Íme egy mesevilág a Balatonnál: Művészetek Völgye!

hirdetes

Egy csodavölgy a Balatonnál: Művészetek Völgye

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

E fesztivál története több évtizedre nyúlik vissza, pontosan 26. évre. Ennek a mára már kultusszá vált eseménynek az ötlete Márta István fejéből pattant ki, és álma valóra is vált a Művészetek Völgyének formájában. Ismerd meg közelebbről!

 

Egy világ a Balatonnál, amely beszippant: Művészetek Völgye

E mesebeli völgyecskére, mely a Balatontól nem messze van, még a nyolcvanas évek végén bukkant rá Márta István zeneszerző, aki egyből meg is látta a kis falvakban a fantáziát.


A fent említett pici falvak összesen öten voltak (Kapolcs, Vigántpetend, Taliándörögd, Monostorapáti, Öcs) , de mára már háromra szűkült a számuk, a központ pedig a kezdetektől kezdve Kapolcs volt.


Mára már az ország legnagyobb összművészeti fesztiválja, és a Sziget Fesztiválon kívül nincs még egy, amely évente ennyi látogatót vonzana. Több, mint 52 helyszín, 1500 fellépő, és majdnem 1000 program várja azokat, akik a tíz napból akárcsak egyet is eltöltenének itt.

 

Itt mindenki befogad mindenkit. Itt minden korosztály megfelelő szórakozásra talál, és itt mindenki egy szívként dobog.

 

 

 

A Völgy magába szippant, megbabonáz, és függővé tesz. Kislány voltam, mikor először itt jártam, talán hét éves. Már nem is emlékszem honnan, de édesanyámék ráleltek erre a valóságos mesevilágra, így hát felkerekedtünk, és elindultunk. Vonattal, stoppal, sátorral, óriási hátizsákokkal a negyven fokban.


Eleinte csak három nap volt ez. Hamar rájöttünk, ennyi idő alatt nem lehet ám mindent megnézni, mindenen részt venni, mindent átélni. Aztán a három napból öt lett … hét... és végül  a bűvös tíz, és erre a tíz napra egész évben vártunk, ez volt minden év fénypontja. És nem véletlenül! Ma már sátorhely adóink családként szeretnek minket, és mi is őket. És az egész Völgyet.

hirdetes

 

Ez a hely a második otthonom, és nem csak nekem. A szotyis bácsi, a Pokol-Lik, a malompart, a Klastrom, mind-mind megannyi emléket, élményt, nevetést, és boldogságot rejt magában.

 

Kapolcson a templom melletti kis boltban mind a tíz nap alatt pörög az élet, libasorban állunk a fröccsért, hogy aztán a hirtelen kerekedett random körtáncból valaki kilökje kezünkből, és mehessünk vissza újra a libasorba. A Malomsziget, ahol kisgyerekek és kutyák pancsolnak a hűvös patakban, és apukák ülnek a horgászszékben a jéghideg sört kortyolgatva.

 

Az egyik bódéban a néni, aki házi készítésű kecskesajtjait árulja hihetetlen variációkban, és a mellette sátorozó bajszos fiatalember, aki olyan csípőspaprikát kóstoltat velünk, hogy még a fülünk is lángra kap. Gombor József kancsói, kaspói, festményei, melyek olyanok, akár a szivárvány, és olyan formákat öltenek, melynek csak a képzelet szab határt.

hirdetes

 

A patak melletti kis utca, ahol öreg bácsik fújják a kerámia madarakat, melyek egy kis vízzel csodás dalra fakadnak. A Manó-udvar, ahol édesebbnél édesebb kis kerámia manócskák varázsolnak el minket a szívünkbe lopva magukat a kerti tó felett függve, fatörzsön ülve, bokorban megbújva, fűben tanyázva.

 

Ez mind-mind a Művészetek Völgye, és még annyi, de annyi látnivaló, program, élmény vár itt ránk, melynek egy könyv is kevés lenne, hogy feltudjuk sorolni.


Ez egy teljesen más világ, és csak az tudja igazán ezt, aki eljön ide, és együtt iszik meg a zenészekkel egy pálinkát, tapsol a fesztiválozókkal az utcán zenélők muzsikájára, vagy épp a falu végén lakó öreg nénivel beszélget a répatermesztésről és a kovászos uborkáról.


Ahány féle ember, annyi féle művészeti ág, egyéniség, zenész, festő, író, költő, bűvész fordul meg itt, és mindenkiből árad a szeretet, a jóság, a kedvesség. És ez nem túlzás!

 

A folytatásért lapozz a következő oldalra!

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

2018-12-01

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

Szerencsések vagyunk, hogy egy olyan korban élhetünk, ahol temérdek luxushajó közül válogathatunk, ha szeretnénk királyi körülmények között eltölteni szabadidőnket a tengeren. Az itt felsorolt hajók és szolgáltatások is ezt bizonyítják: a világ legnagyobb luxushajójától kezdve a családiasabb hangulatú opciókig mindenki talál az ízlésének megfelelő

Félre, drónok – A városi szállítás jövője a kerékpároké

2018-11-04

Félre, drónok – A városi szállítás jövője a kerékpároké

Nem egy autógyártó cég, köztük a Volkswagen is dolgozik ilyen kényelmes, környezetbarát szállítóeszközök fejlesztésén – a népszerű német márka első modellje például várhatóan 2019-ben kerül majd az utcákra.

Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

2018-11-30

Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

A világ sokkal hatalmasabbnak tűnik, ha az ember egy hajó fedélzetén próbálja felfedezni. Az óriási tengerek, és már-már felfoghatatlan méretű óceánok érdekesebbnél érdekesebb felfedezőtúrákra invitálják az utazás szerelmeseit, legyen szó kalandorokról, vagy egy lazító, pihentető sétahajózásról.

Aria Amazon – Perui időutazás a hullámok hátán

2018-11-07

Aria Amazon – Perui időutazás a hullámok hátán

Az Aria Amazon sétahajó az Amazonas folyó perui szakaszán közlekedik, elkerülve ezzel a világ egyik leghosszabb folyójának forgalmasabb, brazíliai részét. A hajót az Aqua Expeditions üzemelteti immáron több mint egy évtizede – a Wi-Fi-nek itt híre sincs, és a telefonlefedettség is meglehetősen ritkás.

érdekességek kreatív szerelem túra utazás

Szótár

Sikló

Sikló avagy a magyar Laser Kisebb, olcsóbb, de a miénk! A Sikló nem más, mint a... Tovább

Schooner

A schooner, magyarosan szkúner, egy kétárbocos vitorlás hajó, amin a hátsó árboc magasabb. Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb vitorlázással kapcsolatos hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.