notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Munka és adatok a felhőben - Cloud computing

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Munka és adatok a felhőben - Cloud computing

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Munka és adatok a felhőben - Cloud computing


2014/03/03

A cloud computing, vagy felhő alapú számítástechnika a legújabb kifejezés az interneten. A felhőszolgáltatás azt jelenti, hogy olyan fájlokkal vagy programokkal dolgozunk, amik nem a saját gépünkön, hanem egy ismeretlen helyen tárolódnak. A felhő kifejezés erre utal, vagyis arra a tényre, hogy az interneten dolgozunk.

Munka és adatok a felhőben - Cloud computing

Az első felhő alapú rendszer valószínűleg a Google levelezőrendszerénél, a Gmailnél jelentkezett. Mindenki számára újdonság volt, hogy leveleinket nem a számítógépükön, hanem a böngészőből érhették el bárhonnan, ahol volt internet hozzáférés. A levelek így a Google szerverein tárolódnak valahol, amihez bármikor bárhonnan hozzáférhetünk.

 

Komplex kommunikáció a felhőben

A Google szolgáltatása után a Microsoft is jelentkezett saját felhő alapú kommunikációs és csoportmunka megoldással, ez lett az Office365. Ebben érhető el a Microsoft Exchange szerver megoldásának online verziója az Exchange Online, valamint a Lync Online is.

 

 

Fájlok, dokumentumok tárolásaA következő lépés az volt, hogy a fájljainkat is kitehettük a felhőbe, gondolok itt a Google Docs, vagy a Microsoft Skydrive szolgáltatására. A Windows 8-nál a felhő annyira beleköltözött, a rendszerbe, hogy gyakorlatilag úgy látjuk a regisztrált Skydrive-unkat, mintha a saját pendrive-unkat használnánk. A Microsoft legújabb kísérlete, hogy teljes körűen felhőből ki tudjon szolgálni egy céget a Windows Azure szolgáltatás. A Windows Azure szolgáltatás gyakorlatilag egy fejlesztői platform, amire programozók fejlesztik ki az adott cég speciális ügyviteli rendszerét (ERP).

 

 

Ég és föld között

Mik a legfontosabb rendszerek egy cég életében?

Levelezés

Fájl szerver

Ügyviteli programok

Ezek közül melyiket is nem tudjuk a felhőbe kihelyezni? Mindegyik elérhető felhő alapú megoldásként. Az ügyviteli rendszerek felhő alapú kiszolgálása most kezd terjedni, míg a fájlkezelés és a kommunikációs megoldások már régóta működnek felhő alapokon. Az informatikai világában jelenleg ott vagyunk ég és föld között, ahol „A jövő az ég felé mutat”. Sok mindent futtatunk saját gépünkön, szervereinken, de – akár úgy hogy nem tudunk róla – sok szolgáltatást veszünk igénybe a felhőből.

 

 

Beruházás nélkül?

A felhő legfontosabb előnyeként a fizetési konstrukciót szokták kiemelni. Minden szolgáltatást havi díjas alapon fizetünk, és mindegyikből csak annyit, amennyit valóban igénybe veszünk. Míg egy helyi levelező szervernél fontos a hardverek méretezés, kapacitása, addig a felhő alapú megoldásnál ez a feladat a szolgáltatóra hárul. Az ügyfélnek, illetve IT partnerének ezzel nem kell törődnie. Mindemellett általában van egyszeri költség. A meglévő levelek, ERP rendszerek és más szolgáltatások átköltöztetését (migrációját), a legtöbb felhő alapú rendszer esetében IT partnerre szokták bízni, amivel többek között csökkenthető az átállás ideje.

 

Ha többet szeretnél megtudni a cloud szolgáltatásokról, kattints ide!
kreatívKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Csonkarudas vitorlázat, gaffos vitorla

Kezdetben nem tudtak elég magas árbocot készíteni, ezért felhúztak rá egy villás rudat,...

Manőver

A hajóval végrehajtott mûveletek, mozdulatok neve.

Salona 37

Salona 37 vitorlás hajó bemutatás A Salona 37 vitorlás hajó követi az előző modellek...

Kompasz

Iránytű, tájoló.

Kreuz

Ejtsd: krajc. Az a hajó, amelyik kreuzol, széllel szemben halad. Teljesen széllel szemben nem...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!