Méder Áron interjú

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Méder Áron interjú

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Méder Áron interjú


2009/10/21

Forrás: vitorlazas.hu

Méder Áron Carinával egészen pontosan 2006. szeptember 24-én indult útnak, hogy közösen kerüljék meg a Földet. Az út 3 évig tartott és cirka 55.000 km-t vitorláztak együtt. Az indulást egy 2 éves felkészülés előzte meg, mialatt Áron felkészítette hajóját és önmagát a nagy utazásra.

Méder Áron interjú

Méder Áron fórum topik itt!

 

Szia Áron! Mutatkozz be kérlek röviden, mikor és hogyan kezdtél vitorlázni?
 

Szia! 1979 november 15-én születtem Budapesten. 2004-ben diplomáztam a BME-n, mint okleveles villamosmérnök.
 

1990 óta vitorlázom rendszeresen. Idáig itt vitorláztam: VMSE, SZTAKI SE, MAFC, TVSK. 1-2 évig versenyeztem is, de az nem az én világom… Viszont az amatőr versenyeket mindig nagyon élvezem .
 

1998 óta oktatok rendszeresen vitorlázást a VMSE-ben, 2004 óta rendelkezem már képesítéssel is (vitorlás sportoktató). Sok embert tanítottam vitorlázni, és mindig eszembe jut az egyik kedvenc mondásom, hogy a tanítvány elhagyhatja a tanárát, de a tanár a tanítványát sohasem.
 

1994 óta vitorlázok a tengereken I. osztályú (tengeri) hajóvezetői, GOC rádiókezelői és rádióamatőr képesítéssel is rendelkezem.
 

2006. szeptember 24-én elindultam a Föld körüli útra, 26 éves voltam akkor.
 

Következő kérdésem az lenne, amit már sokan kérdeztek Tőled, miért éppen Carina?

 

Ennek több oka van. Egyrészt az anyagiak, másrészt pedig a hajó tulajdonságai. Carinát 1970-ben gyártották Svájcban. A hajótest sokkal jobban meg van erősítve, mint mondjuk egy hazai hajó. A dekk és a test sokkal masszívabban van összeépítve. Ezen kívül Carina alakja és a tőkesúlya miatt stabilan viselkedett a passzát övezeti hullámzásban, szelekben. Főleg a passzát övezetben vitorláztam, ahol sok a bőszél, ezért ez fontos szempont volt. A test rövid, viszont széles, a tőkesúly pedig a hajó egész hossza mentén helyezkedik el. Ezek miatt biztonságosabban tudtam Carinát vezetni. Egész utamat jellemezte, hogy inkább biztonságosabban, mint gyorsan vitorlázzak.
 

Egy másik fontos dolog szólt még Carina mellett. Egy ekkora hajón mindent könnyen elérek, megjavítok egyedül is és a javítás nem kerül sokba. Bárhol jártam, egy kis ragasztót, műgyantát, vitorlatapétát mindig adtak. Bár kezdetben nem voltak túl jó vitorláim, a szakadásokat még varrtam. Aztán kaptam újabbakat, amiket már ragasztani kellett. A csörlők a hajón pl. beragadtak a sótól, de nem számított igazán, mert így is tudtam használni őket.
 

Milyen új dolgokkal gyarapodott vitorlázó tudásod az út során?
 

Eleinte ki kellett ismernem a hajót. 2-3 csomóval haladtam az Atlanti-óceán átszelésénél, ezért is tartott kb. 50 napig. A sebességet persze lehetett javítani. Meg kellett tanulnom jól kormányozni a hajót. Amint már említettem, főleg a passzát övezetben vitorláztam, sok bőszélben. Talán kevesen ismerik a "have to" technikát, amit én is menet közben tanultam meg. Ezzel a technikával biztonságosan lehet vitorlázni nagy hullámokban, erős szélben. A nagyvitorlát teljesen kiengedjük, a fokkot pedig áthúzzuk az ellentétes oldalra, mintha beggelnénk.
 

Kerültél nagyobb viharba, haváriába?
 

Egyszer megfeküdtem a hajóval, de nem borultam soha. Ha nagyon erős szél fújt vagy nagyok voltak a hullámok, akkor vagy viharfokkal mentem vagy lehúztam mindent és sodródtam. Ez nem volt baj, mivel hátszélben haladtam a legtöbbet. A biztonság volt az első, nem a sebesség.
 

Megpróbáltam használni az autopilotot, de ez rögtön az elején tönkrement. Az autopilotok vízállóak állítólag, de a folyamatos áztatást nem bírják. Emiatt nagyon sokat kellett kormányoznom, napi 12-16 órákat, ami elég fárasztó volt. A kormányrúd is eltört egyszer, most egy balta nyele helyettesíti, plusz az autopilotot helyettesítő "rendszer" is többször megadta magát. Vittem magammal két kis aksit is, de természetesen ezek is elég hamar megadták magukat.

Az "autopilot"


 

Egyszer a szálingom is eltört. A családom és mindenki azt mondta, hogy adjam fel, így nem lehet tovább vitorlázni. Nem adtam fel, még 3 hetet vitorláztam törött szálinggal, mire végre sikerült megjavítanom.
 

Napi 12-16 óra a kormánynál nagyon sok. Gondoljunk csak a Kékszalagra. 15-20 óra vitorlázás után hogy készen van mindenki. Hogy bírtad ezt nap, mint nap? Mit csináltál vitorlázás közben?
 

Mi mást csinálhatna az ember, mint meditál:). Új-Zélandon megismertem egy mestert, aki meditálni tanított. Az ő segítségével fejlesztettem ezt a tudásomat. Megtanította kiszűrni a zajt a fejemből és megtanultam békében élni önmagammal.
 

Milyen emberekkel találkoztál utad során?
 

Talán az jellemzi legjobban ezeket a tengeri népeket, hogy sokkal természet közelibbek, sokkal fontosabb nekik a szabadság, a természet, a boldogság. Számukra a vitorlázás, a tenger is ezt szimbolizálja. A feeling a fontos. Természetesen nagyon sok barátot szereztem a 3 év alatt.
 

Mit fogsz csinálni ezután? Hogy lehet visszarázódni ebbe a világba?
 

Október végéig minden nap itt vagyok délután a hajón(Budapest, Batthyány-tér, Európa hajó mellett, Lánc-hídnál). Itt fogadom a látogatókat, beszélgetek velük, bárki idejöhet az ovistól az idősebbekig. Emellett írok egy könyvet az utamról és előadásokat tartok. Ezekkel a vitorlázás, főleg az óceáni vitorlázás népszerűsítése a célom.
 

A visszarázódás nehéz, még nehezen megy, ezért is van szükségem rá, hogy mindennap kijöjjek a hajóhoz és itt legyek.
 

Köszönöm az interjút és sok sikert kívánok!
 

Békét és szelet!

 

Carina technikai adatai:
 

Típusa: Carina 19 hosszított tőkesúllyal, amitől jobb a hajó irányítása.
Vitorlázat: Slup
Hossza: 6 méter
Merülése: 1 méter
Szélessége: 2,2 m
1 kabin, ami konyha, navigációs rész, szalon és hálókabin egyben.
Árboc: 6,42 m, alsóárboc (bum): 2,83 m
Tömege: 1,1 t
 

Carina története:
 

1970-ben épült Svájcban.
1970-86.: Valószínűleg valamelyik svájci tavon vitorláztak vele. Az utolsó svájci tulajdonosa Gerber Ueli.
1986-92.: A zürichi-tavon vitorláztak vele.
1992-96.: A bódeni-tavon vitorláztak vele.
1996 szeptemberében került Magyarországra.
1999 szeptemberében megvásárolta az előző tulajdonos.
2004 novemberében vásárolta meg Áron, majd felújítás következett. A Hajózási Felügyelet beregisztrálta augusztus vége felé, és akkor 10 év után ismét hajólevelet kapott.

 

Forrás: https://www.meder.hu/
              www.haldorado.hu

Méder Áron útvonala

 

Méder Áron és Carina

 

 

Méder Áron

Tóth Mátyás

www.vitorlazas.hu

 


 

 

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Iránylat

Iránylat: Navigációs alapfogalom. Egy tárgy iránya a hajó­ról nézve, vagy két tárgy...

Melges 32

Melges 32 vitorlás hajó leírás A Melges 32, kistestvéréhez, a Melges 24-hez hasonlóan...

Flottavitorlázás

Flottavitorlázás során több hajó, képzett szkipperekkel járnak be azonos útvonalat,...

Temetkezési biztosítás

Temetkezési biztosítás - nincs annál nagyobb fájdalom, mint mikor elveszítjük szerettünket....

Kereked Vitorlás Klub, Csopak

A Balaton keleti medencéjének északi partján Csopaknál található a Kereked Vitorlás Klub...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.