notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Méz - A természet egyik legszebb ajándéka

hirdetes

A természet ajándéka: a méz

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A méz az egyik legősibb és legtermészetesebb táplálékunk, fogyasztása minden évszakban ajánlott. Nyugat-Európában és a mediterrán országokban a legforróbb nyári napokon és a hideg évszakokban is előszeretettel fogyasztják. Nálunk sajnos nem így van: a magyarok már csak többnyire akkor keresik, amikor beköszönt a hideg és elkezd köhögni az ember, fáj a torka, majd a gyógyulás után el is felejtjük a következő szezonig.

Méz

Manapság már rengetegen tudatosabban táplálkoznak, mint egy évtizeddel ezelőtt, azonban sajnos ez a mézfogyasztásra nem igaz. Nemzetközi statisztikák azt mutatják, hogy itthon fejenként fél kiló mézet fogyasztunk (de az se lepne meg minket, ha ennek csak a töredékét említené valaki). Ez az arány a tőlünk nyugatabbra lévő országokban nagyjából 1,5 kiló. Ez azért is különös, mivel a magyar méz nemzetközileg ismert, megbecsült termék, melyből évente 5 ezer tonnát exportálunk.

Méz

Ma már a legtöbb áruházban széles választékot találhatunk különböző mézfajtákból. Mézeket nem csak a hipermarketekben, boltokban lehet kapni, de egyes gyógyszertárakban, gyógynövény- és bioüzletekben is. Magántermelőktől rendkívül jó minőségű akác- és virágmézeket lehet beszerezni remek árakon.

 

Az üzletekben a gazdaságosabb és alacsonyabb árú termékek iránt mutatkozik nagyobb kereslet, bár észrevehető az is, hogy – mivel nem tartozik a legolcsóbb ételek közé - az idősek inkább a kisebb kiszerelést keresik. A maciméz már évtizedek óta a gyerekek kedvelt méze, bár az utolsó cseppeket nagyon nehéz kinyerni. Az üveges mézekhez érdemes a használatot megkönnyítő úgynevezett mézcsurgatót beszerezni. Ez fából készül, és megakadályozza, hogy a fogyasztó nyakig ragacsosan kerüljön ki egy-egy mézfogyasztási akcióból. 

Méz

A méz nem egy olyan termék, amelynél számít a márkahűség. Mivel nincsenek nagyon híres nemzetközi vagy magyar márkák, a vásárlók inkább azt nézik, hogy milyen a kiszerelés, mennyire néz ki gusztusosnak az állaga. Sokszor a külföldi import méz Kínából vagy más Ázsiai országokból csak kerülő úton érkezik az országba, és a csomagolásról a származási helyet sokszor eltávolítják, nem tüntetik fel, így érdemes mindig a kiváló magyar termékeket választani.

 

Szeretnél te is megbízható magyar termelői mézet fogyasztani? Kattints ide, és nézd meg az ország egyik legkiválóbb méhészetének kínálatát!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Félszem

A félszem, vagy másik nevén sekli a vitorláshajón igen változatos szerepet tölt be. Ezek... Tovább

Csapatépítő tréning

A csapatépítő tréning nagyon fontos esemény egy cég életében, hiszen egy ilyen esemény... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 233

Átlagos értékelés: 4.9

gasztronómia