Anna-bál 2020: Magyar Értékké nyilvánították a Füredi Anna-bált a Hungarikum Bizottság jubileumi ülésén: ezért kapott elismerést az Anna-bál

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Magyar Értékké nyilvánították a Füredi Anna-bált a Hungarikum Bizottság jubileumi ülésén

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Magyar Értékké nyilvánították a Füredi Anna-bált a Hungarikum Bizottság jubileumi ülésén


2020/05/26
VN

A Hungarikum Bizottság 25. jubileumi ülésén Magyar Értékké nyilvánította a méltán nevezetes Anna-bált is többek között, ami nagyon nagy elismerés a nagymúltú rendezvénynek, amit minden évben hagyományosan az Anna-naphoz (július 26.) legközelebb álló szombaton rendeznek meg a Balatonfüreden.

Magyar Értékké nyilvánították a Füredi Anna-bált a Hungarikum Bizottság ülésén

Kiérdemelt elismerés az Anna-bálnak

Nagy elismerést kapott, az a rendezvénysorozat, ami már a 19. században az ország legelőkelőbb összejövetelei közé tartozott, ahol a haza legjelesebb művészei, politikusai, közéleti szereplői is találkoztak és még a mai napig kultúrtörténeti jelentőségű esemény. A 19. században valóban ez a bál volt a legkedveltebb az arisztokraták körében és számos korabeli híresség vett részt rajta, olyanok, mint Vörösmarty Mihály, Jókai Mór vagy éppen Blaha Lujza. De nemcsak az Anna-bál kapott rangos elismerést, a csíksomlyói pünkösdi búcsú és kegyhely, a klasszikus magyar szablyavívás, a szőregi rózsatő és a tiszavirágzás is bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe, emellett a Magyar Értéktár is hét tétellel bővült, köztük az Anna-bállal. A bővítéssel a Hungarikumok Gyűjteményébe jelenleg 75 érték tartozik, míg a Magyar Értéktárban található kiemelkedő nemzeti értékek száma 175-re emelkedett.

 

Az Anna-bál története

Az első Anna-bál Szentgyörgyi Horváth Fülöp János nevéhez fűződik, ő rendezte ugyanis 1825. július 26-án a füredi Horváth-házban az első ilyen rendezvényt, lánya, Krisztina tiszteletére. A legenda szerint a lány ezen a bálon ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszár főhadnaggyal. Erre azonban semmi konkrét bizonyíték nincsen, hiszen a fürdőszezonban több bált is rendeztek, ezek egyike volt csak az Anna-napi bál, csupán feltételezés, hogy a fiatalok épp ezen a napon ismerkedtek volna meg. Bárhogy is történt mindenesetre az Anna-bálnak nagy hagyománya maradt fent, aminek emlékét mind a mai napig őrizzük, bár a bálok nem minden évben kerültek megrendezésre, valamint bálkirálynőt is csak 1862-ben választottak először, Kozma Irma személyében.

 

Füredi Anna-bál 2020

Már megszokhattuk, ha Anna-nap, akkor Anna-bál Füreden, ez nem kérdés. De sajnos a koronavírus most nagyon sok mindenbe közbeszólt, aminek nem kisebb rendezvények estek áldozatául, mint a 2020-as Tokiói olimpiai játékok, az Anna-bál is veszélybe került. A járvány terjedése egyelőre kiszámíthatatlan, hiszen nagyon sok tényező függvénye, jobban mondva lehet számolni, és forgatókönyvekkel dobálózni, de senki sem tuja biztosan melyik jön be, így még az Anna-bál sorsa sem dőlt el. A jelenleg érvényben lévő szabályzások szerint nem lehet megrendezni, legalább is a szokott formában nem, de a szervezők bíznak benn, hogy a körülmények kedvező fordulatot vesznek. Az idei Anna-bál július 25-én kerülne megrendezésre, a szervezők bíznak benne, hogy ekkora már a járványügyi helyzet megengedi, hogy a hagyományokhoz hűen megrendezzék a bált, de ha mégis elmarad, garanciát vállalnak a jegyek minél előbbi visszafizetésére. Jegyet rendelni a rendezvény hivatalos honlapján lehet, ahol további részleteket is megtudhattok a bálról. Bízzünk benne, hogy a legendás bál is megrendezésre kerülhet, hasonló képpen a szintén legendás Kékszalaghoz, aminek már ki is tűzték az új időpontját, amiről itt írtunk: meg lesz tartva a 2020-as Kékszalag, mutatjuk is hogyan, és mikor!


Balaton érdekesség hír kultúraKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Látszólagos szél

Mozgó hajón a valódi szelet a menetszelünk élesebbé teszi, mozgó hajóra mindig a...

Balatonlelle - BL Yacht Club

A BL Yacht Club Vitorláskikötő bemutatása:  A Balaton nyugati medencéjének...

Salona 40

Salona 40 vitorlás hajó bemutatása A Salona 40 a második vitorlás hajó a Salona...

Hajófenék

A hajófenék a hajótest vízalatti része.

Cukorbetegség

A cukorbetegség (diabetes mellitus vagy "diabétesz", magyarul...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.