notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Munka és adatok a felhőben - Cloud computing

hirdetes

Munka és adatok a felhőben - Cloud computing

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A cloud computing, vagy felhő alapú számítástechnika a legújabb kifejezés az interneten. A felhőszolgáltatás azt jelenti, hogy olyan fájlokkal vagy programokkal dolgozunk, amik nem a saját gépünkön, hanem egy ismeretlen helyen tárolódnak. A felhő kifejezés erre utal, vagyis arra a tényre, hogy az interneten dolgozunk.

Munka és adatok a felhőben - Cloud computing

Az első felhő alapú rendszer valószínűleg a Google levelezőrendszerénél, a Gmailnél jelentkezett. Mindenki számára újdonság volt, hogy leveleinket nem a számítógépükön, hanem a böngészőből érhették el bárhonnan, ahol volt internet hozzáférés. A levelek így a Google szerverein tárolódnak valahol, amihez bármikor bárhonnan hozzáférhetünk.

 

Komplex kommunikáció a felhőben

A Google szolgáltatása után a Microsoft is jelentkezett saját felhő alapú kommunikációs és csoportmunka megoldással, ez lett az Office365. Ebben érhető el a Microsoft Exchange szerver megoldásának online verziója az Exchange Online, valamint a Lync Online is.

 

 

Fájlok, dokumentumok tárolása

A következő lépés az volt, hogy a fájljainkat is kitehettük a felhőbe, gondolok itt a Google Docs, vagy a Microsoft Skydrive szolgáltatására. A Windows 8-nál a felhő annyira beleköltözött, a rendszerbe, hogy gyakorlatilag úgy látjuk a regisztrált Skydrive-unkat, mintha a saját pendrive-unkat használnánk. A Microsoft legújabb kísérlete, hogy teljes körűen felhőből ki tudjon szolgálni egy céget a Windows Azure szolgáltatás. A Windows Azure szolgáltatás gyakorlatilag egy fejlesztői platform, amire programozók fejlesztik ki az adott cég speciális ügyviteli rendszerét (ERP).

hirdetes

 

 

Ég és föld között

Mik a legfontosabb rendszerek egy cég életében?

Levelezés

Fájl szerver

Ügyviteli programok

Ezek közül melyiket is nem tudjuk a felhőbe kihelyezni? Mindegyik elérhető felhő alapú megoldásként. Az ügyviteli rendszerek felhő alapú kiszolgálása most kezd terjedni, míg a fájlkezelés és a kommunikációs megoldások már régóta működnek felhő alapokon. Az informatikai világában jelenleg ott vagyunk ég és föld között, ahol „A jövő az ég felé mutat”. Sok mindent futtatunk saját gépünkön, szervereinken, de – akár úgy hogy nem tudunk róla – sok szolgáltatást veszünk igénybe a felhőből.

hirdetes

 

 

Beruházás nélkül?

A felhő legfontosabb előnyeként a fizetési konstrukciót szokták kiemelni. Minden szolgáltatást havi díjas alapon fizetünk, és mindegyikből csak annyit, amennyit valóban igénybe veszünk. Míg egy helyi levelező szervernél fontos a hardverek méretezés, kapacitása, addig a felhő alapú megoldásnál ez a feladat a szolgáltatóra hárul. Az ügyfélnek, illetve IT partnerének ezzel nem kell törődnie. Mindemellett általában van egyszeri költség. A meglévő levelek, ERP rendszerek és más szolgáltatások átköltöztetését (migrációját), a legtöbb felhő alapú rendszer esetében IT partnerre szokták bízni, amivel többek között csökkenthető az átállás ideje.

 

Ha többet szeretnél megtudni a cloud szolgáltatásokról, kattints ide!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

kutyabarát étterem

Kutyabarát gyorsétterem az az étterem, ahová gond nélkül bevihetjük négylábú... Tovább

Fockroller

A fockroller meghatározását lásd az orrvitorla becsavaró szótárszónál. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 140

Átlagos értékelés: 4.8

kreatív