notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A hétszeres világbajnok Majthényi a bajnokok bajnoka

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > A hétszeres világbajnok Majthényi a bajnokok bajnoka

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A hétszeres világbajnok Majthényi a bajnokok bajnoka


2011/04/11
Dávid Júlia

Forrás: www.yacht.hu

A Dockyard Bajnokok Bajnoksága 2011. április 8-a és 10-e között J24-es hajókkal zajlott Balatonkenesén, a Kenese Marina-Port VSE rendezésében. A szeszélyes áprilisi időjárás jócskán próbára tette a bajnokokat, hiszen a viharos szél miatti, két nap várakozás után csak vasárnap tudtak vízre szállni. A döntőben végül 5 egység vitorlázott a bajnokok bajnoka címért. A győzelmet magabiztos vitorlázással, négy első hellyel, a hétszeres repülőhollandi világbajnok Majthényi kormányozta egység nyerte, így ők őrizhetik egy éven át a gyönyörű, antik, ezüst vándorkupát.
 

Bajnokok Bajnoksága

A Bajnokok Bajnoksága versenyt a Hajó Magazin 1993-ban rendezte meg először, azzal a céllal, hogy a magyar bajnoki címet szerzett vitorlázók egyenlő feltételek mellett, azonos hajóosztályban is megmérettessenek, és kiderüljön, hogy ki a bajnokok között a legjobb. A döntőben a hétszeres repülőhollandi világbajnok, Majthényi Szabolcs (Spartacus) mellett, aki az Asso magyar bajnoki címet gyűjtötte be, rajthoz áll még, a tengeri bajnokságok specialistája Czégai Péter, aki idén a JOD 35 osztályban bizonyult verhetetlennek, ott volt még a Laserben és Siklóban egyaránt aranyérmet szerzett Tomai Balázs (BYC), a 40-es cirkáló első helyezettje Bakóczy Róbert (SVE), valamint a 11MOD bajnoka Kálóczy Antal (VIDEOTON) is.

Élénk, 8-10 m/s-os, ÉNY-i szélben indult a négyfutamos döntő első futama, azaz csak indult volna, mert a rendezőknek a forgolódó szél miatt, több alkalommal kellett módosítaniuk a pályát, így a tervezetthez képest egy óra várakozás és némi rajteljárás iskolagyakorlat után indulhatott a viadal. Az első cirkáló szakasz végén, Tomai vette elsőként a kreutz bóját, Majthényi csupán a harmadikként, Czégai pedig csak az ötödikként. Az első kör után, a leé bójánál már átvette a vezetést Majthényi , őt Tomai követte. A hétszeres világbajnok ettől kezdve végig magabiztosan vitorlázott a mezőny előtt, és minden bóját elsőként vett. Taktikus vitorlázását végül siker koronázta, hiszen négy elsőséggel ő lett a Dockyard Bajnokok Bajnoksága bajnoka. Czégai, bár remekül hajrázott az első futam második körében és másodikként ért célba, azonban ez a második hely volt a legjobb eredménye a döntőben. A második futamban egy negyedik helyett vitorlázott, a harmadik futamot pedig feladta és kiszállt a versenyből, az összetettben végül a negyedik helyen zárt.

Az ezüstéremért Tomai és Bakóczy küzdött meg. Tomai egyenletes teljesítményt nyújtott, mind a négy futamban harmadik helyen ért célba, ez azonban kevésnek bizonyult a fényesebb medálhoz. Bakóczy az első futam negyedik helyezése után, egyre jobban magára talált és három második helyet gyűjtött be, így ezzel megérdemelten örülhetett az ezüstéremnek. Kálóczy az ötödik helyen zárt, mert az előírt kettő helyett, csak 1 segítőt tudott hozni, így csak három fővel vitorláztak. Az egy fő hiányát a később felerősödő, 12-14 m/s-os É-i szélben igencsak megszenvedték.
Koradélután a díjkiosztón, éremmel a nyakában, mindenki elismerő mosollyal nyugtázta, hogy elkezdődött a 2011. évi szezon, melyet formálisan idén is a Dockyard Bajnokok Bajnoksága nyitott meg Balatonkenesén.

 

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Pozitív csapás

 Cirkálásnál, azaz kreuzban, az a szakasz, amely közelebb visz minket célunkhoz.

A turbófeltöltő javítása

Amennyiben gépjárműve üzemeltetése során turbófeltöltőjének működésében hibát...

Balcsapás

Balcsapás: Egy vitorlás balcsapáson halad, amikor a szelet bal oldala felől kapja....

Káptalanfüred Káptalan Vizisport Egyesület

A Balaton keleti medencéjének északi partján található a Káptalan Vizisport...

Hepatítisz védőoltás

Hepatitis A elleni védőoltás Kinek lehet beadni a hepatitis A elleni védőoltást? Mikor...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!