Íme egy mesevilág a Balatonnál: Művészetek Völgye!

hirdetes

Egy csodavölgy a Balatonnál: Művészetek Völgye

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

E fesztivál története több évtizedre nyúlik vissza, pontosan 26. évre. Ennek a mára már kultusszá vált eseménynek az ötlete Márta István fejéből pattant ki, és álma valóra is vált a Művészetek Völgyének formájában. Ismerd meg közelebbről!

 

Egy világ a Balatonnál, amely beszippant: Művészetek Völgye

E mesebeli völgyecskére, mely a Balatontól nem messze van, még a nyolcvanas évek végén bukkant rá Márta István zeneszerző, aki egyből meg is látta a kis falvakban a fantáziát.


A fent említett pici falvak összesen öten voltak (Kapolcs, Vigántpetend, Taliándörögd, Monostorapáti, Öcs) , de mára már háromra szűkült a számuk, a központ pedig a kezdetektől kezdve Kapolcs volt.


Mára már az ország legnagyobb összművészeti fesztiválja, és a Sziget Fesztiválon kívül nincs még egy, amely évente ennyi látogatót vonzana. Több, mint 52 helyszín, 1500 fellépő, és majdnem 1000 program várja azokat, akik a tíz napból akárcsak egyet is eltöltenének itt.

 

Itt mindenki befogad mindenkit. Itt minden korosztály megfelelő szórakozásra talál, és itt mindenki egy szívként dobog.

 

 

 

A Völgy magába szippant, megbabonáz, és függővé tesz. Kislány voltam, mikor először itt jártam, talán hét éves. Már nem is emlékszem honnan, de édesanyámék ráleltek erre a valóságos mesevilágra, így hát felkerekedtünk, és elindultunk. Vonattal, stoppal, sátorral, óriási hátizsákokkal a negyven fokban.


Eleinte csak három nap volt ez. Hamar rájöttünk, ennyi idő alatt nem lehet ám mindent megnézni, mindenen részt venni, mindent átélni. Aztán a három napból öt lett … hét... és végül  a bűvös tíz, és erre a tíz napra egész évben vártunk, ez volt minden év fénypontja. És nem véletlenül! Ma már sátorhely adóink családként szeretnek minket, és mi is őket. És az egész Völgyet.

 

Ez a hely a második otthonom, és nem csak nekem. A szotyis bácsi, a Pokol-Lik, a malompart, a Klastrom, mind-mind megannyi emléket, élményt, nevetést, és boldogságot rejt magában.

hirdetes

 

Kapolcson a templom melletti kis boltban mind a tíz nap alatt pörög az élet, libasorban állunk a fröccsért, hogy aztán a hirtelen kerekedett random körtáncból valaki kilökje kezünkből, és mehessünk vissza újra a libasorba. A Malomsziget, ahol kisgyerekek és kutyák pancsolnak a hűvös patakban, és apukák ülnek a horgászszékben a jéghideg sört kortyolgatva.

 

Az egyik bódéban a néni, aki házi készítésű kecskesajtjait árulja hihetetlen variációkban, és a mellette sátorozó bajszos fiatalember, aki olyan csípőspaprikát kóstoltat velünk, hogy még a fülünk is lángra kap. Gombor József kancsói, kaspói, festményei, melyek olyanok, akár a szivárvány, és olyan formákat öltenek, melynek csak a képzelet szab határt.

 

A patak melletti kis utca, ahol öreg bácsik fújják a kerámia madarakat, melyek egy kis vízzel csodás dalra fakadnak. A Manó-udvar, ahol édesebbnél édesebb kis kerámia manócskák varázsolnak el minket a szívünkbe lopva magukat a kerti tó felett függve, fatörzsön ülve, bokorban megbújva, fűben tanyázva.

 

Ez mind-mind a Művészetek Völgye, és még annyi, de annyi látnivaló, program, élmény vár itt ránk, melynek egy könyv is kevés lenne, hogy feltudjuk sorolni.


Ez egy teljesen más világ, és csak az tudja igazán ezt, aki eljön ide, és együtt iszik meg a zenészekkel egy pálinkát, tapsol a fesztiválozókkal az utcán zenélők muzsikájára, vagy épp a falu végén lakó öreg nénivel beszélget a répatermesztésről és a kovászos uborkáról.


hirdetes
Ahány féle ember, annyi féle művészeti ág, egyéniség, zenész, festő, író, költő, bűvész fordul meg itt, és mindenkiből árad a szeretet, a jóság, a kedvesség. És ez nem túlzás!

 

A folytatásért lapozz a következő oldalra!

 

Egy világ a Balatonnál, amely beszippant: Művészetek Völgye

A Völgy mindig is hű maradt hagyományaihoz, a kezdetekhez, sosem felejtette el honnan indult, de képes folyamatosan lépést tartani a modern, gyors világgal, és minden évben igyekszik a legszínesebbé, legélvezhetőbbé tenni ezt a tíz napot.


A pajtákból, templomokból, mezőkből színház, vagy koncerthelyszín lesz, némelyik udvar megtelik sátrakkal, renegeteg lesz a stoppos két falu között, és a kocsmákban hajnalig szól a zene és dől a fröccs.

 

Tavaly, 2015-ben ünnepelte negyed százados fordulóját, hiszen 25. alkalommal rendezték meg a fesztivált, és ez egyben a megújulás éve is volt a Művészetek Völgye számára.


Olyan előadók produkcióira bulizhatunk, vagy épp ücsöröghetünk a fűben, mint a Hobo Blues Band, Palya Bea, Anna and The Barbies, Lovasi András, a PASO, Sebestyén Márta, a Magashegyi Underground, a Kerekes Band, vagy a Hősök.
Rengeteg színház társulat szórakoztat minket, és a gyerekprogram is nagyon sokoldalú.


Szinte minden udvarban, kocsmában, étteremben találunk nekünk megfelelő kikapcsolódási lehetőséget, és az itt elkészített gasztronómiai ínyencségekről már szó se essék! Rengeteg kézműves művész várja az otthonát dekorálni vágyókat, nagyon sokan a magyar hagyomány jegyében.

 

 

Ha egy szóval meg lehetne ezt fogalmazni, csak ez lenne: Meseország.


Idén pedig 26. alkalommal vár mindenkit a Völgy, egészen július 22-től július 31-ig, ismét színes programokkal, kiállításokkal, és a függőséget okozó atmoszférájával.

 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Tippek a téli vitorlázáshoz

2019-01-16

Tippek a téli vitorlázáshoz

Akár tetszik, akár nem, a tél végérvényesen beköszöntött, és ha a hó még nem is ért ide, a mínuszok már nagyon is a hétköznapok részeivé váltak. Ez azonban nem kell, hogy feltétlenül a vitorlázható időszak végét jelentse – a téli hajózás nagyon is lehetséges, csak sokkal több dologra kell odafigyelni közben.

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

2019-01-16

Mit kell tudnod az Atlanti-óceán áthajózásáról?

Most mindent megtudhatsz te is az Atlanti-óceán áthajózásáról, cikkünkben minden hasznos információt megosztunk, olvasd el remek írásunkat, és tudd meg, hogyan juthatsz át az Atlanti-óceánon!

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

2018-12-01

Új luxushajók és szolgáltatások a tengeren, amiket érdemes kipróbálni!

Szerencsések vagyunk, hogy egy olyan korban élhetünk, ahol temérdek luxushajó közül válogathatunk, ha szeretnénk királyi körülmények között eltölteni szabadidőnket a tengeren. Az itt felsorolt hajók és szolgáltatások is ezt bizonyítják: a világ legnagyobb luxushajójától kezdve a családiasabb hangulatú opciókig mindenki talál az ízlésének megfelelő

Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

2018-11-30

Fantasztikus hajóutak, amiket fel kell venned a bakancslistádra

A világ sokkal hatalmasabbnak tűnik, ha az ember egy hajó fedélzetén próbálja felfedezni. Az óriási tengerek, és már-már felfoghatatlan méretű óceánok érdekesebbnél érdekesebb felfedezőtúrákra invitálják az utazás szerelmeseit, legyen szó kalandorokról, vagy egy lazító, pihentető sétahajózásról.

érdekességek kreatív szerelem túra utazás

Szótár

Hosszú hétvégék külföldön

Hosszúhétvégék külföldön. Alfatours! Tovább

Biztonságtechnika

A komplex vagyonvédelem a biztonságtechnika szerint a mechanikai védelmen alapszik, melyet az... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes