Bálnák Mali Losinj partjainál

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Döbbenet: Bálnák Mali Losinj partjainál

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Döbbenet: Bálnák Mali Losinj partjainál


2017/08/30

Igazi ritkaságnak voltak szemtanúi a napokban Horvátországban, közelebbről Mali Losinj partjainál: két óriási barázdásbálna bukkant fel ott, ahol igazán nem szoktak.

Ritka vendég a bálna az Adrián

Bálnák Horvátországban

Mali Losinj az egyik legszebb horvát tengerparti város. Csodás kis kikötővel rendelkezik, amiben helyiek amolyan népszokásként esténként kenyeret szoktak szórni…

Nem állítjuk, hogy ezért, de ettől a csodás településtől nem messze, 2 darab 17 méter hosszúságú barázdásbálna jelent meg. A horvát Kékvilág Tengerkutatási Intézet vette őket észre. Jelentésük szerint nem az állatok nem voltak kapkodós kedvükben, hiszen óránként mximum 4 csomós sebességgel úsztak és körülbelül negyed óránként engedték magukat megcsodálni, addig a víz felszíne alatt úsztak. 

Ritkaságnak számít a jelenség

Természetesen rengeteg fotót készítettek a csodás bálnákról, sőt még DNS- mintát is sikerült tőlük venni. 

Mondani sem kell, hogy mekkora ritkaság, hogy az alapvetően óceánokban élő állatok megjelentek egy ilyen kis tengerben, mint az Adriai. Ebben a tengerben nem szoktak ilyen fajta állatok élni, egészen egyszerűen azért, mert a hatalmas Atlanti-, vagy Csendes-óceán méreteihez képest ez a tenger inkább számít egy tónak. De még a Földközi-tengerben is sokkal jellemzőbb az előfordulásuk, mint itt. Az Ariai-tengernek tengeri léptékkel mérve “kicsi” a bejárata, nincsenek benne olyan nagy mélységek, szóval más, mint az bálnák általános élőhelyükön.

 

A ponttal jelölt helyen látták őket:

 

 

Veszélyetetett példányok

Ez a fajta bálna egyébként egyike a Föld veszélyeztetett példányainak. Életük végére akár 27 méter hosszúak is lehetnek és összességében 100 évig is elélhetnek. Manapság sajnos már csak pár ezer darab van belőlük.

 

Nem veszélyesek a bálnák

Fontos tudni, hogy az állatok ezek a példányok alapvetően békés termászetűek.  A horvát intézet kiadta az utasítást, hogy ne kövessék őket, mert ezek az állatok könnyen megijedhetnek és akkor akár egy útban lévő hajónak is nekimehetnek véletlenül. 

 


érdekesség tenger, óceánKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Balatonkenese Marina Port

 A Balaton keleti medencéjének keleti partján található a Kenese Port kikötője, mely...

Gross

A gross (ejtsd: grósz) a nagyvitorla.

Lenzventil

Lenzventil - a hajóban felgyülemlett vizet az áramlástan alapján távolítja el

Tőkesúly

A tőkesúly a nagyobb hajókon a víz alatti ellensúly. Nevezik még kielnek vagy ballasztnak.

Salgó polc

Salgó Polc
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.