Kis Hazánk hét természeti csodája, melyet meg kell ismerned!

hirdetes

Hazánk hét természeti csodája, melyeket neked is látnod kell!

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Hazánk apró kis hely, mégis számos gyönyörű természeti csodával találkozhatunk itt, ha jobban körülnézünk és lehet, hogy nem is kell hozzá messzire menni! Ismerd meg te is magyarország hét természeti csodáját, lenyűgöznek majd! :)

 

Hazánk hét természeti csodája, melyeket neked is látnod kell!

1. Ipolytarnóc

 

140 kilométerre a fővárostól bukkanhatunk rá Európa egyik olyan ősmaradvány lelőhelyére, mely a leggazdagabb és egyben szabadon látogatható is, ez az ipolytarnóci ősmaradványok területe, mely 510 hektárnyi helyen fekszik, természetvédelmi terület.


1944-ben nyilvánították védetté, Hazánk földtani örökségének egyik ékszere, hiszen 20 millió évvel ezelőtti vulkanikus működés nyomai lelhetőek itt fel, valamint 8 millió éves mammutfenyők törzsei is, melyeket még Bükkábrány bányájában találtak, majd szállítottak át ide.

 

 


 

 

2. Füzéri vár

 


Ez a vár a Zempléni-hegységben található meg, egy vulkáni kúp tetején, melyet még a 13. század elején építettek ide, ezzel Hazánk egyik legkorábban felhúzott vára. Oklevélben való említése legelőször 1364-ben történt meg, a magyar korona egy évig állt a vár oltalma alatt. 1676-ban a császári katonaság teljesen lakhatatlanná tette, majd elhagyta, feltárása 1977-ben kezdődött meg, majd a helyreállításának munkálatai is végbementek.

hirdetes


Nehezen közelíthető meg, ám ha feljutunk ide, Magyarország egyik legszebb panorámájában lehet részünk, ezért mindenképp megéri az ide vezető nehézkes utat megtenni.

 

 


 

 

 

3. Kardoskúti Fehértó

 

A Dél-Dunántúl egyik legnagyobb értékkel bíró szikes tava ez, melynek medre a Maros egyik mellékágából indul ki. Nagyon egyedi és különleges vízállása van, hiszen számos felszíni víz, fakadó forrás, valamint felszín alatti víz táplálja és területe néha 2 négyzetkilométeres nagyságot is elérhet.

 

1966. óta áll természetvédelmi oltalom alatt, van olyan hogy hónapokra, sőt egy egész évre is kiszárad, 1997. óta majdnem hat hektárnyi területen képezi a Körös-Maros Nemzeti Park részét.

hirdetes


Itt található Hazánk egyik legfontosabb madárrezervátuma, így nemcsak a tó, hanem annak növény, valamint állatvilága is kiemelt természeti értékkel bír.

 

 


 

 

 

4. Őrség

 


Ez a táj sajátos néprajzi kultúrával rendelkezik, Hazánk egyetlen olyan tájegysége, ahol a lakók a Honfoglalás óta állandó jelleggel, egy helyben élnek.

 

A régi királyi levelekben feltüntetett családnevek ezen a részen még most is élnek, teljesen azonosak az akkoriakkal, mindenféle változás nélkül. Számos erőd, liget és gyönyörű táj képezi ezt az egységet, mely 2002. óta az Őrségi Nemzeti Park szerves része.

 

 

 

 

 

 

A további csodákért lapozz a következő oldalra! :)

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Tippek a téli vitorlázáshoz

2019-01-16

Tippek a téli vitorlázáshoz

Akár tetszik, akár nem, a tél végérvényesen beköszöntött, és ha a hó még nem is ért ide, a mínuszok már nagyon is a hétköznapok részeivé váltak. Ez azonban nem kell, hogy feltétlenül a vitorlázható időszak végét jelentse – a téli hajózás nagyon is lehetséges, csak sokkal több dologra kell odafigyelni közben.

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

2019-01-16

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

Most mindent megtudhatsz te is az Atlanti-óceán áthajózásáról, cikkünkben minden hasznos információt megosztunk, olvasd el remek írásunkat, és tudd meg, hogyan juthatsz át az Atlanti-óceánon!

Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

2018-11-30

Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

A világ sokkal hatalmasabbnak tűnik, ha az ember egy hajó fedélzetén próbálja felfedezni. Az óriási tengerek, és már-már felfoghatatlan méretű óceánok érdekesebbnél érdekesebb felfedezőtúrákra invitálják az utazás szerelmeseit, legyen szó kalandorokról, vagy egy lazító, pihentető sétahajózásról.

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

2018-12-01

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

Szerencsések vagyunk, hogy egy olyan korban élhetünk, ahol temérdek luxushajó közül válogathatunk, ha szeretnénk királyi körülmények között eltölteni szabadidőnket a tengeren. Az itt felsorolt hajók és szolgáltatások is ezt bizonyítják: a világ legnagyobb luxushajójától kezdve a családiasabb hangulatú opciókig mindenki talál az ízlésének megfelelő

érdekességek szerelem túra utazás

Szótár

Csomó, Knots

A csomó, vagy knots a sebesség mértékegysége, 1 tengeri mérföld/óra, azaz 1,85 km/óra. Tovább

Hajótest szélessége

A hajótest szélessége a hajótest legnagyobb, keresztirányban és vízszintesen mért mérete... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes