notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Acces VB - kettős magyar világbajnoki cím!

hirdetes

Acces VB - kettős magyar világbajnoki cím!

MVSZ
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

 A mozgáskorlátozott vitorlázás Access osztályának 2010 évi világbajnokságát az angliai Rutlandben rendezték meg, a SKUD18 Nemzetközi Bajnoksággal együtt. A június 4-11 közötti versenyre 10 ország 100 versenyzőivel 82 egységet nevezett.  A verseny június 6-án egy bemelegítő futammal kezdődött minden osztály számára. A gyenge, de állandó szélben a Pegan Zoltán-Mircsev Éva páros rajt-cél győzelemmel mutatkozott be. Majd a délutáni egyszemélyes Access 303-ban Zoli ismételt.

A Acces Vb versenyosztályai

A mozgáskorlátozottak részére kifejlesztett Access típusokból világszerte 1800 hajó vitorlázik, és 10 országban működik az Access Osztályszövetség, köztük Magyarországon is. A Mozgáskorlátozottak Vitorlázó Sportegyesületének színeiben 4 versenyző indult az Access 303 páros osztályban, Nemes Botond és Nemes Csanád, valamint Pegan Zoltán és Mircsev Éva párosok utóbbiak a 2007-es Kanadában szerzett világbajnoki címüket is mentek megvédeni. A versenykiírás szerint az egyszemélyes és a kétszemélyes osztályokat naponta felváltva délelőtt és délután versenyeztették, így Pegan Zoli elindult az Access 303 egyszemélyes versenyein is.

 A világbajnokság versenyosztályai:

  • egyszemélyes osztályok: Access 2.3, Access 303, Access Liberty
  • kétszemélyes osztályok: Access 303, SKUD18

 

1. versenynap

 Az első versenynap délelőttjén az egyszemélyes osztályok indultak, a gyenge, változó irányú szélben Zolinak két futamból két első helye lett. A párosban Zoli és Éva a délelőttinél frissebb széllel haladt az első bója felé, de ott belekeveredtek egy tömörülésbe és érintették a pályajelet. Az első futamban a 8. helyet tudták hozni. A második futamot megnyerték, így összetettben ötödikként fejezték be a napot. Nemes Botond és Csanád a 15. és 16. helyet szerezte meg a két futamon.

 

2. versenynap

A második nap esővel, borult éggel és kevés széllel várta a versenyzőket. A délelőtti páros osztályok futamait még elengedték, de a második futamban így is pályarövidítés lett. A Molesworth/Alton brit páros 2. és 1. helyezésével 6 ponttal vezette az összesítést egy japán páros előtt, Zoliék egy újabb futamgyőzelemmel és egy 6. hellyel feljöttek a 3. helyre. Botond és Csanád egy 10. és 13. hellyel egyet feljebb léptek. A délutáni futamokat az egyszemélyes osztályoknak a versenyrendezők a hol esik-hol nem esik-szél nem fúj probléma megoldásaként törölték.

hirdetes

 

3. versenynap

A harmadik nap ismét gyenge szellővel indult, az egyszemélyes osztályoknak egy teljes és egyrövidített futamot engedtek el, majd mindenkit partra vontattak. A versenyrendező úgy döntött, hogy a várható délutáni szélben a kétszemélyes osztályoknak nem lesz futam, csak az egyszemélyeseknek. Délután 4 óra körül meg is érkezett az 5-7 csomós frissülés, néha 18-20 csomós szélig beerősödve. Zoli 4-2-2 ment a nap folyamán ezzel tartotta az első helyét a francia Gerard Eychenne egy kicsit javított két futamgyőzelemmel.

 

4. versenynap

Negyedik nap: az eddigi gyenge szelet kemény északkeleti folyamatos 16-18 csomós szél váltotta fel, a befújások 20 csomó fölé erősödtek. Ez sok versenyzőnek gondot okozott, ahogy Zoli utólag kifejezte: „Cudar nap volt, iszonyú szél, bokán felül volt a víz hajóban”. A versenyrendező a klubházhoz közel rakta a rajtvonalat, így a partról is érdekes látnivaló volt. Zoli és Éva a nehéz körülmények között három futamból 1-1-2 teljesített, az összetett harmadik helyről az elsőre ugrott és egyből 12 pontos előnyre tett szert. A korábbi vezető angol páros nagyon szenvedett a körülményektől és az 5-DNC-DNC eredményük visszavetette őket a 4. helyre. Sajnos Botondnak és Csanádnak ezek a körülmények már nehezek voltak, ők DNC-t kaptak mindhárom futamra. Zoli délutáni versenyén is kitartott a 18 csomós szél, a délelőtti kimerültséget még nem tudta kipihenni, de így is 3. és 4. helyet ért el. Az ausztrál Chris Ruston nyerte mindkét futamot, és egy pontra megközelítette az első nap óta vezető Zolit.

 

A világbajnokok

Az utolsó napra minden osztálynak 1-1 futamot írt ki a rendezőség. Ezzel a kétszemélyes osztályokban már a rajt előtt eldőlt a világbajnoki cím: Pegan Zoltán és Mircsev Éva az Access 303, a brit Alexandra Rickham és Niki Borrel a SKUD18-as osztályban. Az időjárási körülmények az első napok gyenge szeléhez tértek vissza. Zoli és Éva még hoztak egy 2. helyet az utolsó futamon, és 15 pontos előnnyel fejezték be a versenyt. Nemes Botond és Nemes Csanád 15-ként futottak be és összesítésben a 16. helyen végeztek, de helyt tudtak állni a mezőnyben és nekik itt ez volt a cél. Délutánra gyengült a szél, Zoli az összetettben őt követőkre koncentrált, és biztos vitorlázással 3. helyen futott be, megelőzve az ausztrál és francia versenyzőt, ezzel Zoli világbajnok lett az egyszemélyes osztályban.

hirdetes

 

Zárónap

A Rutland Sailing Club kedves fogadást adott a fáradt versenyzőknek a parton, a versenyrendező csapat Ralph Tingle vezetésével kiváló munkát végzett a nehéz és változó körülmények között, a díjakat a verseny fő szponzora a Bruce Wake Trust ajánlotta fel.

A következő világbajnokság helyszíne Middle Harbour Yacht Club, Sydney, Australia 2012 áprilisában. Gratulálunk Pegan Zoltánnak és Mircsev Évának a kiváló eredményekért, Nemes Botondnak és Csanádnak a helytállásukért.

 

Eredmények:

Access 303 egyszemélyes osztály, 17 induló, 8 futam:

1.      helyezett: Pegan Zoltán (HUN 1): 1,1,(4),2,2,3,4,3 – 16 pont

2.      helyezett: Chris Rustin (AUS 651): 4,2,3,7,3,1,1,(8) – 21 pont

3.      helyezett: Gerard Eychenne (FRA 1632): 3,3,1,1,(7),5,5,6 – 24 pont 

Access 303 kétszemélyes osztály, 17 induló, 8 futam:

1.      helyezett: Pegan Zoltán/Mircsev Éva (HUN 1): (8),1,1,5,1,1,2,2 – 13 pont

2.      helyezett: Andi Garcia/Ian McNair (GBR 738): 4,(6),4,6,3,3,5,3 – 28 pont

3.      helyezett: Kenji Sasahara/Yumiko Suzuki (JPN 881): 3,5,3,2,(13),6,4,8 – 31 pont 


16.   helyezett: Nemes Botond/Nemes Csanád (HUN 2): 15,16,10,13,DNC,DNC,DNC,15 – 105 pont

 

Eredmények

 

Magyar Vitorlás Szövetség

Forrás: www.hunsail.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Félszél

Félszél – a hajó menetiránya és a látszólagos szélirány kb. 90 fokot zár be Tovább

Romantikus étterem a Városligetben

Romantikus étterem a Városligetben? Bemutatjuk a legjobbat! Egy igazán csodálatos környezetben... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 150

Átlagos értékelés: 4.9