notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ismerd meg te is ezt a mesebeli falvacskát a Szent György - hegynél!

hirdetes

Mesebeli falvacska a Szent György – hegynél

Ilyés Zsófia
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Balatonra sokan szeretnek lejárni, nem csak azért mert szuper nyaralási helyszín, hanem mert környékén rengeteg magával ragadó hely található. Ilyen a Szent György – hegy lábánál fekvő kis falvacska, Hegymagas, mely igazán mesébe illő.

 

Mesébeillő falvacska a Szent György - hegynél


Nem is olyan messze, alig öt kilométerre fekszik a Tapolcai – medencébe egy piciny, ám annál mesebelibb falvacska, méghozzá a Szent György – hegy lábánál.


Hegymagas a neve, melyet magáról a hegyről kapott és az apró település élete a mai napig szorosan fűződik a hegyhez.
Az apró, alig háromszáz főt számláló községben fő tevékenység a szőlőtermelés és az állattenyésztés, mind a mai napig, létrejötte óta.

 


Mivel a borok nagyon finomak, az idegenforgalomba is kezd lassan bekapcsolódni, leginkább a nyári szezonban ugyebár.
Aki ide eljön és felmászik a Szent György – hegyre, annak olyan panorámában lesz része a Balatonra és annak környékére, mely egyszerűen páratlan és ép ésszel majdhogynem felfoghatatlan.


Innen jól láthatóvá válik a Szigligeti vár, a Badacsony hegyeinek gerince, a Keszthelyi – fennsík, valamint maga Tapolca városa is.

 

 

 

 

 

A hegyet számos szőlőtőke öleli körbe, az innen kitermelt borok szép fokozatosan kapcsolódnak be az idő során a turizmusba és a borturizmusba is, valamint az itt felkereshető borospincék igazi hangulatos és nyugodt helyek, ahol a tájjellegű borokat mindenképpen érdemes megkóstolni.

 


Utunkat egyébként nem egy forrás is végigkíséri, ahol egy – egy nagyobb túra után a friss, tiszta és hideg víz remekül oltja a szomjat miközben az ember a tájban gyönyörködik.

hirdetes

 


Számos látnivalója is van ennek a mesébe illő kis falvacskának.


Elsőként a Tarányi présházat említeném meg, mely már a 18. század óta működik, mellette pedig a Lengyel kápolna van, mely igazán hangulatos és szép.


Maga a hegy majdnem 500 méter magas, igazi kis szigetként tűnik ki a Tapolcai – medence síkságából. Bazaltoszlopai Európa szerte híresek, harminc méter magasan emelkednek ki, átmérőjük majdhogynem két méter is lehet.

Természeti ritkaságként és értékként van számon tartva, népi nyelven bazaltorgonáknak nevezik őket, a köztudatban is így terjedtek el.

 

 

Ha egy kedvező árú, ám mégis kellemes környezetben lévő szállást keresel a Balatonnál, akkor erre a linkre kattintva szuper helyet találhatsz! A Hotel Aranysas mindenkit szeretettel vár, akár csoportokat is szállodájában, valamint komfortos bungalowiban, melyeket erre a linkre kattintva érhetsz el és akár személyre szabott árajánlatot is kérhetsz!

 

 

A folytatásért lapozz a következő oldalra!

Mesébeillő falvacska a Szent György - hegynél

Az országos Kéktúra is áthalad itt, így nem csak geológiai, hanem botanikai értékkel is bír, számos különlegességgel, tanösvénnyel.
A fehér virágú Lumnitzer – fű és a hazánkban csak itt fellelhető páfrány, a cselling is itt nő, melyek közül mindkettő természetvédelmi érték és növényritkaság.

hirdetes


Hegymagas lakói különös figyelmet fordítanak a természeti értékekre, melyeket nagyon fontosnak tartanak megőrizni az utókor számára is, mint turisztikai, mind ökológiai szempontból.

 

 

 

 

 

Hegymagastól nem messze található a Balaton egyik leghátborzongatóbb helye is, méghozzá az Ify – kápolna, más néven Emmaus birtok.


Itt élte le élete hátralévő részét egy remete életmódba visszavonuló plébános, Ify Lajos, aki a kommunizmusnak köszönhetően határozta el hogy itt fog élni és ilyen módon.

 


Az épület valamint a melléképületek még az 1950-es években épültek, 1967. óta azonban teljesen elhagyatott és lakatlan.
A helyiek messziről kerülik, másoknak is ezt tanácsolják, hiszen sokak szerint kísértetek járják, egyébként tényleg egy ijesztő hangulatú, kísérteties birtok ez.

 


Sokan próbálják megmenteni az épületegyüttest, hogy ne válhasson az enyészet martalékává, hiszen lenyűgöző kilátás nyílik innen a környező vidékre, valamint fontos érték is.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Háromnegyedszél

Háromnegyedszél - a menetirány és látszólagos szél által bezárt szög nagyobb 90 foknál Tovább

Inzulinrezisztencia

  Inzulin rezisztens állapotban az adott inzulin jelre bekövetkező... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 160

Átlagos értékelés: 4.8

érdekességek túra utazás