A molekuláris gasztronómia irányzata

hirdetes

Molekuláris gasztronómia! – az meg micsoda?

Bibók Barbara
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Ha hallottál már a kifejezésről, akkor azért lesz érdekes ez a cikk, ha eddig még nem hallottál róla, akkor pedig itt az ideje, hogy Te is megismerkedj a gasztronómia eme különös és manapság egyre divatosabbá váló vonalával, mely egyre több helyen hódít hazánkban is!

 

Molekuláris gasztronómia

A molekuláris gasztronómia elnevezés Hervé This francia kémikus nevéhez köthető, s 1988-ra nyúlik vissza. Hazánkban az elnevezés Kürti Miklós fizikusunk nevéhez fűződik, ám ez a fajta eljárás kísérleti konyhaművészetként is ismert.

 

Miről is van szó tulajdonképpen?

 

A molekuláris gasztronómia különféle fizikai és kémiai folyamatokra épülő tudományos gasztronómiai vonal, s egyfajta művészi ételkészítés is egyben, akárcsak a fine dining. Nem csak az ételek elkészítését foglalja azonban magában. Kiterjed a tálalásra is, mely stílusában modern és divatos irányt képvisel.

 

Kürti Miklós szavait idézve: „…szomorú tény, hogy civilizációnk le tudja mérni a Vénusz atmoszférájának hőmérsékletét, ám azzal nincs tisztában, hogy mi megy végbe a felfújtjában sütés közben.” Ilyen gondolatok közepette ásta hát bele magát a konyhaművészet tudományos útvesztőibe, s munkássága mára komoly elemző szakmává nőtte ki magát. Otthoni használatra vonatkozó könyveket is fellelhetünk már a könyvesboltok polcain, melyek segítségével mi magunk is a molekuláris gasztronómia nagy mestereivé válhatunk saját konyhánkban.

hirdetes

 

Saját szememmel győződhettem meg a konyhaművészet ilyen formájú csodájáról, nem is olyan régen a Dunyha Étteremben, ahol az izgalmas bemutató után meg is kóstolhattam az elkészült finomságokat!

Nem mindennapi ízélmény volt! 

 

Hazánk első libaéttermében minden ott lévő végignézhette, ahogyan a csokoládés libamájat -197 fokos gőzölgő, füstölgő nitrogénbe mártogatták, majd a Vendégeknek kínálták. Igazi gasztro különlegességnek lehettünk szemtanúi a Dunyha Étteremben!

 

Az étterem hamarosan újabb gasztro meglepetésre készül! 

 

Vasárnapi Sunday Brunchaikon izgalmas különlegességekkel várnak Téged is! 

Érdemes mielőbb asztalt foglalnod, hogy ezúttal Te is megkóstolhasd az étterem újabb kulináris élvezeti cikkeit!

hirdetes

 

„Akár az eugenolról, a fahéjaldehidről, a kumarinról, a kapszaicinről vagy egyéb növényi eredetű molekuláról legyen szó, ezeknek a vegyületeknek fontos tulajdonságuk, hogy aktiválják bennünk a zamatok felismerésében közreműködő rendszereket, miközben pozitívan befolyásolják az egészségünkért felelős homeosztázisban részt vevő mechanizmusokat. A gasztronómiai örömök mögött rejlő molekuláris mechanizmusok megértése így nemcsak azért alapvető fontosságú, hogy megtanuljuk jobban összehangolni az ízeket mindennapi ételeinkben, hanem tágabb értelemben véve is jelentős lépést jelent, hiszen így javíthatunk étrendünk egészségességén.”

 

(Richard Béliveau, Ízek harmóniája c. könyv előszavának részlete)

 

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
A fesztiválok szerelmesei örömére idén is Balatonra érkezik a KeszthelyFeszt!

2018-07-04

A fesztiválok szerelmesei örömére idén is Balatonra érkezik a KeszthelyFeszt!

Keszthelyen 2018-ban is megrendezik az egyik legjobban várt balatoni eseményt, a KeszthelyFeszt fesztivált! Keszthely Zala megyében, a Balaton nyugati szegletében fekszik, ami előnyös helyszínt jelent turizmusára tekintve! Tudj meg többet az egyik legjobb balatoni fesztiválról! Olvasd el cikkünket, ha szeretnél többet is megtudni!

A Balaton Sound új programot indított a biztonságos fesztiválozásért!

2018-07-04

A Balaton Sound új programot indított a biztonságos fesztiválozásért!

Ma elrajtolt az egyik legnevesebb hazai fesztivál, a Balaton Sound! A fesztiválozás szerelmesei idén is találkozhatnak a megszokott kiváló minőséggel, a legjobb zenékkel, tengernyi programmal és a gyönyörű Balatonnal. Az idei fesztiválon azonban kiemelt szerepet kap a biztonság is, melyet egy új programmal segítenek elő!

Még ma ellátogathatsz a Balatonkenesére a Balaton Fesztiválra!

2018-07-01

Még ma ellátogathatsz a Balatonkenesére a Balaton Fesztiválra!

Már javában tart Balaton egyik legjobban várt fesztiválja, a Balaton Fesztivál. A rendezvényt 2018. június 29-e és július 1-e között rendezték meg idén. Ne csüggedj, hiszen a mai napon még ellátogathatsz a fesztiválra! Olvasd el cikkünket és tudd meg, hogy mivel készültek idén a szervezők és mit tartogat számodra még a vasárnap!

Idén is megrendezik Balaton északi partján a híres Zánkai Bornapokat!

2018-06-30

Idén is megrendezik Balaton északi partján a híres Zánkai Bornapokat!

2018-ban újra visszatér a már hagyománnyá vált Zánkai Bornapok. A balatonfüredi borhetek után a Zánkai Bornapok a második leghosszabb borhét a Balaton északi részén. A szervezők idén is számtalan izgalmas programmal készültek a borkóstoláson kívül is. Olvasd el cikkünket és tudd meg, hogy miért lesz érdemes Zánkára utaznod!

érdekességek gasztronómia

Szótár

Alba

A nagyvitorlarudat lefeszítő szerkezet, mellyel egyrészt a nagyvitorla alakja,... Tovább

Káptalanfüred Káptalan Vizisport Egyesület

A Balaton keleti medencéjének északi partján található a Káptalan Vizisport... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 125

Átlagos értékelés: 4.9