Ismerd meg te is ezt a mesebeli falvacskát a Szent György - hegynél!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Mesebeli falvacska a Szent György – hegynél

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Mesebeli falvacska a Szent György – hegynél


2016/05/16

A Balatonra sokan szeretnek lejárni, nem csak azért mert szuper nyaralási helyszín, hanem mert környékén rengeteg magával ragadó hely található. Ilyen a Szent György – hegy lábánál fekvő kis falvacska, Hegymagas, mely igazán mesébe illő.

 

Mesébeillő falvacska a Szent György - hegynél


Nem is olyan messze, alig öt kilométerre fekszik a Tapolcai – medencébe egy piciny, ám annál mesebelibb falvacska, méghozzá a Szent György – hegy lábánál.


Hegymagas a neve, melyet magáról a hegyről kapott és az apró település élete a mai napig szorosan fűződik a hegyhez.
Az apró, alig háromszáz főt számláló községben fő tevékenység a szőlőtermelés és az állattenyésztés, mind a mai napig, létrejötte óta.

 


Mivel a borok nagyon finomak, az idegenforgalomba is kezd lassan bekapcsolódni, leginkább a nyári szezonban ugyebár.
Aki ide eljön és felmászik a Szent György – hegyre, annak olyan panorámában lesz része a Balatonra és annak környékére, mely egyszerűen páratlan és ép ésszel majdhogynem felfoghatatlan.


Innen jól láthatóvá válik a Szigligeti vár, a Badacsony hegyeinek gerince, a Keszthelyi – fennsík, valamint maga Tapolca városa is.

 

 

 

 

 

A hegyet számos szőlőtőke öleli körbe, az innen kitermelt borok szép fokozatosan kapcsolódnak be az idő során a turizmusba és a borturizmusba is, valamint az itt felkereshető borospincék igazi hangulatos és nyugodt helyek, ahol a tájjellegű borokat mindenképpen érdemes megkóstolni.

 


Utunkat egyébként nem egy forrás is végigkíséri, ahol egy – egy nagyobb túra után a friss, tiszta és hideg víz remekül oltja a szomjat miközben az ember a tájban gyönyörködik.

 


Számos látnivalója is van ennek a mesébe illő kis falvacskának.


Elsőként a Tarányi présházat említeném meg, mely már a 18. század óta működik, mellette pedig a Lengyel kápolna van, mely igazán hangulatos és szép.


Maga a hegy majdnem 500 méter magas, igazi kis szigetként tűnik ki a Tapolcai – medence síkságából. Bazaltoszlopai Európa szerte híresek, harminc méter magasan emelkednek ki, átmérőjük majdhogynem két méter is lehet.

Természeti ritkaságként és értékként van számon tartva, népi nyelven bazaltorgonáknak nevezik őket, a köztudatban is így terjedtek el.

 

 

Ha egy kedvező árú, ám mégis kellemes környezetben lévő szállást keresel a Balatonnál, akkor erre a linkre kattintva szuper helyet találhatsz! A Hotel Aranysas mindenkit szeretettel vár, akár csoportokat is szállodájában, valamint komfortos bungalowiban, melyeket erre a linkre kattintva érhetsz el és akár személyre szabott árajánlatot is kérhetsz!

 

 

A folytatásért lapozz a következő oldalra!

Mesébeillő falvacska a Szent György - hegynél

Az országos Kéktúra is áthalad itt, így nem csak geológiai, hanem botanikai értékkel is bír, számos különlegességgel, tanösvénnyel.
A fehér virágú Lumnitzer – fű és a hazánkban csak itt fellelhető páfrány, a cselling is itt nő, melyek közül mindkettő természetvédelmi érték és növényritkaság.


Hegymagas lakói különös figyelmet fordítanak a természeti értékekre, melyeket nagyon fontosnak tartanak megőrizni az utókor számára is, mint turisztikai, mind ökológiai szempontból.

 

 

 

 

 

Hegymagastól nem messze található a Balaton egyik leghátborzongatóbb helye is, méghozzá az Ify – kápolna, más néven Emmaus birtok.


Itt élte le élete hátralévő részét egy remete életmódba visszavonuló plébános, Ify Lajos, aki a kommunizmusnak köszönhetően határozta el hogy itt fog élni és ilyen módon.

 


Az épület valamint a melléképületek még az 1950-es években épültek, 1967. óta azonban teljesen elhagyatott és lakatlan.
A helyiek messziről kerülik, másoknak is ezt tanácsolják, hiszen sokak szerint kísértetek járják, egyébként tényleg egy ijesztő hangulatú, kísérteties birtok ez.

 


Sokan próbálják megmenteni az épületegyüttest, hogy ne válhasson az enyészet martalékává, hiszen lenyűgöző kilátás nyílik innen a környező vidékre, valamint fontos érték is.

 


érdekességek túra utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Pünkösd

Mikor van Pünkösd?   Pünkösd a húsvétot követő ötvenedik nap, mozgó...

Karé Réka

Karé Réka életrajz   Mikor és hol születtél? 1988. 05. 06.,...

Fux

A fux az orrkabin neve.

Özni

 Kötélvezetõ karika.

Óvodai dajka tanfolyam

    Ha Ön szereti a gyermekeket és örömmel forgolódik közöttük, és nap mint...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.