notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mindent az abroncsnyomásról

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Mindent az abroncsnyomásról - a szakértő tanácsai

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Mindent az abroncsnyomásról - a szakértő tanácsai


2015/01/08

A problémamentesség az abroncsoknál különösen fontos. Gondoljunk bele, a kocsi csak az abroncs felületén érintkezik az úttal. Bármikor, ha az autó halad, az abroncs dolgozik; amikor áll kocsi, akkor is terhelődik, amikor leveszik és tárolják, azt odafigyeléssel kell tenni. Mondhatjuk, hogy az egyik legfontosabb része az autónak, hisz dinamika, kezelhetőség, biztonság és költségek függnek ezektől a későbbi majomhintáktól.

abroncs nyomás

 

 
A megfelelő nyomás mértékéről, esetleg hiányáról az utóbbi években megjelent nyomásérzékelő rendszerek (TPMS=tyre pressure management system) adnak jelet a sofőrnek. Kétféle utat különböztetnek meg ezen a területen: indirekt vagy direkt rendszert, előbbit zömmel a Volkswagen-Skoda-Seat-Audi csoport használja, a másikat a többi márkák legnagyobb hányada. A Mazda nemrég állt át indirekt rendszerre, de a például a BMW indirektről dirketre váltott.


 
Az indirekt rendszer az autó meglévő (pl. ABS-) jeladóira épít, nem képes pontosan visszajelezni a nyomást, és sokkal könnyebben megtévesztik a környezeti hatások. A direkt rendszert pontosabbnak tartják a szakemberek, és fontos, hogy kerekenként egy-egy szenzor van ilyenkor beépítve. Korábban csak a drága autókba szereltek TPMS-t, azonban a gumis szakma már egy ideje tudja, hogy az EU-ban 2012 novemberétől csak TPMS-szel szerelt autóra adnak típusbizonyítványt, 2014. november 1-jétől pedig nem helyeznek forgalomba TPMS nélküli új autót. A műszaki vizsga része a TPMS vizsgálata a 2012 óta gyártott és ezzel felszerelt autóknál, ennek hibájával az autó bukik is 2015 közepétől kezdve.


 
Flottakezelés szempontból főleg, de akár egy magánszemély autóját nézve is bonyolultabb (értsd: időigényesebb és drágább) lesz innentől az abroncsozás, ha van TPMS az autóban. Az indirekt rendszernél nem, mert ott gumicserénél nem kell szenzort programozni. A direkt rendszer szenzorait viszont rá kell tanítani az új gumikra. A munkaidő így 20-30 perccel megnő a korábbiakhoz képest. Ez nem azt jelenti, hogy az indirekt rendszer jobb: akkor jobb, ha nincs baj az abronccsal. Defekt esetén a direkt rendszer még elindulás előtt jelez, az indirekt csak akkor, ha már gurultak az autóval. Ha a kerék lapos, akkor ez alatt a néhány tíz méter alatt tönkremegy a gumi. Ez egy szenzoros rendszernél nem történik meg.


 
Mi évente 1200-1500 autóról gondoskodunk, de Önnek is oda kell figyelnie, ha a sajátjával gumishoz fog menni. Tapasztalatunk szerint sem a márkaszervizek, sem a gumisok nincsenek még felkészülve információkkal. Van olyan, hogy márkán belül típusonként máshogy kell programozni a szenzort. Azt ajánljuk, hogy új autó vásárlása előtt tájékozódjon, milyen rendszer került bele, mennyibe kerül a gyári szenzorkészlet (nem mindig ez a drágább), egyáltalán: milyen költségekre és teendőkre számítson.

 

Teljeskörű autópark kezelés: Nelson Flotta lízing

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Bécsi húsvéti vásár

Bécsi húsvéti vásár

Drengolás

A drengolás jelentése benyomulás, versenyen például az ellenfél és a bója közé.

Biztonsági távolság

A Hajózási Szabályzat előírja, hogy a Balatonon a vitorlás csónakokon 30 cm, más tavakon...

Balatonboglár Hajóállomás

A kikötőt 1890-ben helyezték üzembe. Tájolása: NY. A személyhajók a kikötőmedence...

Detre Dia

Detre Dia, szörf olimpikon Lásd itt: Detre Diána
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!