notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Bachtól Bachig a Művészetek Palotájában

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Bachtól Bachig a MÜPA-ban

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Bachtól Bachig a MÜPA-ban


2016/05/01
Kósa Krisztina

“Ha a latin ábécében elfoglalt helyük szerint adjuk össze a Bach név betűinek sorszámait, tizennégyet kapunk - éppen ennyi tétel szólal meg ebben a sokszínű műsorban, amely izgalmas keresztmetszetet nyújt a barokk zeneszerző grandiózus életművéből.”

Bachtól Bachig

 

A fenti sorokat a Művészetek Palotájának oldalán olvashatjuk, mellyel megpróbálták bemutatni, mi is várható abban az egyórás előadásban, mely 2016. május 22-én kerül terítékre a fővárosi intézményben. 

 

Johann Sebastian Bachot mindenki ismeri, senkinek sem kell bemutatni. Az 1685. március 21-én született barokk zeneszerző, orgonista, hegedűművész, a zeneművészet kiemelkedő egyénisége volt. Élete megeletősen hányattatottan indult, hiszen kicsi korában elveszítette édesanyját, majd nem sokkal ezután édesapját is. 

 

Ő volt a 17. század elejéig visszavezethető Bach-dinasztia legkiemelkedőbb alakja. Szülővárosában tanult meg zenélni. Kezdetben édesapjától tanut, majd miután árvaságra jutottak testvéreivel, bátyjától, Johann Christophtól vett leckéket. 

Iskolai és templomi tevékenységei mellett nagyon sokat komponált. Rohamosan gyengülő látása miatt halála előtt szemműtétet hajtottak végre rajta, mely nem a kívánt eredménnyel zárult, így sajnálatos módon elveszítette látását. 

 

A MÜPA most egy olyan előadással örvendezteti meg a komolyzene kedvelőit, melynek résztvevői magyar művészek (Elekes Zsuzsa, Pétery Dóra), és tőlük hallhatjuk viszont mindazt a csodát, melyet anno Bach megalkotott. Mivel a program egy órás, utána még bőven jut idők szétnézni a Művészetek Palotájában, mely megannyi érdekességet rejt magában.

 

Gondoljunk csak az impozáns épületre, melyben már a séta is felér egy kirándulással, vagy ha kicsit bátrabbak vagyunk, kipróbálhatjuk az egyik legkedveltebb helyet itt, a Bohém Éttermet, melyet ide kattintva érhetünk el. 

 

 

Lapozz a program további tudnivalóiért!

h2 after

 

Bachtól Bachig

 

Johann Sebastian Bach hatása a zenekultúrára szinte felmérhetetlen, ugyanis művei mély, intellektuális tartalmuk és tanító jellegük miatt zeneszerzők generációira hatottak pozitívan és inspirálóan. Munkásságát többnyire a vallásos kompozíciók alkották, melyek alapja a protestáns korál volt. Művészete a barokk kor zenei törekvéseinek óriási méretű összefoglalása.

 

Jelen esetben a délutáni program a következő műveket tartalmazza majd:

 

- J. S. Bach: G-dúr fantázia (Pièce d'orgue), BWV 572 (Très vitement - Gravement - Lentement)

 

- J. S. Bach: Dies sind die heil'gen zehn Gebot, BWV 678

 

- J. S. Bach: Passacaglia, BWV 582

 

- J. S. Bach: Komm, Gott, Schöpfer, heiliger Geist, BWV 667

 

- J. S. Bach: d-moll concerto Vivaldi nyomán, BWV 596 (Bevezetés - Fúga - Largo - Finálé)

 

- J. S. Bach: Wenn wir in höchsten Nöten sein, BWV 668a

 

- J. S. Bach: e-moll prelúdium és fúga, BWV 548

 

- J. S. Bach: Tükörfúga (Fuga a 2 Clav.) A fúga művészetéből, BWV 1080

 

 

 
érdekességek gasztronómia hangszerKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Pünkösdi Regatta

Pünkösdi Regatta A Pünkösdi Regatta egy nagyhajós vitorlás túraverseny. Minden évben...

Bécsi húsvéti vásár

Bécsi húsvéti vásár

Közbeszerzési referens

A közbeszerzési referens egy olyan szakma, melyre egyre nagyobb az igénye a cégeknek, hisz a...

BYC

A Balatonfüredi Yacht Club   A BYC  Klub története Az angol...

Sloop vitorlázat

A legelterjedtebb egyárbocos vitorlázat: nagyvitorla (gross) és orrvitorla (fock).
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!