notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mount Rainier, a felhőkre árnyékot vető, vulkanikus hegy

hirdetes

Mount Rainier, a felhőkre árnyékot vető, hósipkás hegy

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Mount Rainier az egyik legkülönlegesebb hegy Amerikában. Egy olyan hegyvonulat része, ami tele van még ma is működő vulkánokkal, amik száz-kétszáz évente ki is törnek. A Mount Rainier is egy vulkán, de csak 500-1000 évente aktiválódik. Viszont nem ez benne az igazán érdekes.

Hegy

Az Amerikai Egyesült Államokban még mindig találunk olyan vulkánokat, amik bizonyos időközönként, száz, vagy akár ezer évente aktiválódnak. A Cascade-hegység, ami  egészen a kanadai Brit Kolumbiától az Egyesült Államokban található Oregon államon át Észak-Kaliforniáig végighúzódik, például tele van ilyen vulkánokkal, különösen a Csendes-óceán felé eső részen. Néha előfordul ezeken a környékeken vulkánkitörés, de nem túl gyakori. A hegyvonulat egyik legérdekesebb hegye a Mount Rainier,  aminek különleges adottsága az, hogy a felhőkre vet árnyékot, nem pedig a földre. Elképesztő látványt nyújt, de ez főleg akkor feltűnő, amikor fehős az ég és akkor is többnyire a hajnali órákban.

Hegy

A Mount Rainier az Egész Cascade-hegyvonulat legszebb, hósipkás hegye, ami 4400 méter magasan tornyosul  Seattle város fölé. Ugyan a várostól kis híján száz kilométerre helyezkedik el ez a magas hegy, de még így is olyan hatást kelt, mintha a szomszédban lenne. A Rainier-hegy egyébként egy rétegvulkán, viszont az egynegyedét, a csúcsát hó borítja és még egyszer se volt példa arra, hogy aktiválódott volna. A hegy különlegessége abban rejlik, hogy amikor felhős időben napfény éri, akkor nem a földre, hanem a felhőkre vet árnyékot.

Hegy

Ez a látványos jelenség leginkább a téli időszakban figyelhető meg. De sokszor előfordul, hogy a városban élők még a délutáni órákban is láthatják a város fölé magasodó árnyékot, amit a kis híján 100 kilométerre elhelyezkedő vulkanikus hegy vet a város fölé. A hegy igazából még soha nem mutatott vulkáni aktivitást, viszont a szomszédjáról, a St. Helens-hegyről már nem lehet ugyanezt elmondani.

Hegy

Ez a hegy legutóbb 1980-ban tört ki, viszont azóta eltelt harminc év és nem mutatott látványos aktivitást. A Rainier hegy kitörésének időpontjait körülbelül 500-1000 évre becsülik.

Forrás: Érdekesvilág

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Árkádia Hotel Kikötő

A Balaton keleti medencéjének északi partján található az Árkádia Hotel kikötője.... Tovább

Vízparti lakás Balaton

Egy vízparti lakás a Balatonon remek lehetőségeket rejt azok számára, akik ingatlant... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 196

Átlagos értékelés: 4.9

utazás