Íme egy mesevilág a Balatonnál: Művészetek Völgye!

hirdetes

Egy csodavölgy a Balatonnál: Művészetek Völgye

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

E fesztivál története több évtizedre nyúlik vissza, pontosan 26. évre. Ennek a mára már kultusszá vált eseménynek az ötlete Márta István fejéből pattant ki, és álma valóra is vált a Művészetek Völgyének formájában. Ismerd meg közelebbről!

 

Egy világ a Balatonnál, amely beszippant: Művészetek Völgye

E mesebeli völgyecskére, mely a Balatontól nem messze van, még a nyolcvanas évek végén bukkant rá Márta István zeneszerző, aki egyből meg is látta a kis falvakban a fantáziát.


A fent említett pici falvak összesen öten voltak (Kapolcs, Vigántpetend, Taliándörögd, Monostorapáti, Öcs) , de mára már háromra szűkült a számuk, a központ pedig a kezdetektől kezdve Kapolcs volt.


Mára már az ország legnagyobb összművészeti fesztiválja, és a Sziget Fesztiválon kívül nincs még egy, amely évente ennyi látogatót vonzana. Több, mint 52 helyszín, 1500 fellépő, és majdnem 1000 program várja azokat, akik a tíz napból akárcsak egyet is eltöltenének itt.

 

Itt mindenki befogad mindenkit. Itt minden korosztály megfelelő szórakozásra talál, és itt mindenki egy szívként dobog.

 

 

 

A Völgy magába szippant, megbabonáz, és függővé tesz. Kislány voltam, mikor először itt jártam, talán hét éves. Már nem is emlékszem honnan, de édesanyámék ráleltek erre a valóságos mesevilágra, így hát felkerekedtünk, és elindultunk. Vonattal, stoppal, sátorral, óriási hátizsákokkal a negyven fokban.


Eleinte csak három nap volt ez. Hamar rájöttünk, ennyi idő alatt nem lehet ám mindent megnézni, mindenen részt venni, mindent átélni. Aztán a három napból öt lett … hét... és végül  a bűvös tíz, és erre a tíz napra egész évben vártunk, ez volt minden év fénypontja. És nem véletlenül! Ma már sátorhely adóink családként szeretnek minket, és mi is őket. És az egész Völgyet.

hirdetes

 

Ez a hely a második otthonom, és nem csak nekem. A szotyis bácsi, a Pokol-Lik, a malompart, a Klastrom, mind-mind megannyi emléket, élményt, nevetést, és boldogságot rejt magában.

 

Kapolcson a templom melletti kis boltban mind a tíz nap alatt pörög az élet, libasorban állunk a fröccsért, hogy aztán a hirtelen kerekedett random körtáncból valaki kilökje kezünkből, és mehessünk vissza újra a libasorba. A Malomsziget, ahol kisgyerekek és kutyák pancsolnak a hűvös patakban, és apukák ülnek a horgászszékben a jéghideg sört kortyolgatva.

 

Az egyik bódéban a néni, aki házi készítésű kecskesajtjait árulja hihetetlen variációkban, és a mellette sátorozó bajszos fiatalember, aki olyan csípőspaprikát kóstoltat velünk, hogy még a fülünk is lángra kap. Gombor József kancsói, kaspói, festményei, melyek olyanok, akár a szivárvány, és olyan formákat öltenek, melynek csak a képzelet szab határt.

hirdetes

 

A patak melletti kis utca, ahol öreg bácsik fújják a kerámia madarakat, melyek egy kis vízzel csodás dalra fakadnak. A Manó-udvar, ahol édesebbnél édesebb kis kerámia manócskák varázsolnak el minket a szívünkbe lopva magukat a kerti tó felett függve, fatörzsön ülve, bokorban megbújva, fűben tanyázva.

 

Ez mind-mind a Művészetek Völgye, és még annyi, de annyi látnivaló, program, élmény vár itt ránk, melynek egy könyv is kevés lenne, hogy feltudjuk sorolni.


Ez egy teljesen más világ, és csak az tudja igazán ezt, aki eljön ide, és együtt iszik meg a zenészekkel egy pálinkát, tapsol a fesztiválozókkal az utcán zenélők muzsikájára, vagy épp a falu végén lakó öreg nénivel beszélget a répatermesztésről és a kovászos uborkáról.


Ahány féle ember, annyi féle művészeti ág, egyéniség, zenész, festő, író, költő, bűvész fordul meg itt, és mindenkiből árad a szeretet, a jóság, a kedvesség. És ez nem túlzás!

 

A folytatásért lapozz a következő oldalra!

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
érdekességek kreatív szerelem túra utazás

Szótár

Takarás

Egy hajó akkor van takarásban, ha egy másik hajó elfogja előle a szelet. Ez létrejöhet... Tovább

Bríz

A bríz jelentése könnyű szél. Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb vitorlázással kapcsolatos hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.