Acces VB - kettős magyar világbajnoki cím!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Acces VB - kettős magyar világbajnoki cím!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Acces VB - kettős magyar világbajnoki cím!


2010/06/13

Forrás: www.hunsail.hu

 A mozgáskorlátozott vitorlázás Access osztályának 2010 évi világbajnokságát az angliai Rutlandben rendezték meg, a SKUD18 Nemzetközi Bajnoksággal együtt. A június 4-11 közötti versenyre 10 ország 100 versenyzőivel 82 egységet nevezett.  A verseny június 6-án egy bemelegítő futammal kezdődött minden osztály számára. A gyenge, de állandó szélben a Pegan Zoltán-Mircsev Éva páros rajt-cél győzelemmel mutatkozott be. Majd a délutáni egyszemélyes Access 303-ban Zoli ismételt.


A Acces Vb versenyosztályai

A mozgáskorlátozottak részére kifejlesztett Access típusokból világszerte 1800 hajó vitorlázik, és 10 országban működik az Access Osztályszövetség, köztük Magyarországon is. A Mozgáskorlátozottak Vitorlázó Sportegyesületének színeiben 4 versenyző indult az Access 303 páros osztályban, Nemes Botond és Nemes Csanád, valamint Pegan Zoltán és Mircsev Éva párosok utóbbiak a 2007-es Kanadában szerzett világbajnoki címüket is mentek megvédeni. A versenykiírás szerint az egyszemélyes és a kétszemélyes osztályokat naponta felváltva délelőtt és délután versenyeztették, így Pegan Zoli elindult az Access 303 egyszemélyes versenyein is.

 A világbajnokság versenyosztályai:

  • egyszemélyes osztályok: Access 2.3, Access 303, Access Liberty
  • kétszemélyes osztályok: Access 303, SKUD18

 

1. versenynap

 Az első versenynap délelőttjén az egyszemélyes osztályok indultak, a gyenge, változó irányú szélben Zolinak két futamból két első helye lett. A párosban Zoli és Éva a délelőttinél frissebb széllel haladt az első bója felé, de ott belekeveredtek egy tömörülésbe és érintették a pályajelet. Az első futamban a 8. helyet tudták hozni. A második futamot megnyerték, így összetettben ötödikként fejezték be a napot. Nemes Botond és Csanád a 15. és 16. helyet szerezte meg a két futamon.

 

2. versenynap

A második nap esővel, borult éggel és kevés széllel várta a versenyzőket. A délelőtti páros osztályok futamait még elengedték, de a második futamban így is pályarövidítés lett. A Molesworth/Alton brit páros 2. és 1. helyezésével 6 ponttal vezette az összesítést egy japán páros előtt, Zoliék egy újabb futamgyőzelemmel és egy 6. hellyel feljöttek a 3. helyre. Botond és Csanád egy 10. és 13. hellyel egyet feljebb léptek. A délutáni futamokat az egyszemélyes osztályoknak a versenyrendezők a hol esik-hol nem esik-szél nem fúj probléma megoldásaként törölték.

 

3. versenynap

A harmadik nap ismét gyenge szellővel indult, az egyszemélyes osztályoknak egy teljes és egyrövidített futamot engedtek el, majd mindenkit partra vontattak. A versenyrendező úgy döntött, hogy a várható délutáni szélben a kétszemélyes osztályoknak nem lesz futam, csak az egyszemélyeseknek. Délután 4 óra körül meg is érkezett az 5-7 csomós frissülés, néha 18-20 csomós szélig beerősödve. Zoli 4-2-2 ment a nap folyamán ezzel tartotta az első helyét a francia Gerard Eychenne egy kicsit javított két futamgyőzelemmel.

 

4. versenynap

Negyedik nap: az eddigi gyenge szelet kemény északkeleti folyamatos 16-18 csomós szél váltotta fel, a befújások 20 csomó fölé erősödtek. Ez sok versenyzőnek gondot okozott, ahogy Zoli utólag kifejezte: „Cudar nap volt, iszonyú szél, bokán felül volt a víz hajóban”. A versenyrendező a klubházhoz közel rakta a rajtvonalat, így a partról is érdekes látnivaló volt. Zoli és Éva a nehéz körülmények között három futamból 1-1-2 teljesített, az összetett harmadik helyről az elsőre ugrott és egyből 12 pontos előnyre tett szert. A korábbi vezető angol páros nagyon szenvedett a körülményektől és az 5-DNC-DNC eredményük visszavetette őket a 4. helyre. Sajnos Botondnak és Csanádnak ezek a körülmények már nehezek voltak, ők DNC-t kaptak mindhárom futamra. Zoli délutáni versenyén is kitartott a 18 csomós szél, a délelőtti kimerültséget még nem tudta kipihenni, de így is 3. és 4. helyet ért el. Az ausztrál Chris Ruston nyerte mindkét futamot, és egy pontra megközelítette az első nap óta vezető Zolit.

 

A világbajnokok

Az utolsó napra minden osztálynak 1-1 futamot írt ki a rendezőség. Ezzel a kétszemélyes osztályokban már a rajt előtt eldőlt a világbajnoki cím: Pegan Zoltán és Mircsev Éva az Access 303, a brit Alexandra Rickham és Niki Borrel a SKUD18-as osztályban. Az időjárási körülmények az első napok gyenge szeléhez tértek vissza. Zoli és Éva még hoztak egy 2. helyet az utolsó futamon, és 15 pontos előnnyel fejezték be a versenyt. Nemes Botond és Nemes Csanád 15-ként futottak be és összesítésben a 16. helyen végeztek, de helyt tudtak állni a mezőnyben és nekik itt ez volt a cél. Délutánra gyengült a szél, Zoli az összetettben őt követőkre koncentrált, és biztos vitorlázással 3. helyen futott be, megelőzve az ausztrál és francia versenyzőt, ezzel Zoli világbajnok lett az egyszemélyes osztályban.

 

Zárónap

A Rutland Sailing Club kedves fogadást adott a fáradt versenyzőknek a parton, a versenyrendező csapat Ralph Tingle vezetésével kiváló munkát végzett a nehéz és változó körülmények között, a díjakat a verseny fő szponzora a Bruce Wake Trust ajánlotta fel.

A következő világbajnokság helyszíne Middle Harbour Yacht Club, Sydney, Australia 2012 áprilisában. Gratulálunk Pegan Zoltánnak és Mircsev Évának a kiváló eredményekért, Nemes Botondnak és Csanádnak a helytállásukért.

 

Eredmények:

Access 303 egyszemélyes osztály, 17 induló, 8 futam:

1.      helyezett: Pegan Zoltán (HUN 1): 1,1,(4),2,2,3,4,3 – 16 pont

2.      helyezett: Chris Rustin (AUS 651): 4,2,3,7,3,1,1,(8) – 21 pont

3.      helyezett: Gerard Eychenne (FRA 1632): 3,3,1,1,(7),5,5,6 – 24 pont 

Access 303 kétszemélyes osztály, 17 induló, 8 futam:

1.      helyezett: Pegan Zoltán/Mircsev Éva (HUN 1): (8),1,1,5,1,1,2,2 – 13 pont

2.      helyezett: Andi Garcia/Ian McNair (GBR 738): 4,(6),4,6,3,3,5,3 – 28 pont

3.      helyezett: Kenji Sasahara/Yumiko Suzuki (JPN 881): 3,5,3,2,(13),6,4,8 – 31 pont 


16.   helyezett: Nemes Botond/Nemes Csanád (HUN 2): 15,16,10,13,DNC,DNC,DNC,15 – 105 pont

 

Eredmények

 

Magyar Vitorlás Szövetség

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Csapás

Csapáson halad a hajó, ha nem fordul vagy perdül. Ha a szelet jobbról kapja, jobbcsapáson,...

Alsóörs - Balatoni Hajózás Zrt. (Hajóállomás-BH)

 A Balatoni Hajózási Részvénytársaság kikötője a Balaton keleti medencéjének...

Balatonalmádi Társasüdülő Kikötő

A Balaton keleti medencéjének északi partján található az Almádi Társasüdülő...

Spartacus Vitorlás Egylet

Spartacus Vitorlás Egylet   Spartacus VE története A Spartacus Vitorlás...

Balatonakarattya kikötője

A II. Rákóczi Ferenc Horgász Egyesület kikötője a Balaton Keleti medencéjének keleti...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.