notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kotor bajba került

hirdetes

Óriási bajba került Kotor, Montenegró büszkesége

hirdetes
<

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

 

Kotor, Montengeró legnépszerűbb és ezáltal leghíresebb üdülőhelye. Elképesztően sok turista keresi fel minden évben, éppen ez okozta a vesztét.

Bajba került Kotor

 

Legalábbis az utolsó figyelmeztetést kapta meg. Mivel az egyre növekvő igényeket szerették volna maradéktalanul kiszolgálni, ezért fejlesztésekbe, hatalmas költésbe kezdtek. Azonban a város egyes részesi UNESCO Világörökségi oltalom alatt állnak, ezért azokat a helyeket szinte teljes egészében “békén” kellett volna hagyni,vagy a felújítások során törekedni kellett volna arra, hogy az eredeti állapotoknak megfelelő formába és állapotba kerüljenek az épületek és a környék.

 

Azonban ezt Montenegróban nem vették figyelembe és sorra épültek a szállodák és a kiszolgáló épületek, ami által a környezet alaposan megváltozott. Erre figyeltek fel az UNESCO-nál is és ezért lépték meg azt, az egyébként elképesztően ritka lépést, hogy adott esetben visszavonják a város kitüntető státuszát. Ez azért is érdekes fejlemény, mivel már 2014-ben kaptak egy figyelmeztetést, hogy nem jó irányba mennek a dolgok, sőt ebben az évben határozottan megtiltották a további építkezést a városban, amit később feloldottak.

hirdetes

Bajba került Kotor

 

Idén azonban már végleg megelégelték azt, hogy mi folyik Montenegró első számú nyaralóhelyén. Előbb csak egy 12 pontos ultimátumot kaptak, melyben kikötötték, hogy minden egyes változtatás előtt véleményeztetni kell a terveket, majd pedig figyelmeztették a várost és vezetését: ha az év végéig nem állítják meg a folyamatot és fordítják vissza a terjeszkedést, akkor leveszik az UNESCO listájáról. 

hirdetes

 

Nem véletlen, hogy ez nagyon érzékenyen érinti a helyieket, hiszen Kotor első számú bevételi forrása a turizmus. Gondolunk csak bele: ha egy város bevételeinek több, mint 20 %-át a turisták adják, akkor ennek a szabályozása joggal érinti érzékenyen a helyieket. A következő oldalon mutatunk egy videót, amiben fantasztikus képeket találhatunk az Adria-parti üdülővárosról. Így nézve rögtön érthetővé válik, hogy miért is aggódnak annyira az UNESCO-nál.

 

Bajba került Kotor

 

 

Forrása: LukasArtFilms

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Gross

A gross (ejtsd: grósz) a nagyvitorla. Tovább

Evező

Az evező, vagy másnéven pádli a vitorláshajók tartozéka. A kenu evezőjéhez hasonló, egy... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 178

Átlagos értékelés: 4.7

érdekességek