Az októberben létrejövő projekt célja egy ritka magyar Messerschmitt vadászrepülőgép kiemelése a Balaton mélyéből – szól a hír a Magyar Honvédség oldalán.

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Hamarosan kiemelik a második világháborús vadászgép roncsait a Balatonból

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Hamarosan kiemelik a második világháborús vadászgép roncsait a Balatonból


2023/10/09
NA

A Magyar Honvédség hivatalos oldalán szenzációs bejelentés látott napvilágot: október elején, több mint nyolcvan évvel a második világháború vége után, a szakemberek elkezdik a Balaton vizéből kiemelni azt a ritka kincset, amely magában hordozza a magyar repülési történelem egyik legfontosabb és legizgalmasabb fejezetét. Ez a történet a Balatonakarattya térségében megtalált, magyar gyártmányú Messerschmitt vadászrepülőgépről szól, amely 1944-ben veszett oda egy légitámadás során.

Balaton vadászgép roncs

Második világháborús vadászgép roncs a Balatonban

 

A háború kegyetlen időszak volt, ahol az ellenséges hadseregek számos légitámadást hajtottak végre a magyarországi célpontok ellen. 1944. július 2-án az amerikai hadsereg ismét támadást indított Magyarország ellen, és ebben a küzdelemben a magyar vadászgépeknek is meg kellett küzdeniük a túlerővel. Egy ilyen küzdelem során az egyik magyar Messerschmitt vadászrepülőgép Balatonakarattya közelében a Balatonba zuhant, miután eltalálták. A pilóta, Beregszászi Sándor szakaszvezető hősi halált halt, és testét kiemelték a vízből. Azonban a repülőgépet nem tudták, mivel a Balaton mély vizei elnyelték, és ott pihent több évtizeden át – egészen mostanáig.

 

Második világháborús vadászgép roncs kiemelése a Balatonból

 

Most, évtizedekkel később megpróbálják előhozni ezt az egyedülálló repülőgépet a mélyből. A Magyar Honvédség méltán büszke arra, hogy sikerült azonosítani és megtalálni ezt a történelmi értékkel bíró roncsot. A Messerschmitt vadászrepülőgép, amely a győri Magyar Waggon és Gépgyárban licenc alapján készült, nem csak hadtörténeti, hanem ipartörténeti szempontból is felbecsülhetetlen értéket képvisel.


Az, hogy ez a repülőgép a világ egyetlen fennmaradt magyar gyártmányú Messerschmitt vadászrepülőgépe, önmagában is rendkívüli. A Messerschmitt Bf 109 típusú vadászrepülőgép az egyik legismertebb és legsikeresebb vadászgép volt a második világháború alatt, és számos hadsereg és légierő számára szolgált alapul és inspirációként. A magyarországi licencgyártás pedig azt mutatja, hogy Magyarország is jelentős szerepet játszott azon a korszakban azon repülőgépek előállításában, amelyek az élet-halál harcban segítették a pilótákat.

 

Második világháborús vadászgép roncs: októberben emelik ki a Balatonból

 

A műveletet a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnöksége szervezi és koordinálja, és a Magyar Honvédség több különböző alakulata is részt vesz benne. A roncs kiemelése nem csupán technikai és mérnöki kihívásokat jelent, hanem egy komplex, összehangolt erőfeszítést igényel a hadsereg részéről. A munka során a Magyar Honvédség 40 tonnás pontonja is bevetésre kerül, amely a merülőbázisként és munkaállomásként szolgál majd a Balaton vizén. 


Az előkészületek és a művelet összehangolása hosszú és gondos tervezést igényelt, hogy a roncs kiemelése sikeres legyen októberben. A pontos időzítés és a szakértői csapatok jelenléte alapvető fontosságú, hogy biztosítsák a művelet sikerét. A szakemberek és a történészek együtt dolgoznak azon, hogy minél több információt gyűjtsenek a repülőgépről, és a kiemelés során is gondoskodnak a roncs megőrzéséről.

 


Forrás: www.index.hu
 


Balaton érdekességKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Pütting

A pütting nem más, mint a hajókon a vantni rögzítő verete.

Pozíciólámpa

 Napnyugtától napkeltéig, menetben használandó jelzőlámpa.

Gross

A gross (ejtsd: grósz) a nagyvitorla.

Farkiképzés

A hajók farának kiképzése elsősorban a vízvonalak záródása és a hajó megfelelő...

Látnivalók a Városligetben

A Városliget az egyik legkedveltebb helye azoknak, akik szeretnek egy kicsit kiszakadni a szürke...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.