Mindent itt a Madarasi-Hargitáról

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Minden magyar embernek látni kell: ez a Madarasi-Hargita

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Minden magyar embernek látni kell: ez a Madarasi-Hargita


2019/06/30
VN

Frissítve: 2024/07/09
Frissítette: ZH

A Madarasi-Hargita az a hely Erdélyben, mely első, az első közt, mely nem maradhat ki a látnivalók sorából, mely a határon túli és az Anyaországban élő magyarok legszentebb helye. Mi pedig most első kézből mutatjuk be! Szerencsére a látogatást megtudtuk örökíteni a Sony által, akik rendelkezésünkre bocsátották egyik csúcsterméküket, egy  HX90 fényképezőgépet, így mindneki első osztályú minőségben láthatja azt, ami mi átéltünk. Jó szórakozást hozzá!

Madarasi-Hargita a legszebb

A gyönyörű Madarasi-Hargita, amit mindenkinek látnia kell

A Madarasi-Hargita a Hargita-hegység és Székelyföld legmagasabb hegycsúcsa. 1801 méter magas és a tetejéről körbe lehet látni az egész Hargitát: szemünk előtt elevendik meg egyszerre a Rákosi-Hargita a Madéfalvi-Hargita és a Csicsói-Hargita és az Oltárkő. Télen a leglátogatottabb, mivel  ez egyben egy üdülő- és kirándulóközpont is. Összesen 4,5 km-nyi sípályát találhatunk itt 1500-1760 m tengerszint feletti magasságban- ez az ország legjobb síterepe. 

 

 

Misztikus hangulat jellemzi a helyet

Azonban nekünk, magyaroknak nem csak ezért fontos.  A hely magából amolyan misztikus hangulatot áraszt, ami első sorban a hegytetőn szétszórt és felállított kőhalmok és kőfeliratok, valamint a keresztek és kopjafák fokozzák. Aki itt járt egyszer, biztosan megérti, miért Szent a székelyeknek ez a hely. A világ mindnen  feléről találunk itt koszorúkat, szalagokat, feliratokat. A legtöbbet persze Magyarországról.

 

 

A román hatóságok nem együttműködőek

Sajnos a román hatóságok nem nézik ezt jó szemmel azt a zarándoklatot, ami itt folyik. Már több alkalommal tiltották imeg a kopjafák állítását. Az emberi tudatlanság és barbarizmus legalja az, amikor ismeretlenek kidöntik ezeketet az emlékhelyeket, meggyalázva egyszer s mind ezt a csodálatos helyet. Sajnos ez időről-időre vissazköszönő jelenség.

Csíkszereda a következő úticél

Székelyudvarhely után, Csíkszereda felé kell lekanyarodni egy Fenyéd nevű településen, balra. Ugyan Az eredeti úton később is ki van írva, hogy arra kell menni a hegyhez, de mindenki higgye el, hogy ez a jó irány. Irány tehát Zetelaka és Zeteváralja, ahol csodálatosan ki is van táblázva, hogy hol is kell felfordulni jobbra, hogy az ember a csúcsra érjen. Aki eltéveszti, az láthatja a Zeteváraljai a víztározót. Ott jártunkkor nem volt benne sok víz, de így is elképesztő látványt nyújtott. Egy hatalmas gáttal van lezárva a völgy, ez a képen ugyan nem látszik, de úgy gondolom, hogy akkor is visszaadja a hely hangulatát.

 

 

Köves úton visz az út tovább

Irány tehát a hegy, amihez 18,4 kilométert kell megtenni. Sajnos az út közepén szembetaláljuk magunkat egy tragikus 3,2 kilométeres távval, ahol zúzott és termés kövekkel van feltöltve az út. Előtte és utána  minden tökéletes, csak ott találkoztunk ezzel a jelenséggel. Őszintén szólva ha nem tudtuk volna, hogy viszonylag rövid ez a rész, akkor elgondolkodtunk volna, hogy felmenjünk-e. Beszélgetve a helyiekkel megtudtuk, hogy pályázati pénzek és jogis herce-hurcák miatt ilyen tragikus ez a szakasz, ami még egy ideig ilyen is fog maradni.

 

Háttérben a Hargitafürdő:

 

A csodálatos látvány minden erőfeszítést kárpótol

Mikor felér az ember, onnantól kezdve még egy jó 45 perces séta vezet felfelé, ami inkább kellemesen fárasztó, mint sem megerőltető. A vége egy kicsit meredekebb, de bőven kibírható. Ami azonban fent várja az embert, az minden fáradtságot megér. A panoráma leírhatatlan, ezért is inkább mutatunk róla képeket:

 

 

 

 

Azt gondolom, hogy a látvány önmagáért beszél. És nem csak azért, mert nekem személy szerint már többször is volt szerencsém megcsodálni és ezért elfogult vagyok vele szemben, de azt gondolom, hogy ezt a helyet tényleg mindenkinek látnia kell egyszer élőben. Megéri.

 

KÉSZÍTETTE: TÓTH PÁL, Sony HX 90-es fényképezőgéppel.


érdekesség utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

achterstag

A hátsó szimpla árboc merevítő, anyaga drótkötél az árbocot előredőlés ellen tartja....

Viharfock

Viharfock - a legkisebb méretü orrvitorla

Bécsi húsvéti vásár

Bécsi húsvéti vásár

Pay'r Egon

Pay'r Egon Jr. életrajz Pay'r Egon születési hely és idő 1988.10.06.,...

Keszthelyi Vöröskeresztes Vízimentő Egyesület Kikötője

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a Keszthely iVizimentő Egyesület...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.