notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kis Hazánk hét természeti csodája, melyet meg kell ismerned!

hirdetes

Hazánk hét természeti csodája, melyeket neked is látnod kell!

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Hazánk apró kis hely, mégis számos gyönyörű természeti csodával találkozhatunk itt, ha jobban körülnézünk és lehet, hogy nem is kell hozzá messzire menni! Ismerd meg te is magyarország hét természeti csodáját, lenyűgöznek majd! :)

 

Hazánk hét természeti csodája, melyeket neked is látnod kell!

1. Ipolytarnóc

 

140 kilométerre a fővárostól bukkanhatunk rá Európa egyik olyan ősmaradvány lelőhelyére, mely a leggazdagabb és egyben szabadon látogatható is, ez az ipolytarnóci ősmaradványok területe, mely 510 hektárnyi helyen fekszik, természetvédelmi terület.


1944-ben nyilvánították védetté, Hazánk földtani örökségének egyik ékszere, hiszen 20 millió évvel ezelőtti vulkanikus működés nyomai lelhetőek itt fel, valamint 8 millió éves mammutfenyők törzsei is, melyeket még Bükkábrány bányájában találtak, majd szállítottak át ide.

 

 


 

 

2. Füzéri vár

 


Ez a vár a Zempléni-hegységben található meg, egy vulkáni kúp tetején, melyet még a 13. század elején építettek ide, ezzel Hazánk egyik legkorábban felhúzott vára. Oklevélben való említése legelőször 1364-ben történt meg, a magyar korona egy évig állt a vár oltalma alatt. 1676-ban a császári katonaság teljesen lakhatatlanná tette, majd elhagyta, feltárása 1977-ben kezdődött meg, majd a helyreállításának munkálatai is végbementek.

hirdetes


Nehezen közelíthető meg, ám ha feljutunk ide, Magyarország egyik legszebb panorámájában lehet részünk, ezért mindenképp megéri az ide vezető nehézkes utat megtenni.

 

 


 

 

 

3. Kardoskúti Fehértó

 

A Dél-Dunántúl egyik legnagyobb értékkel bíró szikes tava ez, melynek medre a Maros egyik mellékágából indul ki. Nagyon egyedi és különleges vízállása van, hiszen számos felszíni víz, fakadó forrás, valamint felszín alatti víz táplálja és területe néha 2 négyzetkilométeres nagyságot is elérhet.

 

1966. óta áll természetvédelmi oltalom alatt, van olyan hogy hónapokra, sőt egy egész évre is kiszárad, 1997. óta majdnem hat hektárnyi területen képezi a Körös-Maros Nemzeti Park részét.

hirdetes


Itt található Hazánk egyik legfontosabb madárrezervátuma, így nemcsak a tó, hanem annak növény, valamint állatvilága is kiemelt természeti értékkel bír.

 

 


 

 

 

4. Őrség

 


Ez a táj sajátos néprajzi kultúrával rendelkezik, Hazánk egyetlen olyan tájegysége, ahol a lakók a Honfoglalás óta állandó jelleggel, egy helyben élnek.

 

A régi királyi levelekben feltüntetett családnevek ezen a részen még most is élnek, teljesen azonosak az akkoriakkal, mindenféle változás nélkül. Számos erőd, liget és gyönyörű táj képezi ezt az egységet, mely 2002. óta az Őrségi Nemzeti Park szerves része.

 

 

 

 

 

 

A további csodákért lapozz a következő oldalra! :)

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Eszes Tamás

Név: Eszes Tamás Eszes Tamás születési hely/idő: Keszthely, 1976. június... Tovább

Asso

Asso 99 vitorlás hajó Asso 99 vitorlás hajó - Licospars, Bogliaco, Garda tó A hajót... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 124

Átlagos értékelés: 4.8

érdekességek szerelem túra utazás