Merkantil Laser Európa Kupa és OTP Junior Országos Bajnokság

Merkantil Laser Európa Kupa és OTP Junior Országos Bajnokság

hirdetes

Sikeresen zárult a második alkalommal hazánkban megrendezett három napos Laser Európa Kupa nemzetközi verseny, mely a Nemzetköi Laser Osztályszövetség 12 fordulós versenysorozatának 8. állomását képezi. A Balatonfüredi Yacht Club és Magyar Vitorlás Szövetség közös szervezésében és a Merkantil támogatásával lebonyolított rendezvényre 12 ország 100 versenyzője adta le nevezését három osztályban, Laser Standard, Radiál és 4.7, s küzdöttek egymással versenyzői a legjobbaknak járó díjakért.

Mekantil Laser Európa Kupa, OTP Junior Országos Bajnokság

Merkantil Laser Európa Kupa, OTP Junior Országos Bajnokság összefoglaló beszámoló

 

Két osztályban, ifjúsági Laser Radiálban és 4.7-ben a MLOSZ kérésére és az MVSZ Elnökségének jóváhagyásával az augusztus végén megrendezésre kerülő, ám szélhiány miatt csak két futammal zárult OTP Junior Utánpótlás Bajnokság is ezen a regattán folytatta versenyét, s mérkőztek meg egymással a fiatalok a bajnoki címekért.

A regatta első versenynapján kiváló szélviszonyok fogadták a versenyzőket, s 9-10 csomós DNY-i szélben három, másnap hasonló körülmények között, ám délutánra korlátozódó versenyzéssel, s a nap végére leálló szélben újabb három futamot teljesített az osztályok többsége. Az esti órákra elfogyó szélben a nap utolsó futamát a radiálosok és standard-esek számára a rendezőség rövidítette, míg a legkisebb vitorlázattal, L4.7-tel versenyző fiatalok számára érvénytelenítette, míg az utolsó nap reggeli keleties szelének ereje csupán egyetlen, rövidített futam lebonyolítására adott lehetőséget. A regatta végül nyolc, a legkisebbek számára pedig hét érvényes futammal, s kiváló küzdelmeket felvonultató versennyel zárult, s a bajnokságot is sikerült befejezni a radiálosok számára 9, míg a 4.7-eseknek 8 érvényes futammal. (A bajnoki eredményekbe a korábban futott és érvényesített két futam is beleszámított).

hirdetes

A Laser Európa Kupa összetett győzelmét két osztályban is hazai versenyző szerezte meg. Laser Standard-ben Bakóczy Róbert, aki az U21 kategória győzelmét is bezsebelte, míg Laser 4.7-ben az immáron idei harmadik kupagyőzelmét megszerző Vadnai Benjamin állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Az utóbbbi hajóosztály további dobogós helyezéseit szintén magyar versenyzők szerezték meg. Az ezüstérmet Takács Levente, a bronzot Huszka Mátyás vihette haza. Standard-ben is hazai versenyző állhatott fel a dobogó második fokára Berecz Zsombor jóvoltából, akit a belga Van Laer Wannes követett a sorban. Noha Laser Radiálban az ukrán Babych Pavel győzelmével zárult a verseny, ám a második, harmadik helyezett magyar versenyző lett Hunfalvy Péter és Bathó Péternek köszönhetően. Az osztályok korcsoportjainak győzelmei között szintén voltak hazai sikerek, LStd U21-ben Bakóczy Robi, LR női U17-ben pedig Haidekker Zita állhatott fel a dobogó legfelső fokára, s további versenyzőink szerepeltek az 1 - 3-ban, így bátran állíthatjuk, hogy eredményesen zárták versenyzőink eme nívós regattát, vendégeink pedig elégedetten, s a verseny jóhírét erősítve utazhattak tovább az Európa Kupa következő állomásának helyszínére, az ausztriai Breitenbrunn-ba.

A két ifjúsági osztály, Laser Radiál és 4.7 Bajnoksága is sikeresen zárult az Európa Kupán lebonyolított futamoknak köszönhetően, ahol a Laser 4.7 osztály bajnoki címét Vadnai Benjamin szerezte meg két klubtársa, Takács Levente és Huszka Mátyás előtt, míg az U16 kategória győzelme az összetett 4. helyezett Varga Dánielé, a női arany pedig a lista 7. helyén végző Virág Flóráé lett. Radiálban a bajnoki címet Bathó Péter szerezte meg, míg az ezüsttel Hunfalvy Péter, a bronzzal pedig Rozsnyay Domonkos térhetett haza. Az U17 kategória győzelmét az összetett lista 6. helyezettje, Haidekker Zita gyűjtötte be, aki egyben a női aranyat is bezsebelte.
hirdetes

A Balatonfüredi Yacht Club a Laser Európa Kupa rendezési jogát két esztendőre kapta meg, ám megpályázta további évadokra is, melyet a sikeres versenynek és egyre bővülő résztvevői létszámnak köszönhetően remélhetően meg is kap, s mely igen hasznos lenne lasereseink számára, hiszen hazai vízen, nívós mezőnyben gyarapíthatnák tudásukat, s szállhatnának ringbe olyan itthoni versenyzők is nemzetközi mezőnyben, akiknek nem adatik meg a lehetőség külföldi regattákra utazni.
 

Merkantil Laser Európa Kupa, OTP Junior Országos Bajnokság eredmények

   
Merkantil Laser Európa Kupa végeredmény itt.

OTP Junior Országos Bajnokság eredményei itt.
 

 

 

Forrás: Eszed Bernadett

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes

Szótár

Ahoi

Az ahoi egy régi hajós üdvözlés. pl: Nemere, ahoi! Tovább

Salona 40

Salona 40 vitorlás hajó bemutatása A Salona 40 a második vitorlás hajó a Salona... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb vitorlázással kapcsolatos hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.