Íme egy mesevilág a Balatonnál: Művészetek Völgye!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Egy csodavölgy a Balatonnál: Művészetek Völgye

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Egy csodavölgy a Balatonnál: Művészetek Völgye


2016/03/18

E fesztivál története több évtizedre nyúlik vissza, pontosan 26. évre. Ennek a mára már kultusszá vált eseménynek az ötlete Márta István fejéből pattant ki, és álma valóra is vált a Művészetek Völgyének formájában. Ismerd meg közelebbről!

 

Egy világ a Balatonnál, amely beszippant: Művészetek Völgye

E mesebeli völgyecskére, mely a Balatontól nem messze van, még a nyolcvanas évek végén bukkant rá Márta István zeneszerző, aki egyből meg is látta a kis falvakban a fantáziát.


A fent említett pici falvak összesen öten voltak (Kapolcs, Vigántpetend, Taliándörögd, Monostorapáti, Öcs) , de mára már háromra szűkült a számuk, a központ pedig a kezdetektől kezdve Kapolcs volt.


Mára már az ország legnagyobb összművészeti fesztiválja, és a Sziget Fesztiválon kívül nincs még egy, amely évente ennyi látogatót vonzana. Több, mint 52 helyszín, 1500 fellépő, és majdnem 1000 program várja azokat, akik a tíz napból akárcsak egyet is eltöltenének itt.

 

Itt mindenki befogad mindenkit. Itt minden korosztály megfelelő szórakozásra talál, és itt mindenki egy szívként dobog.

 

 

 

A Völgy magába szippant, megbabonáz, és függővé tesz. Kislány voltam, mikor először itt jártam, talán hét éves. Már nem is emlékszem honnan, de édesanyámék ráleltek erre a valóságos mesevilágra, így hát felkerekedtünk, és elindultunk. Vonattal, stoppal, sátorral, óriási hátizsákokkal a negyven fokban.


Eleinte csak három nap volt ez. Hamar rájöttünk, ennyi idő alatt nem lehet ám mindent megnézni, mindenen részt venni, mindent átélni. Aztán a három napból öt lett … hét... és végül  a bűvös tíz, és erre a tíz napra egész évben vártunk, ez volt minden év fénypontja. És nem véletlenül! Ma már sátorhely adóink családként szeretnek minket, és mi is őket. És az egész Völgyet.

 

Ez a hely a második otthonom, és nem csak nekem. A szotyis bácsi, a Pokol-Lik, a malompart, a Klastrom, mind-mind megannyi emléket, élményt, nevetést, és boldogságot rejt magában.

 

Kapolcson a templom melletti kis boltban mind a tíz nap alatt pörög az élet, libasorban állunk a fröccsért, hogy aztán a hirtelen kerekedett random körtáncból valaki kilökje kezünkből, és mehessünk vissza újra a libasorba. A Malomsziget, ahol kisgyerekek és kutyák pancsolnak a hűvös patakban, és apukák ülnek a horgászszékben a jéghideg sört kortyolgatva.

 

Az egyik bódéban a néni, aki házi készítésű kecskesajtjait árulja hihetetlen variációkban, és a mellette sátorozó bajszos fiatalember, aki olyan csípőspaprikát kóstoltat velünk, hogy még a fülünk is lángra kap. Gombor József kancsói, kaspói, festményei, melyek olyanok, akár a szivárvány, és olyan formákat öltenek, melynek csak a képzelet szab határt.

 

A patak melletti kis utca, ahol öreg bácsik fújják a kerámia madarakat, melyek egy kis vízzel csodás dalra fakadnak. A Manó-udvar, ahol édesebbnél édesebb kis kerámia manócskák varázsolnak el minket a szívünkbe lopva magukat a kerti tó felett függve, fatörzsön ülve, bokorban megbújva, fűben tanyázva.

 

Ez mind-mind a Művészetek Völgye, és még annyi, de annyi látnivaló, program, élmény vár itt ránk, melynek egy könyv is kevés lenne, hogy feltudjuk sorolni.


Ez egy teljesen más világ, és csak az tudja igazán ezt, aki eljön ide, és együtt iszik meg a zenészekkel egy pálinkát, tapsol a fesztiválozókkal az utcán zenélők muzsikájára, vagy épp a falu végén lakó öreg nénivel beszélget a répatermesztésről és a kovászos uborkáról.


Ahány féle ember, annyi féle művészeti ág, egyéniség, zenész, festő, író, költő, bűvész fordul meg itt, és mindenkiből árad a szeretet, a jóság, a kedvesség. És ez nem túlzás!

 

A folytatásért lapozz a következő oldalra!

 

Egy világ a Balatonnál, amely beszippant: Művészetek Völgye

A Völgy mindig is hű maradt hagyományaihoz, a kezdetekhez, sosem felejtette el honnan indult, de képes folyamatosan lépést tartani a modern, gyors világgal, és minden évben igyekszik a legszínesebbé, legélvezhetőbbé tenni ezt a tíz napot.


A pajtákból, templomokból, mezőkből színház, vagy koncerthelyszín lesz, némelyik udvar megtelik sátrakkal, renegeteg lesz a stoppos két falu között, és a kocsmákban hajnalig szól a zene és dől a fröccs.

 

Tavaly, 2015-ben ünnepelte negyed százados fordulóját, hiszen 25. alkalommal rendezték meg a fesztivált, és ez egyben a megújulás éve is volt a Művészetek Völgye számára.


Olyan előadók produkcióira bulizhatunk, vagy épp ücsöröghetünk a fűben, mint a Hobo Blues Band, Palya Bea, Anna and The Barbies, Lovasi András, a PASO, Sebestyén Márta, a Magashegyi Underground, a Kerekes Band, vagy a Hősök.
Rengeteg színház társulat szórakoztat minket, és a gyerekprogram is nagyon sokoldalú.


Szinte minden udvarban, kocsmában, étteremben találunk nekünk megfelelő kikapcsolódási lehetőséget, és az itt elkészített gasztronómiai ínyencségekről már szó se essék! Rengeteg kézműves művész várja az otthonát dekorálni vágyókat, nagyon sokan a magyar hagyomány jegyében.

 

 

Ha egy szóval meg lehetne ezt fogalmazni, csak ez lenne: Meseország.


Idén pedig 26. alkalommal vár mindenkit a Völgy, egészen július 22-től július 31-ig, ismét színes programokkal, kiállításokkal, és a függőséget okozó atmoszférájával.

 

 


érdekességek kreatív szerelem túra utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Cirkáló

A cirkáló egy klasszikus, kecses tőkesúlyos vitorláshajó. Az utána szereplő szám a...

Leegierig

Leegierig - a széltõl elforduló hajót hívjuk így

Rék

Rék: Az árbóc hátradőlésének mértéke.

Kereskedő tanfolyam

Kereskedő tanfolyam   A kiskereskedelem mindig is a világgazdaság egyik húzó...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.