notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

85 éve alakult a Magyar Vitorlás Szövetség

hirdetes

85 éves lett a Magyar Vitorlás Szövetség

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) fennállása 85. évfordulóját ünnepli. A jelenleg közel 4000 taglétszámmal rendelkező szövetséget - megalakulása óta - 19 elnök vezette, és már a hőskorban is aktívan kapcsolódott a nemzetközi versenyélethez. 

Magyar Vitorlás Szövetség

A sportág Magyarországon az 1920-as évek második felében indult robbanásszerűen dinamikus fejlődésnek. A versenyek iránti növekvő igény, a vitorlás egyesületek erősödése, a hajóosztálypolitika szervezésének szükséglete, és a nemzetközi kapcsolatok fejlesztésének szükségszerűsége 1929-ben életre hívta a Magyar Vitorlás és Yacht Szövetséget. Szaporodtak az egyesületek, a hajók, megkezdődtek a rendszeres versenyek. 1928-ban már indultak magyar vitorlázók az amszterdami olimpián is.

 

1929  december 3-án öt vitorlás klub - a Királyi Magyar Yacht Club, a Balatoni Yacht Club, a Magyar Athletikai Club, a Keszthelyi Yacht Club, és a Velencei-tavi Vitorlás Yacht Club - megalakította a Magyar Vitorlás Yacht Szövetséget, amelynek első elnöke gróf Széchenyi Béla lett – derül ki a hunsail.hu összeállításából. 

Magyar Vitorlás Szövetség

1932-ben dr. Ugron Gábor lett a magyar szövetség elnöke. A következő tíz évben a magyar vitorlás sportot máig meghatározó, az európai vitorlázásban élenjáró programok indultak el. Akkoriban épültek a Balatonon a klaszikus vitorlásflották, felvirágzott a versenyélet. Megrendezték az első Kékszalagot, a Csillagtúrát és rendszeressé váltak a nemzeti bajnokságok.

Magyar Vitorlás Szövetség

1933-ban a Balatonon rendezték a sportág történetének első Európa-bajnokságát: 1937-ben a magyar vitorlázók főszerepet játszottak az Európai Vitorlás Szövetség megalakításában is.

 

1948-ban a vitorlás szövetséget feloszlatták, és új vezetőkkel csak Országos Társadalmi Vitorlás Szövetség néven működhetett. Csak 1957-ben lett újra Magyar Vitorlás Szövetség.

 

Az MVSZ a tagegyesületek szervezete, az egyes vitorlázók egyesületi tagságukon keresztül illeszkednek a rendszerbe. Megalakulása óta 2014-ig 19 elnök vezette.  Ma az MVSZ-nek közel négyezer tagja van. Magyarország tavain a tagegyesületek évente összesen több mint kétszáz vitorlás versenyt rendeznek. A versenyzők 50-55 különböző kategóriában, hajóosztályokban mérkőzhetnek az országos bajnoki címekért. A magyar vitorlázás aktívan kapcsolódik a nemzetközi versenyélethez is. A Balatonon évente négy-hat alkalommal rendeznek különféle hajóosztályokban világ és Európa-bajnokságokra, Európa Kupa futamokra.

 

További információ:

 

MVSZ Sajtó

Bányász Árpád

e-mail: press@hunsail.hu

telefon: 0630-9452086

Forrás: MVSZ

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Tükör

Tükörnek nevezzük a hajók hátsú síkját. Tovább

Anticiklon

Az anticiklon egy légköri képződmény, melynek középpontjában magas nyomás uralkodik, és... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 238

Átlagos értékelés: 4.7

hajó