notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Őrületes Természeti Jelenségek

hirdetes

5 őrülten menő természeti jelenség, amit biztos, hogy nem tapasztaltál még!

D. Ági
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Ezek a jelenségek, bármennyire is elképzelhetetlen, jelen vannak a világunkban. Van, amelyiket semmi pénzért nem hagynád ki, de akad, amit jobb csak képekről csodálni.

A természeti jelenségek megasztárjai

Számtalan olyan jelenség vesz minket körül világunkban, amelyeket természetesnek veszünk, és bekövetkezésük magától értetődő.  Biztos, hogy megcsodálunk egy-egy megkapó naplementét néha napján, vagy észreveszünk egy szivárványt eső után, de a legtöbb esetben az elképesztő látványt nyújtó természeti jelenségek nem képzik életünk részét.

 

Azonban, ha tudod merre és mire figyelj, rá fogsz jönni, hogy sokkal lenyűgözőbb dolgokat is produkálhat neked a természet, mint egy naplemente vagy szivárvány. Jöjjön néhány példa:

A természeti jelenségek megasztárjai

 

Ha valaha készítened kellene egy felsorolást, hogy mik azok a jelenségek, amiket átélhetsz és a legdurvábbak, a tízes listádban biztosan lenne vulkánkitörés, viharos tengeren hajózás és még sorolhatnánk. De arra biztos, hogy nem is gondolnál, hogy a vihar és a vulkánkitörés egyszerre, egy időben is létrejöhet.

 

Pedig megtörténhet! Egy vulkánkitörés kellős közepén kialakulhatnak villámok. A kutatások eddigi állása szerint, elméletileg a kiváltó ok, hogy a vulkán kitörés közben pozitív töltéssel rendelkező törmeléket juttat az atmoszférába. Ez a pozitív töltés reakcióba lép a már jelenlévő negatív töltéssel, melynek következménye ez az őrületes jelenség.

hirdetes

 

A természeti jelenségek megasztárjai

Amikor a tenger felszínén jegesedés kezdődik- északi és déli sarkköri vizeken – van adott egy jégtábla, akkor adottak a körülmények, hogy ez a meglepő képződmény kialakuljon. A jeges felszín alatti sós víz koncentrálódik egy csőszerű örvénnyé, mely megindul a tengerfenék irányába. Az ezt körülvevő sós víz is megfagy körülött, annyira hideg, így lényegében jégcsapok képződnek a felszín alatt. Lenyűgöző nem?

A természeti jelenségek megasztárjai

A magashegységek meghökkentő képződménye az un. Penitentes jelenség, mely nevét lényegében arról kapta, hogy nagyon hasonló látványt nyújt, mint egy csapat fehérbe ötözött vezeklő szerzetes. Ezek az alakok ráadásul akár a 4 méteres magasságot is elérhetik!

 

hirdetes

Kialakulásuk feltétele az alacsony nedvességtartalmú levegő és a magaslati levegő, ilyen területek például az Andok egyes részei. Ha a feltételek teljesülnek, a napsugarak annyira égetővé válnak, hogy a hó lényegében elpárolog, a nélkül, hogy a folyadék állapot létrejönne. A kialakuló formák persze még jobban vonzzák a meleget.

A természeti jelenségek megasztárjai

Nos, ez a jelenség kicsit sem veszélytelen, ezt le kell szögeznünk. A szupercellák a viharfelhők felturbózott változatai, melyek könnyedén képesek tornádót produkálni.

 

Szintén említésre méltó, hogy a szupercellák a legdurvábbak a 4 legveszélyesebb vihartípusból, és valószínűleg látványra is a legfélelmetesebbek. Szerencsére az egyik legritkább típus is ez, és leginkább közép Amerikában fordul elő tavasz környékén. Mindenesetre, ha valaha is keresztezné egy ilyen az utad, az egyetlen tanács, amit jó megfogadni: Indulj az ellenkező irányba, Most!

A természeti jelenségek megasztárjai

Pontosan annyira észbontó, mint amilyennek hangzik. Ez a jelenség lényegében egy víz fölött képződő tornádó, ebből kifolyólag pedig a szárazföldre nem jelent nagy veszélyt. Viszont ha hajón vagy, akkor baj van, ezek az örvények elérhetik a 300 km/órás sebességet.

 

Valójában már gyanakszanak egyes szakértők, hogy a rejtélyes hajóroncsok hátterében ez a jelenség is állhat, például a Bermuda háromszög esetében, mert könnyen meglehet, hogy egyszerűen ezekkel a víztölcsérekkel történt szerencsétlen találkozások következményei az eltűnések. Bárhol létre jöhetnek nagy vízfelszínen, de kifejezetten gyakoriak Florida környékén, ahol 4-500 is kialakulhat egy évben.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

tanfolyam

Tanfolyam szó magyarázata A kurzus az a keret, amelyben a hallgatók meghatározott rend... Tovább

Rolex Middle Sea Race

Rolex Middle Sea Race történet A Rolex Middle Sea Race egy klasszikus, magas presztizsű... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 104

Átlagos értékelés: 4.9

érdekességek utazás