A molekuláris gasztronómia irányzata

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Molekuláris gasztronómia! – az meg micsoda?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Molekuláris gasztronómia! – az meg micsoda?


2015/11/10

Ha hallottál már a kifejezésről, akkor azért lesz érdekes ez a cikk, ha eddig még nem hallottál róla, akkor pedig itt az ideje, hogy Te is megismerkedj a gasztronómia eme különös és manapság egyre divatosabbá váló vonalával, mely egyre több helyen hódít hazánkban is!

 

Molekuláris gasztronómia

A molekuláris gasztronómia elnevezés Hervé This francia kémikus nevéhez köthető, s 1988-ra nyúlik vissza. Hazánkban az elnevezés Kürti Miklós fizikusunk nevéhez fűződik, ám ez a fajta eljárás kísérleti konyhaművészetként is ismert.

 

Miről is van szó tulajdonképpen?

 

A molekuláris gasztronómia különféle fizikai és kémiai folyamatokra épülő tudományos gasztronómiai vonal, s egyfajta művészi ételkészítés is egyben, akárcsak a fine dining. Nem csak az ételek elkészítését foglalja azonban magában. Kiterjed a tálalásra is, mely stílusában modern és divatos irányt képvisel.

 

Kürti Miklós szavait idézve: „…szomorú tény, hogy civilizációnk le tudja mérni a Vénusz atmoszférájának hőmérsékletét, ám azzal nincs tisztában, hogy mi megy végbe a felfújtjában sütés közben.” Ilyen gondolatok közepette ásta hát bele magát a konyhaművészet tudományos útvesztőibe, s munkássága mára komoly elemző szakmává nőtte ki magát. Otthoni használatra vonatkozó könyveket is fellelhetünk már a könyvesboltok polcain, melyek segítségével mi magunk is a molekuláris gasztronómia nagy mestereivé válhatunk saját konyhánkban.

 

Saját szememmel győződhettem meg a konyhaművészet ilyen formájú csodájáról, nem is olyan régen a Dunyha Étteremben, ahol az izgalmas bemutató után meg is kóstolhattam az elkészült finomságokat!

Nem mindennapi ízélmény volt! 

 

Hazánk első libaéttermében minden ott lévő végignézhette, ahogyan a csokoládés libamájat -197 fokos gőzölgő, füstölgő nitrogénbe mártogatták, majd a Vendégeknek kínálták. Igazi gasztro különlegességnek lehettünk szemtanúi a Dunyha Étteremben!

 

Az étterem hamarosan újabb gasztro meglepetésre készül! 

 

Vasárnapi Sunday Brunchaikon izgalmas különlegességekkel várnak Téged is! 

Érdemes mielőbb asztalt foglalnod, hogy ezúttal Te is megkóstolhasd az étterem újabb kulináris élvezeti cikkeit!

 

„Akár az eugenolról, a fahéjaldehidről, a kumarinról, a kapszaicinről vagy egyéb növényi eredetű molekuláról legyen szó, ezeknek a vegyületeknek fontos tulajdonságuk, hogy aktiválják bennünk a zamatok felismerésében közreműködő rendszereket, miközben pozitívan befolyásolják az egészségünkért felelős homeosztázisban részt vevő mechanizmusokat. A gasztronómiai örömök mögött rejlő molekuláris mechanizmusok megértése így nemcsak azért alapvető fontosságú, hogy megtanuljuk jobban összehangolni az ízeket mindennapi ételeinkben, hanem tágabb értelemben véve is jelentős lépést jelent, hiszen így javíthatunk étrendünk egészségességén.”

 

(Richard Béliveau, Ízek harmóniája c. könyv előszavának részlete)

 

 

 


érdekességek gasztronómiaKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Algagátló festék

Különleges, a hajó vízvonal alatti részeire való festék, mely megakadályozza a vízi...

Kenese - Balatonfői Yacht Club (BFYC)

A  Kenesei Balatonfői Yacht Club Vitorláskikötő bemutatása: A Balaton keleti...

Dörzsléc

A dörzsléc a hajó szélét védő szegély.

Yacht v. Jacht

Yacht v. Jacht: nagyobb méretû (luxus) túrahajó

Bugsprit

A bugsprit meghatározását lásd az orrsudár szótárszónál.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.