bár New York és több feltörekvő ázsiai pénzügyi centrum szorosan a City nyomában jár az egyik vezető londoni pénzügyi tanácsadó csoport hétfőn ismertetett új globális rangsorát.

A Z/Yen félévente összeállított, bonyolult mérési metodikával kialakított listája 80 várost és térséget vizsgál. A hétfőn bemutatott őszi rangsorban Londont New York, Hongkong, Szingapúr, Tokió és Zürich követi, és az első tízben szerepel még Boston, Genf, Frankfurt és Szöul.
    
Az alsó tízes mezőnybe kerültek ugyanakkor a közép-európai EU-fővárosok: Varsó a 71., Prága a 73., Budapest a 77. helyen áll.
    
A sereghajtó a 80. helyezett Athén, de az alsó tíz között szerepel további három euróövezeti központ: Tallinn, Lisszabon és Ciprus.
    
A 2007 márciusa óta minden tavasszal és ősszel összeállított rangsort két fő forrás alapján állítja össze a cég. Az egyik a ház által "instrumentális tényezőknek" nevezett öt alapkritérium: az üzleti környezet, a pénzügyi szektor fejlettsége, az infrastruktúra állapota, a humán tőke és a megítélésbeli tényezők.
    
A másik forrás egy globálisan terjesztett online kérdőív, amelyet pénzügyi szolgáltatási szakértőknek oszt ki a Z/Yen. A hétfőn ismertetett idei őszi ranglistához a cég 2786 elemző és befektetési banki vezető véleményét vette figyelembe. E tényezők összevetésével egy komplex modellszámítás alapján a Z/Yen pontszámokat állapít meg, és így sorolja be a vizsgált városokat.
    
London az első lista összeállítása óta vezeti a pénzügyi szolgáltatási központok globális rangsorát, de a különbség szűkül a City és az élmezőny többi tagja között, azzal együtt is, hogy a felső osztályba soroltak zöme - jórészt a globális pénzügyi válság áthúzódó hatásaként - pontokat vesztett az utóbbi időben. 
    
London az idei tavaszi ranglistát 807 ponttal vezette, New York 787, Hongkong 761 ponttal követte. A hétfőn bemutatott őszi sorrendben London 794, New York 779, Hongkong 759 ponttal szerepel.
    
A Z/Yen londoni szakértői kiemelik, hogy a legnagyobb euróövezeti pénzügyi központok alaposan megsínylik valutauniós adósságválság bizonytalansági és megítélésbeli hatásait. Az 56 oldalas kimutatás szerint Párizs 14 pontot, München 16 pontot, Amszterdam 26 pontot, Madrid 28, pontot, Milánó 34 pontot, Brüsszel 44 pontot veszített a tavasszal összeállított előző listához képest.
    
Arra a kérdésre, hogy a következő években mely pénzügyi központok globális fontosságának növekedése várható, a felmérésbe bevont szakértők közül a legtöbben Szingapúrt, Sanghajt és Hongkongot említették, de sokan várják Peking és Isztambul pénzügyi szolgáltatói központként játszott szerepének erősödését is.
    
A tanulmányban idézett szakértői vélemények szerint azonban Hongkongnak és Szingapúrnak van a legnagyobb esélye arra, hogy érdemben versenybe szállhassanak a két éllovassal, Londonnal és New Yorkkal.
 

kreatívKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Reffelés

A reffelés a nagyvitorla felületének csökkentése erős szélben. Ha akkora szél fúj, hogy azt...

Hajófenék

A hajófenék a hajótest vízalatti része.

Felhúzókötél

A hajó vitorlázatát az árbocra felhúzókötelekkel oldják meg. a nagyvitorlát a...

Születésnapi buli helyszín Budapest

Igényes, elegáns, exkluzív születésnapi buli helyszín Budapesten? Megtaláltad! A...

Inzulinrezisztencia

  Inzulin rezisztens állapotban az adott inzulin jelre bekövetkező...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.