Miért hasznos a vitorlázás?- 10 érv a vitorlázás mellett

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Miért hasznos a vitorlázás?- 10 érv a vitorlázás mellett

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Miért hasznos a vitorlázás?- 10 érv a vitorlázás mellett


2024/01/01

A vitorlázásban sokan csak a kikapcsolódást, a henyélést, és az utazás szépségét látják. Kétségtelen, hogy ezek mind a vitorlás életmód előnyei közé tartoznak, azonban ennek a népszerű sportnak számos olyan haszna is van, amik nem magától értetődők, főleg a külső szemlélők számára. Az alábbiakban felsoroljuk, hogy mi mindent nyújthat neked is a vitorlázás a megannyi élményen felül!

Miért hasznos a vitorlázás

Erősíti az izmokat és az állóképességet

A vitorlázás során végzett gyakori tevékenységek, mint például a vitorlák felhúzása vagy forgatása mind igénybe veszik az ember kar-, hát- és vállizmait. Ha rendszeresen vitorlázol, idővel megedződsz majd, és nem csak ezek, hanem a hétköznapi fizikai feladatok is könnyebben mennek majd.

 

Szív- és érrendszeri edzést nyújt

A vitorlázás a kardiovaszkuláris egészségnek is jót tesz, csökkentve a magas vérnyomás, az elhízás, és más, a szívvel kapcsolatos egészségügyi problémák kockázatát. Ez többek között annak köszönhető, hogy az intenzív testmozgás során rengeteg oxigént vesz fel szervezeted.

 

Ápolja a szellemi egészséget

A vitorlázás nem csak a víz ringatása és a táj szépsége, hanem a sós víz miatt is nyugtató hatású. A sós levegő feltöltődött ionokat tartalmaz, amik segítik a szervezet oxigénfelvételét, kiegyensúlyozva ezzel a szerotoninszinteket. Minél jobb egyensúlyban van ez a szint, annál boldogabbnak érzed majd magadat.

 

Csökkenti a stresszt

A víz morajlása, a hajó ringatózása, és a vitorlákba kapó a szél süvítése mind nyugtató hatással vannak az agy hullámaira, így a vitorlázás a stresszt is segíthet némileg enyhíteni.

Mozgékonyabbá tesz

Egy hajó fedélzetén számos olyan fizikai feladat van, amihez rugalmasnak és mozgékonynak kell lenned, hogy biztonságosan és megfelelően elvégezhesd őket. Nehezítő (és edző) tényező lehet, hogy a hajó gyakran jobbra-balra dülöngél, és egyensúlyozva kell például megkötnöd egy kötelet. Mindez a szem-kéz koordinációt is javítja.

 

Javítja a koncentrációt

Mivel a rohanó hétköznapokban gyakran kényszerülünk egyszerre több dologra is odafigyelni, nem árt, ha a koncentrációnkon is fejlesztünk egy kicsit. Tekintve, hogy egy hajón az elsődleges cél mindig a biztonság, idővel megszokod majd, hogy folyamatosan erre kell összpontosítanod, bármit is csinálsz épp a fedélzeten.

 

Javítja a kommunikációs készséget

A hajó megfelelő irányításához elengedhetetlen, hogy a kapitány és a legénység egyetlen olajozott egységként működjenek együtt. Ehhez természetesen tudniuk kell érthetően és hatékonyan kommunikálniuk egymással, és nem csak szóban.

 

Fejleszti a térérzékelést

A vitorlázáshoz minden résztvevőnek tisztában kell lennie a hajó helyzetével, irányával és sebességével. Egy vitorlás kezelése közben megtanulod érzékelni mindezt, és hogy a különböző manőverekhez mennyi helyre van szükség. Ezek a tapasztalatok a szárazföldön, például vezetés közben és egyéb helyzetekben is hasznodra válnak majd.

 

Fejleszti szervezőkészséget

Egy hajón mindennek rendezetten és tervezetten kell működnie és történnie a biztonságos és élményekkel teli utazások (vagy épp versenyek) érdekében. Ha erre rászoktatod magadat a hajón, akkor életed többi részét is rendezettebbé teheted majd. Ez segíti a hatékony munkavégzést, és otthonodba is szívesebben térsz majd haza.

 

Rászoktat a matematika, a mérnöki, illetve más tudományos ismeretek elsajátítására

A vitorlázás nem csak arról szól, hogy le-fel húzod a vitorlát, és a legjobb szél irányába próbálod fordítani a hajót. Értened kell a széljárásokhoz, az időjáráshoz (pl. hogy melyik felhő mit jelez előre), és hasonló releváns tudományos területeket is ismerned kell. Tudnod kell térképet olvasni, és megállapítani a legjobb útvonalat, szögeket, stb. a versenyek során. Továbbá értened kell a hajó működéséhez is, hogy el tudd végezni rajta a leggyakoribb karbantartási és javítási feladatokat.
 


érdekesség sport vitorlázásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Különleges vacsorahelyszín Budapest

Különleges vacsorahelyszínt keres Budapesten? A Salon Étterem a legjobb választás! Minőségi...

Reffelés

A reffelés a nagyvitorla felületének csökkentése erős szélben. Ha akkora szél fúj, hogy azt...

Ábrahámhegy kikötője

A TVSK kikötője a Balaton nyugati medencéjének északi partján található. 100 cölöpös...

Fartőke

A fartőke a fából készült hajóknál a gerinc folytatása a fartükör síkjáig. Nagyobb...

Sail Melbourne

Sail Melbourne vitorlás verseny Az ISAf Sailing World Cup-ot hét különböző országban...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.