MB Sailing Team és Opni Kékszalag projekt 2010 fejlemények

Kövess minket facebookon!
Főoldal > MB Sailing Team és Opni projekt 2010 fejlemények

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MB Sailing Team és Opni projekt 2010 fejlemények


2010/01/28

Október végén beszélgettem utoljára Marton Balázzsal, alias Bazsával az épp átépítés alatt levő liberáról, tervekről, célokról. Most ugyanezzel a céllal kerestem meg, mert több pletyka is kering az MB Sailing-ről illetve az OPNI-ról.

MB Sailing Team és Opni projekt 2010 fejlemények

Beszélj egy kicsit az OPNI-ról. Ahogy elnézem a kertben a hajót, nagyon sokat haladtatok vele az utóbbi időben.

Így van, jól látod, bár még mindig rengeteg minden van hátra. A látványos résszel kb. március közepére leszünk kész. A hajó ezen túl Fergeteg néven fog futni, az OPNI túl sok viccelődésre ad okot, s mint tudjuk, nálunk egy egyéb intézménnyel asszociálható, ezt nem szeretnénk.

Ősszel arról beszéltél, hogy két különböző árboccal, illetve swerttel fogjátok használni a hajót.

Igen, így volt, de mára változott a felállás. Sikerült egy sokkal komolyabb hosszabb árbocot beszereznünk, mint amilyen tervben volt, ehhez szükséges lesz egy nagyon minimális tőkesúly, így viszont megszűnt a kisebb árboc létjogosultsága.

Milyen változtatásokon keresztül ment át a Fergeteg?

Nagyobb árbocot kapott, a tőkesúly modernebb formájúra és könnyebbre lett cserélve, nagyobb lett a bumm és az orr sudár is. Az így megnövekedett vitorlafelületek miatt több ponton is meg lett erősítve a hajó.

Tudnál nekem konkrét méreteket mondani?

Tudni tudnék, de ezek egyelőre műhelytitkok.

Ahogy hallani, nagyon készültök a Kékszalagra. Mik az elvárások, milyen helyezéssel lennétek elégedettek?

Természetesen minél jobb helyezéssel. Jelen pillanatban nem tudok konkrétumot mondani, mert nem tudom, milyen hajók jönnek pontosan. Vannak bizonyos szélviszonyok, amik nekünk nagyon kedvezhetnek. A verseny után meglátjuk. Az biztos, ha a csapat a maximumot és még egy kicsit tudja kihozni magából, illetve a hajóból, akkor elégedett leszek.

Miért pont liberában gondolkodtok, mikor sokan többtestűt választanak?

Úgy gondolom, hogy a Balaton szélviszonyait nézve talán egy libera jobb választás lehet. Elnézve a Rund um-ot, ott is látszik, ha viszonylag gyenge szél fúj, akkor az nem igazán nyerő a többtestűeknek. A másik ok, az, hogy rengeteg idő kell megtanulni egy nagy többtestűt: nagyon fontos a dőlés mértékének megérzése, a vitorlák pontos állítása, illetve a hajóvezetés. Elég sokat vitorláztam egy bizonyos 40 lábas katamaránnal s iszonyatosan nehéz kezelni. Ezt a hajót is külön meg kell tanulni, csak sokkal több idő kell hozzá, meg kell érteni a fizikáját.

Rávilágítottál az egyik fontos témára. Sokan összemossák a neved egy 40 lábas katamaránnal. Jó pár fórumon előjött ez a téma. Beszélnél róla?

Nem. Ez nem tartozik a témához:)

Ahogy látom komoly csapatot is sikerült generálnod.

Igen, nagyon jó csapat állt össze, mind afterguard mind technikai, mind vitorlázó csapat tekintetében. 150%-osan dolgozik a csapat minden tagja, többen mentális tréningen is részt veszünk, hogy még jobban bírjuk a feszültséget a vízen, illetve folyamatos a fizikai felkészülés is. amint az idő engedi vízre is szállunk s minden időt edzésre fogunk fordítani. Többen szinte a hajóval s ezzel a projekttel élünk együtt, minden energiát és tudást erre fordítva.. Mindemellett rengeteg segítséget kapunk barátoktól, támogatóktól, szimpatizánsoktól, ami előre viszi a projektünket

Olvasható a No More Ten Fourty szlogenetek. Reálisnak tartod a rekorddöntést?

Úgy vélem, hogy vannak azok a szélviszonyok, amiben kifejezetten gyors a hajónk. Bizonyos körülmények között reálisnak tartom. Folyamatosan elemezzük az elmúlt versenyek időjárási adatait, s az ebből levont következtetések alapján állítjuk össze a hajót. A pontos felállás majd csak az utolsó pillanatban fog eldőlni, az időjárás függvényében. Mindemellett az elmúlt 10 évben sikerült megismerni az ellenfelek gyenge pontjait, talán ez is segíthet.
A csapat összetartása lehet az egyik nagy előnyünk. Odaadás, elkötelezettség, lojalitás, szakmai tudás, pozitív hozzáállás....., ez sokat számíthat.

Köszönöm, sokat beszéltél, mehetsz vissza csiszolni.:)

Én köszönöm.

K.Annamari

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Közbeszerzési referens

A közbeszerzési referens egy olyan szakma, melyre egyre nagyobb az igénye a cégeknek, hisz a...

Rund Um

Rund Um vitorlás verseny történet 1998 óta Rund Um élőben is nyomon követhető az...

Flaute

A flaute jelentése teljes szélcsend.

Répa

Répát általában akkor húzunk, amikor a spinakker vagy más hátszélvitorla megtekeredve,...

Mancsaftolni

A kormányzás kivételével az összes többi hajósfeladat elvégzése a...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.