notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Max Factor: a make-up feltalálója és a Hollywood-i filmcsillagok kedvence

hirdetes

Max Factor: a make-up feltalálója

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Max Factor Hollywood aranykorában találta fel a sminket, ami a kezdet kezdetén csakis a filmcsillagok kiváltsága volt, később azonban minden nő számára elérhetővé vált.

Max Factor

Nemcsak a smink használata kapcsolódik a nevéhez, hanem ő maga is fejlesztette ki. Ennek a nagyszerű találmánynak a segítségével olyan legendás film-ikonok arcát emelhette ki a filmvásznon a 20-30-as években, mint Gloria Swanson, Jean Harlow, Greta Garbo, vagy Marlene Dietrich. Max Factor eredetileg csakis a filmcsillagok számára fejlesztette ki a sminket a paróka és a szép ruhák kiegészítőjeként, de végül a smink nemcsak a kiváltságosok, hanem minden nő számára elérhető lett.

Eredeti neve Maksymilian Faktorowicz. Parókakészítőként dolgozott gyakornokként Lotzban, majd tovább tökéletesítette tudását Lengyelországban, Berlinben és Moszkvában. Az antiszemitizmus megjelenése miatt menekült Amerikába 1904-ben feleségével és három gyerekével. Ezek után egy jobb időszak következett az életében: 1909-ben nyitotta meg saját üzletét Los Angelesben, "The House of Make-Up" néven, ahol saját kezűleg készített parókáit árulta. Viszont szakmailag akadtak nehézségek, ugyanis abban az időben a smink elég kezdetleges volt és ha hibázott, akkor nem eltüntette, hanem inkább kiemelte a ráncokat, ezért nagyon óvatosan kellett bánni vele. Ráadásul film szereplői gyakran hidegnek és merevnek látszottak benne a maszk szerű hatás miatt. Max Factor viszont úgy gondolta, hogy létezik erre megoldás.

Max Factor

Ő fejlesztette ki az első sminket krém formájában. Az állaga sokkal puhább volt, mint az eddig használt sminkké, ráadásul elég volt egyetlen vékony rétegben az arcra kenni, így elmúlt a maszkszerű hatás. Az elején mindössze 12 árnyalatban létezett. Az elsők, akik lelkesen vállalkoztak arra, hogy kipróbálják, a két némafilm humorista volt, Chaplin és Keaton. Ezek után az új találmány híre futótűzként terjedt a filmcsillagok között és Pola Negritől kezdve Bette Davisig mindenki sorban állt, hogy kipróbálhassa ezt a világújdonságot. Max Factor ügyfelei közé tartozott Gloria Swanson, Mary Pickford, Jean Harlow, Claudette Colbert és Norma Shearer is. Max Factor neve ezek után nem is egy film befejezésénél megjelent.

Max Factor

De nemcsak a púdert, vagy a szemfestéket, hanem az ajakfényt és a szemceruzát is neki köszönhetjük. Egy idő után Ő lett a smink vezető szakértője, Clara Bow például neki köszönheti szív alakú ajkait.

 

1920-ban ezek a termékek már nemcsak a filmcsillagok, hanem minden nő számára elérhetővé váltak, ugyanis Max Factor néhány terméket piacra dobott. A smink színpalettája a mai napig úgy van, mint ahogy akkor megálmodta, ami azt mutatja, hogy ugyanazok a használati elvek érvényesek, mint a múlt század elején: az árnyalatok, a színek, az arcforma és a személyiség harmóniája.

 

1932-ben Max feltalálta az úgynevezett "szépség mérőt", amivel meg lehetett mérni az arc méreteit. A szerkezet egy középkori kínzóeszközre emlékeztetett, de ennyiben ki is merült a hasonlóságuk, ugyanis ezzel semmi mást nem csináltak, csak mértek. Annyi szépséghibája volt a dolognak, hogy a „szépség mérőt” tökéletes arcra tervezték, amivel azóta se találkoztak.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Turbófeltöltő

A turbófeltöltő a belső égésű motoroknál használt feltöltők fajtája, kompresszorát... Tovább

Legénybúcsú helyszín Budapest

Íme, egy méltán híres legénybúcsú helyszín Budapesten!. Természetesen a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 130

Átlagos értékelés: 4.8

divat