notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

MB Sailing Team és Opni Kékszalag projekt 2010 fejlemények

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > MB Sailing Team és Opni projekt 2010 fejlemények

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MB Sailing Team és Opni projekt 2010 fejlemények


2010/01/28

Október végén beszélgettem utoljára Marton Balázzsal, alias Bazsával az épp átépítés alatt levő liberáról, tervekről, célokról. Most ugyanezzel a céllal kerestem meg, mert több pletyka is kering az MB Sailing-ről illetve az OPNI-ról.

MB Sailing Team és Opni projekt 2010 fejlemények

Beszélj egy kicsit az OPNI-ról. Ahogy elnézem a kertben a hajót, nagyon sokat haladtatok vele az utóbbi időben.

Így van, jól látod, bár még mindig rengeteg minden van hátra. A látványos résszel kb. március közepére leszünk kész. A hajó ezen túl Fergeteg néven fog futni, az OPNI túl sok viccelődésre ad okot, s mint tudjuk, nálunk egy egyéb intézménnyel asszociálható, ezt nem szeretnénk.

Ősszel arról beszéltél, hogy két különböző árboccal, illetve swerttel fogjátok használni a hajót.Igen, így volt, de mára változott a felállás. Sikerült egy sokkal komolyabb hosszabb árbocot beszereznünk, mint amilyen tervben volt, ehhez szükséges lesz egy nagyon minimális tőkesúly, így viszont megszűnt a kisebb árboc létjogosultsága.

Milyen változtatásokon keresztül ment át a Fergeteg?

Nagyobb árbocot kapott, a tőkesúly modernebb formájúra és könnyebbre lett cserélve, nagyobb lett a bumm és az orr sudár is. Az így megnövekedett vitorlafelületek miatt több ponton is meg lett erősítve a hajó.

Tudnál nekem konkrét méreteket mondani?

Tudni tudnék, de ezek egyelőre műhelytitkok.

Ahogy hallani, nagyon készültök a Kékszalagra. Mik az elvárások, milyen helyezéssel lennétek elégedettek?

Természetesen minél jobb helyezéssel. Jelen pillanatban nem tudok konkrétumot mondani, mert nem tudom, milyen hajók jönnek pontosan. Vannak bizonyos szélviszonyok, amik nekünk nagyon kedvezhetnek. A verseny után meglátjuk. Az biztos, ha a csapat a maximumot és még egy kicsit tudja kihozni magából, illetve a hajóból, akkor elégedett leszek.

Miért pont liberában gondolkodtok, mikor sokan többtestűt választanak?

Úgy gondolom, hogy a Balaton szélviszonyait nézve talán egy libera jobb választás lehet. Elnézve a Rund um-ot, ott is látszik, ha viszonylag gyenge szél fúj, akkor az nem igazán nyerő a többtestűeknek. A másik ok, az, hogy rengeteg idő kell megtanulni egy nagy többtestűt: nagyon fontos a dőlés mértékének megérzése, a vitorlák pontos állítása, illetve a hajóvezetés. Elég sokat vitorláztam egy bizonyos 40 lábas katamaránnal s iszonyatosan nehéz kezelni. Ezt a hajót is külön meg kell tanulni, csak sokkal több idő kell hozzá, meg kell érteni a fizikáját.

Rávilágítottál az egyik fontos témára. Sokan összemossák a neved egy 40 lábas katamaránnal. Jó pár fórumon előjött ez a téma. Beszélnél róla?

Nem. Ez nem tartozik a témához:)

Ahogy látom komoly csapatot is sikerült generálnod.

Igen, nagyon jó csapat állt össze, mind afterguard mind technikai, mind vitorlázó csapat tekintetében. 150%-osan dolgozik a csapat minden tagja, többen mentális tréningen is részt veszünk, hogy még jobban bírjuk a feszültséget a vízen, illetve folyamatos a fizikai felkészülés is. amint az idő engedi vízre is szállunk s minden időt edzésre fogunk fordítani. Többen szinte a hajóval s ezzel a projekttel élünk együtt, minden energiát és tudást erre fordítva.. Mindemellett rengeteg segítséget kapunk barátoktól, támogatóktól, szimpatizánsoktól, ami előre viszi a projektünket

Olvasható a No More Ten Fourty szlogenetek. Reálisnak tartod a rekorddöntést?

Úgy vélem, hogy vannak azok a szélviszonyok, amiben kifejezetten gyors a hajónk. Bizonyos körülmények között reálisnak tartom. Folyamatosan elemezzük az elmúlt versenyek időjárási adatait, s az ebből levont következtetések alapján állítjuk össze a hajót. A pontos felállás majd csak az utolsó pillanatban fog eldőlni, az időjárás függvényében. Mindemellett az elmúlt 10 évben sikerült megismerni az ellenfelek gyenge pontjait, talán ez is segíthet.
A csapat összetartása lehet az egyik nagy előnyünk. Odaadás, elkötelezettség, lojalitás, szakmai tudás, pozitív hozzáállás....., ez sokat számíthat.

Köszönöm, sokat beszéltél, mehetsz vissza csiszolni.:)

Én köszönöm.

K.AnnamariKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Hajózási Szabályzat ("HSz")

Hajózási Szabályzat ("HSz") - a Vízi Kresz, 39/2003 (VI.13.) GKM rendelet  

Kereked Vitorlás Klub, Csopak

A Balaton keleti medencéjének északi partján Csopaknál található a Kereked Vitorlás Klub...

Flaute

A flaute jelentése teljes szélcsend.

Farkasfog

A farkasfog a kötél gyors rögzítésére szolgáló szerelvény. Az ívesen fogazott...

fordulás

Negyedszélben haladó hajó szél felé történő csapásváltása, a csapásváltás...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!