Márton-nap, avagy a tradicionális libaevés ünnepe-Márton nap eredete,az Újbor és a lúd kapcsolata

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Márton-nap, avagy a tradicionális libaevés ünnepe

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Márton-nap, avagy a tradicionális libaevés ünnepe


2014/10/16
VZs

A Márton-nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás megengedett. Ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok. Ma is sok helyen zenés mulatságot tartanak, ahol az asztalról nem hiányozhat egy-egy libás étel és természetesen az Újbor sem.

Márton-nap, avagy a tradicionális libaevés ünnepe

A Márton-nap eredete

A legenda szerint Szent Márton a Római Birodalom Pannónia tartományának Savaria nevű városában (mai Szombathely) született 316-ban. Mikor a római császár katonai szolgálatában állt, a franciaországi Amiens városában egyszer egy hideg téli estén odaadta meleg köpenyének felét egy didergő koldusnak. Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában.
Innentől kezdve szolgálta már Márton Istent és nem a hadsereget. Megkeresztelkedett, majd misszionáriusként segített az embereken, sok jót cselekedett. Jóságáról még életében is mondák keringtek. Mikor püspökké akarták szentelni, a legenda szerint Márton nagy alázatosságában a ludak óljába bújt el. A szárnyasok azonban gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, így elárulva Márton rejtekhelyét. Mártont 371-ben püspökké szentelték és haláláig, 398-ig Tours-ban segítette a rászorulókat.

 

De honnan ered vajon a Márton-napi lakoma története? Lássuk! 

 

 

 

 

 

 

Márton-nap, avagy a tradicionális libaevés ünnepe

A Márton-napi lakoma

A Márton-napi libalakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. Annak idején ez a nap még nem teljesen a szolgalelkű püspököt eláruló libákkal volt összefüggésben, inkább azzal, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, a cselédek ezen a napon kapták meg egész éves bérüket, jutalomként pedig egy libát, aminek valós oka nem az ajándékozás szépsége volt hanem, hogy a szárnyasok nyáron felduzzadt hadát a tél eljövetele előtt meg kellett tizedelni.
A Márton lúdja tulajdonképpen egy régi római étkezési szokást elevenít fel. Úgy tartják, hogy a Capitolium lúdjainak hangos gágogása ébresztette fel a kifáradt őrséget, amikor a gallusok éjszaka el akarták foglalni a várost. Innen ered a lúd megtisztelő neve: avis Martis. Mindezzel megmagyarázható, hogy ezen a napon egy szép, hízott lúd volt az ünnepi eledel.

Magyarországon létezik egy speciális "Liba étterem", melynek egyértelműen a Márton nap a specialitása. Nem régen fedeztem fel én is a Dunyha Vendéglőt, ahol valódi Márton-napi különlegességekkel, és új borokkal várnak. A Márton-napi menüt itt találod, és itt tudsz asztalt foglalni. 
 

Márton-nap, avagy a tradicionális libaevés ünnepe

Az Újbor és a lúd kapcsolata

Mint tudjuk, a must borrá alakulása éppen novemberre fejeződik be, így nem véletlen, hogy ennyire szorosan összekapcsolódnak a libás ételek és az újbor fogyasztása. Márton emiatt a nagyobb hazai borvidékeken az Újbor védőszentje is. Német területeken már a 12. századtól összevonták a bort a lúddal, így a Márton-napi libát „szüreti vagy préslibának” is nevezték.

Szlovénia területén is létezik egy legenda, mely szerint szokás volt, hogy a szőlősgazdák a hegyekben elrejtettek borospalackokat, melyeket a legényeknek kellett megkeresniük.
A nagy keresés ideje alatt az asszonyok otthon sokféle finomságot főztek, sütöttek, melyet aztán nagy eszem-iszom közepette közösen fogyasztottak el a szőlőhegyen.
 
November 11-én kezdték meg az új hordókat a gazdák, ekkor került az asztalra épp a libasült mellé az úgynevezett Libás-bor vagy sok helyen Márton–bor, aminek még gyógyító hatást is tulajdonítanak a hagyomány szerint.
 

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Fonyód Túravitorlás Sportklub Kikötő

A Túravitorlás Sportklub fonyódi kikötője a Balaton nyugati medencéjének déli részén...

Árboc

Az árboc a vitorlázat tartóoszlopa.

Balatonberényi Kikötő

A Balaton nyugati medencéjének délii partján található a Balatonberényi Magyar Tenger...

Behúzókötél

A behúzókötél a vitorlák behúzására, kiengedésére, szélhez való optimális...

Sátras esküvő

Manapság egyre népszerűbbek a sátras esküvők, hiszen a párok kezdik felismerni a benne rejlő...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.