Mount Rainier, a felhőkre árnyékot vető, vulkanikus hegy

hirdetes

Mount Rainier, a felhőkre árnyékot vető, hósipkás hegy

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A Mount Rainier az egyik legkülönlegesebb hegy Amerikában. Egy olyan hegyvonulat része, ami tele van még ma is működő vulkánokkal, amik száz-kétszáz évente ki is törnek. A Mount Rainier is egy vulkán, de csak 500-1000 évente aktiválódik. Viszont nem ez benne az igazán érdekes.

Hegy

Az Amerikai Egyesült Államokban még mindig találunk olyan vulkánokat, amik bizonyos időközönként, száz, vagy akár ezer évente aktiválódnak. A Cascade-hegység, ami  egészen a kanadai Brit Kolumbiától az Egyesült Államokban található Oregon államon át Észak-Kaliforniáig végighúzódik, például tele van ilyen vulkánokkal, különösen a Csendes-óceán felé eső részen. Néha előfordul ezeken a környékeken vulkánkitörés, de nem túl gyakori. A hegyvonulat egyik legérdekesebb hegye a Mount Rainier,  aminek különleges adottsága az, hogy a felhőkre vet árnyékot, nem pedig a földre. Elképesztő látványt nyújt, de ez főleg akkor feltűnő, amikor fehős az ég és akkor is többnyire a hajnali órákban.

Hegy

A Mount Rainier az Egész Cascade-hegyvonulat legszebb, hósipkás hegye, ami 4400 méter magasan tornyosul  Seattle város fölé. Ugyan a várostól kis híján száz kilométerre helyezkedik el ez a magas hegy, de még így is olyan hatást kelt, mintha a szomszédban lenne. A Rainier-hegy egyébként egy rétegvulkán, viszont az egynegyedét, a csúcsát hó borítja és még egyszer se volt példa arra, hogy aktiválódott volna. A hegy különlegessége abban rejlik, hogy amikor felhős időben napfény éri, akkor nem a földre, hanem a felhőkre vet árnyékot.

Hegy

Ez a látványos jelenség leginkább a téli időszakban figyelhető meg. De sokszor előfordul, hogy a városban élők még a délutáni órákban is láthatják a város fölé magasodó árnyékot, amit a kis híján 100 kilométerre elhelyezkedő vulkanikus hegy vet a város fölé. A hegy igazából még soha nem mutatott vulkáni aktivitást, viszont a szomszédjáról, a St. Helens-hegyről már nem lehet ugyanezt elmondani.

Hegy

Ez a hegy legutóbb 1980-ban tört ki, viszont azóta eltelt harminc év és nem mutatott látványos aktivitást. A Rainier hegy kitörésének időpontjait körülbelül 500-1000 évre becsülik.

Forrás: Érdekesvilág

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

2018-11-30

Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

A világ sokkal hatalmasabbnak tűnik, ha az ember egy hajó fedélzetén próbálja felfedezni. Az óriási tengerek, és már-már felfoghatatlan méretű óceánok érdekesebbnél érdekesebb felfedezőtúrákra invitálják az utazás szerelmeseit, legyen szó kalandorokról, vagy egy lazító, pihentető sétahajózásról.

Luxus hegyi házak a téli vakációra

2018-11-30

Luxus hegyi házak a téli vakációra

Nyakunkon a tél, és ilyenkor sokan szívesen menekülnek el a hegyek közé ahol nem csak a hó, hanem az életre szóló sí-élmények és a mesébe illő házikók által biztosított hangulat is garantált. Bizony, egy valamirevaló sí-orientált vakáció csak akkor teljes, ha egy kellemes hegyi házikóban tölti el az ember.

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

2018-12-01

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

Szerencsések vagyunk, hogy egy olyan korban élhetünk, ahol temérdek luxushajó közül válogathatunk, ha szeretnénk királyi körülmények között eltölteni szabadidőnket a tengeren. Az itt felsorolt hajók és szolgáltatások is ezt bizonyítják: a világ legnagyobb luxushajójától kezdve a családiasabb hangulatú opciókig mindenki talál az ízlésének megfelelő

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

2019-01-16

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

Most mindent megtudhatsz te is az Atlanti-óceán áthajózásáról, cikkünkben minden hasznos információt megosztunk, olvasd el remek írásunkat, és tudd meg, hogyan juthatsz át az Atlanti-óceánon!

utazás

Szótár

Balatonőszöd Kormányüdülő Kikötő

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a Kormányüdülő kikötője... Tovább

Dűznihatás

A dűznihatás jelentése réshatás, a levegő felgyorsulása a nagyvitorla és az orrvitorla között. Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes