Örményországban működik a világ legveszélyesebb atomerőműve

hirdetes

Metsamor atomerőmű

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az Örményországban található Metsamor atomerőmű igen veszélyeztetett: nemcsak földrengések fenyegetik, de még a berendezése se túl modern és nincs eléggé bebiztosítva a balesetek ellen.

Veszélyes atomerőmű Örményországban

Örményországban, mintegy 30 kilométerre a fővárostól található a világ legveszélyesebb atomerőműve, ami 1979 óta üzemel és sem a csernobili, sem a fukusimai atomerőmű-katasztrófa után nem voltak hajlandóak leállítani. Jobban mondva 1988-ban volt egy hatalmas, 6,8-as erejű földrengés az országban, ami miatt 25 ezer ember vált hajléktalanná. A földrengés az atomerőműtől mintegy 100 kilométerre volt és további balesetektől félve a szovjet vezetés leállította, de csak pár évre. Ez viszont a lakosok számára nem volt valami kényelmes, mert hetekig tartó áramszünetekkel, télen pedig fűtéshiánnyal kellett megbirkózniuk. Viszont azóta Metsamor újra működik.

 

Az atomerőmű elég régen épült és azóta nem sokat újítottak rajta. A reaktortartály körül például nincs konténmenet, ami baleset esetén megakadályozná, hogy a mérgező, radioaktív anyagok a környezetbe jussanak. De ez még nem minden. Nem valami szerencsés egy ilyen veszélyes atomerőművet egy olyan területre építeni, ahol gyakoriak a földrengések. Az atomerőműnek egyébként 35 év az élettartama, ami szintén nem valami bizalomgerjesztő.

 

Veszélyes atomerőmű Örményországban

A fukusimai katasztrófa után az országok többségében leállították azokat az atomerőműveket, amik a nyolcvanas évek előtt épültek, mert nem akarták kitenni magukat még egy ilyen katasztrófának. Viszont Oroszország és a volt szovjet tagállamok nem követték a példájukat, így ezeken a területeken ma is elég veszélyes atomerőművek működnek – ugyanis nem Metsamort az egyetlen ilyen atomerőmű, csak ez a legveszélyesebb. Viszont az ország lakosainak negyven százalékának ez az erőmű állítja elő az elektromos áramot.

 

Veszélyes atomerőmű Örményországban

A szakértők már többször figyelmeztették a kormányt, hogy ez az atomerőmű nem biztonságos, azonban a kormány csak akkor hajlandó leállítani Metsamort, amikor megépül az új atomerőmű. Viszont ez se ma lesz. Az új atomerőmű várhatóan hat év múlva lesz kész.

Forrás: index.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Luxus hegyi házak a téli vakációra

2018-11-30

Luxus hegyi házak a téli vakációra

Nyakunkon a tél, és ilyenkor sokan szívesen menekülnek el a hegyek közé ahol nem csak a hó, hanem az életre szóló sí-élmények és a mesébe illő házikók által biztosított hangulat is garantált. Bizony, egy valamirevaló sí-orientált vakáció csak akkor teljes, ha egy kellemes hegyi házikóban tölti el az ember.

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

2018-12-01

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

Szerencsések vagyunk, hogy egy olyan korban élhetünk, ahol temérdek luxushajó közül válogathatunk, ha szeretnénk királyi körülmények között eltölteni szabadidőnket a tengeren. Az itt felsorolt hajók és szolgáltatások is ezt bizonyítják: a világ legnagyobb luxushajójától kezdve a családiasabb hangulatú opciókig mindenki talál az ízlésének megfelelő

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

2019-01-16

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

Most mindent megtudhatsz te is az Atlanti-óceán áthajózásáról, cikkünkben minden hasznos információt megosztunk, olvasd el remek írásunkat, és tudd meg, hogyan juthatsz át az Atlanti-óceánon!

Tippek a téli vitorlázáshoz

2019-01-16

Tippek a téli vitorlázáshoz

Akár tetszik, akár nem, a tél végérvényesen beköszöntött, és ha a hó még nem is ért ide, a mínuszok már nagyon is a hétköznapok részeivé váltak. Ez azonban nem kell, hogy feltétlenül a vitorlázható időszak végét jelentse – a téli hajózás nagyon is lehetséges, csak sokkal több dologra kell odafigyelni közben.

utazás

Szótár

Gerenda

A gerenda a vihart hozó kékeslilás, sötét, egyenes vonalú felhőképződmény. A gerenda... Tovább

Deckbalken

Deckbalken – fedélzeti borda Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 200

Átlagos értékelés: 4.7