Mindent az abroncsnyomásról

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Mindent az abroncsnyomásról - a szakértő tanácsai

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Mindent az abroncsnyomásról - a szakértő tanácsai


2015/01/08

A problémamentesség az abroncsoknál különösen fontos. Gondoljunk bele, a kocsi csak az abroncs felületén érintkezik az úttal. Bármikor, ha az autó halad, az abroncs dolgozik; amikor áll kocsi, akkor is terhelődik, amikor leveszik és tárolják, azt odafigyeléssel kell tenni. Mondhatjuk, hogy az egyik legfontosabb része az autónak, hisz dinamika, kezelhetőség, biztonság és költségek függnek ezektől a későbbi majomhintáktól.

abroncs nyomás

 

 
A megfelelő nyomás mértékéről, esetleg hiányáról az utóbbi években megjelent nyomásérzékelő rendszerek (TPMS=tyre pressure management system) adnak jelet a sofőrnek. Kétféle utat különböztetnek meg ezen a területen: indirekt vagy direkt rendszert, előbbit zömmel a Volkswagen-Skoda-Seat-Audi csoport használja, a másikat a többi márkák legnagyobb hányada. A Mazda nemrég állt át indirekt rendszerre, de a például a BMW indirektről dirketre váltott.


 
Az indirekt rendszer az autó meglévő (pl. ABS-) jeladóira épít, nem képes pontosan visszajelezni a nyomást, és sokkal könnyebben megtévesztik a környezeti hatások. A direkt rendszert pontosabbnak tartják a szakemberek, és fontos, hogy kerekenként egy-egy szenzor van ilyenkor beépítve. Korábban csak a drága autókba szereltek TPMS-t, azonban a gumis szakma már egy ideje tudja, hogy az EU-ban 2012 novemberétől csak TPMS-szel szerelt autóra adnak típusbizonyítványt, 2014. november 1-jétől pedig nem helyeznek forgalomba TPMS nélküli új autót. A műszaki vizsga része a TPMS vizsgálata a 2012 óta gyártott és ezzel felszerelt autóknál, ennek hibájával az autó bukik is 2015 közepétől kezdve.


 
Flottakezelés szempontból főleg, de akár egy magánszemély autóját nézve is bonyolultabb (értsd: időigényesebb és drágább) lesz innentől az abroncsozás, ha van TPMS az autóban. Az indirekt rendszernél nem, mert ott gumicserénél nem kell szenzort programozni. A direkt rendszer szenzorait viszont rá kell tanítani az új gumikra. A munkaidő így 20-30 perccel megnő a korábbiakhoz képest. Ez nem azt jelenti, hogy az indirekt rendszer jobb: akkor jobb, ha nincs baj az abronccsal. Defekt esetén a direkt rendszer még elindulás előtt jelez, az indirekt csak akkor, ha már gurultak az autóval. Ha a kerék lapos, akkor ez alatt a néhány tíz méter alatt tönkremegy a gumi. Ez egy szenzoros rendszernél nem történik meg.


 
Mi évente 1200-1500 autóról gondoskodunk, de Önnek is oda kell figyelnie, ha a sajátjával gumishoz fog menni. Tapasztalatunk szerint sem a márkaszervizek, sem a gumisok nincsenek még felkészülve információkkal. Van olyan, hogy márkán belül típusonként máshogy kell programozni a szenzort. Azt ajánljuk, hogy új autó vásárlása előtt tájékozódjon, milyen rendszer került bele, mennyibe kerül a gyári szenzorkészlet (nem mindig ez a drágább), egyáltalán: milyen költségekre és teendőkre számítson.

 

Teljeskörű autópark kezelés: Nelson Flotta lízing

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Balatonfüred - Balatonfüredi Yacht Club (BYC)

  A Balatonfüredi Yacht Club A BYC közforgalmú kikötő, 70 kikötőhellyel...

Farkiképzés

A hajók farának kiképzése elsősorban a vízvonalak záródása és a hajó megfelelő...

Céges évzáró rendezvény

A céges évzáró rendezvény esetén kifejezetten fontos a tökéletes helyszín megtalálása,...

Finn

Finn vitorlás hajó - 1952 óta töretlen A Finn Vitorlás Szövetség az 1952-es Helsinki...

Dinghy

A dinghy (ejtsd: dingi) az uszonyos hajó, vagy mentőcsónak angol neve.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.