A ruhák valódi ára: Mennyibe kerül a ruha valójában, amit hordasz?

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Mennyibe kerül valójában a ruha, amit hordasz?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Mennyibe kerül valójában a ruha, amit hordasz?


2020/11/19
VN

Kidől a szekrény annyi ruhád van, külön tavaszi, nyári, őszi, téli kollekció, külön kabát minden cipőhöz, többféle színkombináció, többféle stílus? Akad olyan is, amit csak azért vettél meg, mert elcsábított a kirakatban, vagy azért, mert éppen „fél áron” volt, esetleg mert láttad valakin az Instagramon, de igazából sosem vetted fel, mert nem is annyira a te stílusod, vagy nincs, és nem is lesz nagyon hozzá megfelelő alkalom? De elgondolkoztál már azon, hogy mindennek vajon milyen ára van?

A ruhák igazi ára

Hatalmas ára van egy-egy új ruhának

Nemcsak te adsz ki csillagászati összegeket a legújabb kollekcióban megjelent daraokért, amik maximum pár hónapokig lesznek divatosak, hanem bizony hatalmas árat fizet ezért mindenki. A Fast fashion fogalom ismerős neked? Gyakorlatilag az összes nagyobb plázákban található ruha üzlet ebbe a kategóriába esik, persze vannak kivételek. A lényeg, hogy gyorsan cserélődik a kollekció, mindig az aktuális divat szerint, és neked mindig meg kell venned a legújabbat, persze csak ha szeretnéd tartani a lépést az Instagram önjelölt Influencereivel. A fast fashion üzlethálózatok jellemzője, hogy a kisszériás árukészlet gyorsan cserélődik, szezon közben is gyakran vannak leértékelések, hogy még gyorsabban pörögjön az áru, olcsó, de a minőség finoman szólva is megkérdőjelezhető. Mindeközben arra nem gondolunk, hogy hogy egyetlen sima fehér ing vásárlásával annyi kárt okozunk a környezetnek, mintha 60 kilométert autóznánk. 

 

Környezetszennyezés a ruhaiparban

Sokan nem tudják, de a ruhaipar az egyik legeslegszennyezőbb iparág a nagyvilágon, amit az alábbi számok is igazolnak: csak az Egyesült Királyságban percenként 2 tonna ruhát vásárolnak és ennek 40% át egyszer sem viselik!, pedig ennek a ruha mennyiségnek az előállításakor pedig közel 50 tonna szén-dioxid keletkezik, összehasonlításképpen, ha autóval közlekedünk 27 000 kilométer alatt termelődik ugyanez a mennyiség, és egyáltalán nem hibáztatunk érte, hogy el sem tudod képzelni mekkora távolság ez, mert mi sem, sok! Egyes becslések szerint, ha ez a trend így folytatódik akkor 2050-re a ruhaipar fog felelni a környezetszennyezés negyedéért, ami azt mutatja meg, hogy annak az ötödik fehér ingnek, vagy hatodik farmernek bizony nagy ára van! Apropó farmer, te tudtad, hogy egyetlen farmer elkészítéséhez minimum 10.000 liter víz szükséges, megjegyeznénk, hogy ezt a mennyiséget egy átlagos ember tíz év alatt issza meg. Példálóztunk a Királyságokkal, de hazánkban sem sokkal jobb ám a helyzet, a KSH adatai szerint 2013 óta egyre csak nő a magyarok igénye az olcsón elérhető, azonban kevésbé jó minőségű ruhák iránt, az elmúlt években több, mint 20 millió tonna textilhulladék keletkezett, melynek nagy része szintetikus, tehát nem lebomló anyag.
 

De miért ilyen szennyező a ruhaipar? Lapozz, és mutatjuk, hogy mi minden okozza ezt a nagy szennyezést, és azt is, hogy mi lenne a megoldás!


divat érdekesség luxusKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Spinakker

Spinakker - Hátszélvitorla, az orrvitorlák egy speciális fajtája, könnyû/közepes szélre...

Bilgepumpa

A bilgepumpa a fenékvíz szivattyú idegen elnevezése.

Raum

A raum másnéven háromnegyed szél. A hátszél és a kreuz között foglal helyet a...

Pütting

A pütting nem más, mint a hajókon a vantni rögzítő verete.

Frühstart

A frühstart a korai rajt a versenyeken.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ha pedig Balatonfüreden konferencia helyszín érdekel, akkor a Vinifera 5* Superiort ajánljunk! 

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.