Munka és adatok a felhőben - Cloud computing

Munka és adatok a felhőben - Cloud computing

hirdetes

A cloud computing, vagy felhő alapú számítástechnika a legújabb kifejezés az interneten. A felhőszolgáltatás azt jelenti, hogy olyan fájlokkal vagy programokkal dolgozunk, amik nem a saját gépünkön, hanem egy ismeretlen helyen tárolódnak. A felhő kifejezés erre utal, vagyis arra a tényre, hogy az interneten dolgozunk.

Munka és adatok a felhőben - Cloud computing

Az első felhő alapú rendszer valószínűleg a Google levelezőrendszerénél, a Gmailnél jelentkezett. Mindenki számára újdonság volt, hogy leveleinket nem a számítógépükön, hanem a böngészőből érhették el bárhonnan, ahol volt internet hozzáférés. A levelek így a Google szerverein tárolódnak valahol, amihez bármikor bárhonnan hozzáférhetünk.

 

Komplex kommunikáció a felhőben

A Google szolgáltatása után a Microsoft is jelentkezett saját felhő alapú kommunikációs és csoportmunka megoldással, ez lett az Office365. Ebben érhető el a Microsoft Exchange szerver megoldásának online verziója az Exchange Online, valamint a Lync Online is.

 

 

Fájlok, dokumentumok tárolása

A következő lépés az volt, hogy a fájljainkat is kitehettük a felhőbe, gondolok itt a Google Docs, vagy a Microsoft Skydrive szolgáltatására. A Windows 8-nál a felhő annyira beleköltözött, a rendszerbe, hogy gyakorlatilag úgy látjuk a regisztrált Skydrive-unkat, mintha a saját pendrive-unkat használnánk. A Microsoft legújabb kísérlete, hogy teljes körűen felhőből ki tudjon szolgálni egy céget a Windows Azure szolgáltatás. A Windows Azure szolgáltatás gyakorlatilag egy fejlesztői platform, amire programozók fejlesztik ki az adott cég speciális ügyviteli rendszerét (ERP).

hirdetes

 

 

Ég és föld között

Mik a legfontosabb rendszerek egy cég életében?

Levelezés

Fájl szerver

Ügyviteli programok

Ezek közül melyiket is nem tudjuk a felhőbe kihelyezni? Mindegyik elérhető felhő alapú megoldásként. Az ügyviteli rendszerek felhő alapú kiszolgálása most kezd terjedni, míg a fájlkezelés és a kommunikációs megoldások már régóta működnek felhő alapokon. Az informatikai világában jelenleg ott vagyunk ég és föld között, ahol „A jövő az ég felé mutat”. Sok mindent futtatunk saját gépünkön, szervereinken, de – akár úgy hogy nem tudunk róla – sok szolgáltatást veszünk igénybe a felhőből.

hirdetes

 

 

Beruházás nélkül?

A felhő legfontosabb előnyeként a fizetési konstrukciót szokták kiemelni. Minden szolgáltatást havi díjas alapon fizetünk, és mindegyikből csak annyit, amennyit valóban igénybe veszünk. Míg egy helyi levelező szervernél fontos a hardverek méretezés, kapacitása, addig a felhő alapú megoldásnál ez a feladat a szolgáltatóra hárul. Az ügyfélnek, illetve IT partnerének ezzel nem kell törődnie. Mindemellett általában van egyszeri költség. A meglévő levelek, ERP rendszerek és más szolgáltatások átköltöztetését (migrációját), a legtöbb felhő alapú rendszer esetében IT partnerre szokták bízni, amivel többek között csökkenthető az átállás ideje.

 

Ha többet szeretnél megtudni a cloud szolgáltatásokról, kattints ide!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Hogyan válassz tökéletes konferencia helyszínt?

2018-02-12

Hogyan válassz tökéletes konferencia helyszínt?

Minden rendezvény alapfeltétele a tökéletes rendezvényhelyszín megtalálása, hiszen egy elbaltázott döntés éppúgy ronthatja az esemény fényét, ahogy egy okos döntés emelheti. Egy konferencia helyszín esetében nem elég, ha az a szervezők és résztvevők igényeinek megfelelő, hiszen a kimagasló technikai felszereltség is éppolyan fontos.

Ha az online jelenléted nem megfelelő, a felhasználók számára nem létezel

2018-04-08

Ha az online jelenléted nem megfelelő, a felhasználók számára nem létezel

Ma már jó tudjuk, hogy aki az online térben nincs jelen, az a felhasználók számára egyszerűen nem létezik. Ahhoz, hogy az interneten népszerűsítsd céged vagy vállalkozásod, neked is szükséged van egy komplex online marketing stratégiára. Megmutatjuk, milyen az!

Siófok óriáskerékkel ünnepel! Ezt érdemes tudnod az 50 éves városról!

2018-06-30

Siófok óriáskerékkel ünnepel! Ezt érdemes tudnod az 50 éves városról!

2018-ban 50. évfordulóját ünnepli várossá válásának Siófok. Ezen alkalomra egy igazán szórakoztató, hatalmas látnivalóval készültek a látogatók számára! Ezzel az építménnyel szemünk elé tárják Siófok gyönyörű panorámáját, ami nem más, mint egy Óriáskerék! Ha kíváncsi vagy erre az újdonságra olvasd el cikkünket!

Bevezetés a Stand up paddle surf világába

2018-07-17

Bevezetés a Stand up paddle surf világába

Láttál már brutál jó csajokat egy deszkán állva evezgetni a vízen? Ha nem most mutatok párat, illetve azt is, hogy mi az az állva evezés, amit aleggyakrabban SUP-ként emlegetnek, ami az angol „stand up paddleboarding” rövidítése, amit ha nagyon pontosan szeretnénk lefordítani, akkor „állva evezés szörfdeszkán” lehetne. Nemzetközi körökben találkozh

hirdetes
kreatív

Szótár

Lümmel

Lümmel - az árbocot és a bumot összekötõ szerkezet Tovább

Fonyód Vitorláskikötő Zrt.

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a Balatoni Hajózási Zrt. Keresztes... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb vitorlázással kapcsolatos hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.