Búcsúzunk a magyar vitorlázás egyik legjelesebb alakjától: Ég veled Soponyai Géza!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Búcsúzunk a magyar vitorlázás egyik legjelesebb alakjától: Ég veled Soponyai Géza!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Búcsúzunk a magyar vitorlázás egyik legjelesebb alakjától: Ég veled Soponyai Géza!


2024/05/06
ZH

Az elmúlt évtizedekben Soponyai Géza, vagy ahogy őt a vitorlázás világában ismerték, "Sopi", kiemelkedő alakja volt a magyar vitorlázásnak. Most, hogy eltávozott közülünk, megemlékezünk róla és hagyatékáról, amely örökre beírta a nevét a magyar vitorlázás történetébe.

Nyugodj békében Sopi!

Nyugodj békében Sopi!


Soponyai Géza, a magyar vitorlázás ikonja és kiemelkedő alakja, hétfő hajnalban elhunyt. "Sopi" a Balaton és a vitorlázás világában nem csupán versenyzőként, hanem hajóépítőként is kiemelkedő teljesítményeket nyújtott. Állandóan törekedett az innovációra és a fejlődésre, így számos olyan versenyosztályt alapított és szervezett, amelyek mára már elengedhetetlen részei a hazai vitorlázási kultúrának.

 

 

 

Soponyai Géza hosszú és kiemelkedő pályafutása a vizes sportok iránti szenvedélyének köszönhető. 12 éves korában csatlakozott a Csepel SC evezős szakosztályához, majd az évek során fokozatosan fordult a vitorlázás felé. Az 1970-es években már a windsurfing elitjébe tartozott, és a bajnokságokon is sikereket ért el.

 

 

 

Az igazi áttörést azonban a hajógyártás területén érte el. 1985-ben barátjával közösen építették az első üvegszálas műanyagból készült vitorláshajót, amelyet azóta is számos versenyen használtak és nyertek vele. Soponyai saját brandet hozott létre, és sorra gyártotta a sikeres versenyhajókat, mint például a NAU 311-es, NAU 330-as és NAU 220-as Hornet modelleket.
Az állandó fejlődés jegyében 2009-ben Hunor fiával együtt megépítették az első NAU 370 RUN-t, amely hamarosan a Nautic Boat zászlóshajóivá váltak. Ezek a hajók nem csupán sikereket hoztak másoknak, hanem Soponyai számára is újabb győzelmeket és elismeréseket jelentettek.

 

 

 

 

Sportolóként is kiemelkedő eredményeket ért el. Kétszer megnyerte a Balaton Maratont, 2009-ben pedig a Balatonkerülő Szóló versenyt is. Nemcsak szólóban, hanem csapatban is sikeresen vitorlázott, és több magyar bajnoki címet szerzett.


Azonban nem csupán a versenyzésben ért el kiemelkedő eredményeket, hanem emberileg is példamutató volt. 2000-ben például az óriási viharban öt embert mentett ki csapatával a Kékszalag futamán, és a fair play díjat is megkapta az elismerésért.


Soponyai Géza emléke mélyen él a vitorlázó közösségben. Nagy álmai voltak, és munkássága nyomán olyan hajóosztályok alakultak, amelyek ma már az alapvető részei a hazai vitorlázási kultúrának. Az általa megépített hajók a balatonfüredi vitorlás múzeumban is láthatók, így öröksége tovább él a következő generációk számára is.
Soponyai Géza távozása óriási veszteség a magyar vitorlázás számára, azonban emléke és hagyatéka örökké él majd a vitorlázók szívében és a Balaton hullámaira bízva.


autó Balaton divat érdekesség gasztronómia hajó hír kultúra luxus sport technológia tenger, óceán utazás verseny vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Michael Maier

Michael Maier vitorlázó bemutatása Michael Maier cseh származású vitorlázó. Finn és...

Méder Áron

Méder Áron fórum topik itt!   Méder Áron életrajz Méder Áron 1979...

Pilotkönyv

 A vízterület jellegzetességeit és a kikötõket bemutató könyv.

Reffelés

A reffelés a nagyvitorla felületének csökkentése erős szélben. Ha akkora szél fúj, hogy azt...

Laser

Laser vitorlás hajó története 1970-ben tervezte Bruce Kirby. A Laser nagyon hamar...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.