notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nagyban függ a migránsoktól Európa jövője

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > A migránsoktól is függ Európa jövője

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A migránsoktól is függ Európa jövője


2015/09/03

Migránsok százezrei lesznek képesek beépülni az európai társadalmakba, hasznot hajtva – állítja Philippe Legrain, a téma egyik kutatója, a London School of Economics tanára, aki hosszú éveken át az Európai Bizottság elnökének (Barroso) tanácsadójaként is ténykedett.

Migránsok
Philippe Legrain szakértővel az Alapblog készített interjút, ennek részletei olvashatóak az alábbi cikkben.

 

Philippe Legrain szerint egyáltalán nem fenyegeti a migránsok áradata az európai szociális rendszereket. Idén eddig összesen 340 ezren kíséreltek meg engedély nélkül bejutni az 508 millió lakosú unióba. Az unióban élők 0,07 százalékáról beszélünk tehát. Másként fogalmazva: minden ezerötszáz ember között egyetlen olyan akadna, aki úgynevezett illegális bevándorló.

 

Mi tagadás, ezek a számok vajmi kevéssé „hatják meg” azon kisebb közösségek tagjait, amelyek körében az új bevándorlók „landolnak”. Nagy nyomás nehezedik például az eleve krízishelyzetben lévő Görögországra, különösképpen annak azon szigeteire, ahova az év első hét hónapjában 135 ezer migráns jutott be. Ugyanakkor az újonnan érkezők túlnyomó többsége azonnal menne is tovább. Ezt Magyarországon is nagyon jól tudják: nem hazánk a célország - vélekedik az Alapblognak Legrain.

 

Visszavetheti-e Európát a menekülthullám?

 

A szakértő alaptalan aggodalomnak tartja azt, hogy a menekültek és a szintén illegálisan belépő gazdasági bevándorlók közvetve lassítanák a potenciális gazdasági növekedést az unióban, mondjuk azáltal, hogy a félelem légköre lesz úrrá az unió országain; az emberek optimizmusa, fogyasztási kedve elszáll. Sőt, éppenséggel az ellenkező tendencia fog érvényesülni: a migránsok fogják elvégezni azokat a munkákat, amelyekre egyébként nem találni emberi erőforrásokat, egyúttal általuk több lesz az adófizető polgár, többen fognak – minden értelemben – hozzájárulni az európai társadalmak fejlődéséhez, gyarapodásához.

Forrás

Migránsok

A menekültek, migránsok egyáltalán nem tekinthetők tehernek, ha engedik őket dolgozni. Vajon terhet jelentettek-e ott, ahol letelepültek, azok a magyarok, akik elmenekültek hazájukból a II. világháború, majd a hidegháború alatt és után? - teszi fel a kérdést Philippe Legrain arra válaszolva, hogy az eltérő fejlettségű Európában hogyan lehetne igazságosan megosztani a bevándorlók által fellépő terheket.

 

Nagyon nehéz tiszta határvonalakat meghúzni a különböző okokból idevándorolni akarók között, legyenek ők migránsok, gazdasági bevándorlók vagy menekültek. Egyesek saját és családjuk életét akarják menteni, menekülnek az üldöztetések elől, ám egyúttal szeretnének egy jobb életet is élni. Az igaz, hogy létezik különbség azok közt, akik menedékhelyet keresnek, és azok közt, akik valamiféle tisztességesebb megélhetés reményében távoznak szülőföldjükről. Ámde ez utóbbiaknak ugyanannyi joguk kell legyen a jobb élethez. Akárcsak azoknak a magyar embereknek is, akik most Németországban és Nagy-Britanniában dolgoznak.

Forrás

Migránsok

Európa igényli a migránsokat. Az unió lakossága öregedik, fogy a munkaképes lakosság, miközben kezd félelmetes számokat mutatni a nyugdíjasok részaránya, mivel a „bébi boom” generáció (az 1950-56 között születettek) nyugdíjas korba ért. Kifejezetten a gazdasági növekedés serkentését szolgálná a fiatal, keményen dolgozó, adófizető újonnan jöttek érkezése - állítja Legrain az Alapblognak adott interjúban.

 

Hozzá tudnának járulni (az unión belül) mindenütt hatalmasra duzzadt közterhek szélesebb körű elosztásához, a jelenlegi lakosság javát szolgálva. Egyúttal ők azok, akik vállalnának olyan kemény és egyre inkább akuttá váló hiányszakmákat, mint amilyen az idős- és beteggondozás vagy a mezőgazdasági betakarítási munka. Rengeteg az olyan migráns, akinek eleve konvertibilis a szakképzettsége: mérnökök, egészségügyi dolgozók, informatikusok. A többiek pedig jó eséllyel vállalkoznának.

 

Maga a kivándorlás eleve egy vállalkozáshoz hasonlítható: egy kockázatos lépés, ami csak kemény munkával fordítható jövedelmezővé. Azok számára, akik egy kapcsolatok nélküli világba cseppennek, ez az előrejutás természetes útja. És azt se feledjük, hogy a migránsok dinamikát és diverzitást kölcsönöznek annak a társadalomnak, amelybe beépülnek. Ez új gondolatok tárházát is jelenti, amelytől alapvetően függ Európa jövője.

ForrásdivatKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Romantikus étterem a Városligetben

Romantikus étterem a Városligetben? Bemutatjuk a legjobbat! Egy igazán csodálatos környezetben...

Pádli

  Egytollú, rövid evező.

Backbord-szabály

Backbord-szabály: különböző oldali irányú széllel hajózó vitorlások találkozásánál...

Árboctalp

Árboctalp: Az árboc alsó, a fedélzeten vagy gerincen rögzített része.

Denevér

A Denevér a nagyvitorla hátsó ívelt része.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.