Munka és adatok a felhőben - Cloud computing

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Munka és adatok a felhőben - Cloud computing

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Munka és adatok a felhőben - Cloud computing


2014/03/03

A cloud computing, vagy felhő alapú számítástechnika a legújabb kifejezés az interneten. A felhőszolgáltatás azt jelenti, hogy olyan fájlokkal vagy programokkal dolgozunk, amik nem a saját gépünkön, hanem egy ismeretlen helyen tárolódnak. A felhő kifejezés erre utal, vagyis arra a tényre, hogy az interneten dolgozunk.

Munka és adatok a felhőben - Cloud computing

Az első felhő alapú rendszer valószínűleg a Google levelezőrendszerénél, a Gmailnél jelentkezett. Mindenki számára újdonság volt, hogy leveleinket nem a számítógépükön, hanem a böngészőből érhették el bárhonnan, ahol volt internet hozzáférés. A levelek így a Google szerverein tárolódnak valahol, amihez bármikor bárhonnan hozzáférhetünk.

 

Komplex kommunikáció a felhőben

A Google szolgáltatása után a Microsoft is jelentkezett saját felhő alapú kommunikációs és csoportmunka megoldással, ez lett az Office365. Ebben érhető el a Microsoft Exchange szerver megoldásának online verziója az Exchange Online, valamint a Lync Online is.

 

 

Fájlok, dokumentumok tárolása

A következő lépés az volt, hogy a fájljainkat is kitehettük a felhőbe, gondolok itt a Google Docs, vagy a Microsoft Skydrive szolgáltatására. A Windows 8-nál a felhő annyira beleköltözött, a rendszerbe, hogy gyakorlatilag úgy látjuk a regisztrált Skydrive-unkat, mintha a saját pendrive-unkat használnánk. A Microsoft legújabb kísérlete, hogy teljes körűen felhőből ki tudjon szolgálni egy céget a Windows Azure szolgáltatás. A Windows Azure szolgáltatás gyakorlatilag egy fejlesztői platform, amire programozók fejlesztik ki az adott cég speciális ügyviteli rendszerét (ERP).

 

 

Ég és föld között

Mik a legfontosabb rendszerek egy cég életében?

Levelezés

Fájl szerver

Ügyviteli programok

Ezek közül melyiket is nem tudjuk a felhőbe kihelyezni? Mindegyik elérhető felhő alapú megoldásként. Az ügyviteli rendszerek felhő alapú kiszolgálása most kezd terjedni, míg a fájlkezelés és a kommunikációs megoldások már régóta működnek felhő alapokon. Az informatikai világában jelenleg ott vagyunk ég és föld között, ahol „A jövő az ég felé mutat”. Sok mindent futtatunk saját gépünkön, szervereinken, de – akár úgy hogy nem tudunk róla – sok szolgáltatást veszünk igénybe a felhőből.

 

 

Beruházás nélkül?

A felhő legfontosabb előnyeként a fizetési konstrukciót szokták kiemelni. Minden szolgáltatást havi díjas alapon fizetünk, és mindegyikből csak annyit, amennyit valóban igénybe veszünk. Míg egy helyi levelező szervernél fontos a hardverek méretezés, kapacitása, addig a felhő alapú megoldásnál ez a feladat a szolgáltatóra hárul. Az ügyfélnek, illetve IT partnerének ezzel nem kell törődnie. Mindemellett általában van egyszeri költség. A meglévő levelek, ERP rendszerek és más szolgáltatások átköltöztetését (migrációját), a legtöbb felhő alapú rendszer esetében IT partnerre szokták bízni, amivel többek között csökkenthető az átállás ideje.

 

Ha többet szeretnél megtudni a cloud szolgáltatásokról, kattints ide!


kreatívKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Étterem III. kerület

Budapest III. kerületében található legjobb éttermek, melyek kiemelt szolgáltatást...

Tihanyi Yacht Club

A Tihanyi Yacht Club vitorláskikötőjének bemutatása: A tihanyi kompkikötőtől...

Stagreiter

Stagreiter - orrvitorlakapocs (=lovas)

Útjog

Elhaladási jog, elsőbbség.

Takarás

Egy hajó akkor van takarásban, ha egy másik hajó elfogja előle a szelet. Ez létrejöhet...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.