notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ismerd meg te is a Nagy-korallzátonyt!

hirdetes

A Föld természeti csodája, a Nagy-korallzátony

Ilyés Zsófi
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A korallok már önmagukban is lenyűgözőek, hiszen értékes és a szivárvány ezer színében pompázó természeti képződmények. Van egy hely azonban, ahol a világ legnagyobb, és egyben legcsodálatosabb korallzátonya húzódik, a Nagy-korallzátony. Ezt mutatom most be nektek.

Nagy-korallzátony, a világ legcsodálatosabb helye

A zátony nem messze Queensland állam partjaitól található, és ez Földünk legnagyobbika a maga 2000 kilométeres hosszúságával. Összesen 3000 korallzátonya, és 900 kisebb-nagyobb szigete van mind a 34,4 millió hektárán. 

 

 

A Nagy-korallzátony kialakulása:

 

Ahogy az idő telt, úgy a gleccserek folyamatosan olvadni kezdtek, és mind-mind a tengerbe kerültek víz formájában, az pedig megemelkedett, és így Tasmania valamint Új-Guinea elszakadt a szárazföldtől.

 

Így a tenger által elöntött síkságok víz alá kerültek, és korallzátonyok alakultak ki, így született meg a mai Nagy-korallzátony is. E csodát először a híres Cook kapitány jegyezte fel hajónaplójában, hiszen 1769-ben hajózott el itt. 

 

Hogy többet megtudhass, lapozz a következő oldalra! :)

hirdetes
 

Nagy-korallzátony, a világ legcsodálatosabb helye

A Nagy-korallzátony élővilága:

A zátony számos ritka, és lenyűgöző élőlénynek szolgál otthonául, ilyen például a tengeri tehén, vagy a cserepes teknős. A szirtek főként kőkorallokból, illetve szarukorallokból áll, és összesen több, mint 400 másik korallfaj teszi hihetetlenül gazdaggá az itteni élővilágot. Gyakran találkozhatunk az akár két mázsásra is megnövő Óriáskagylóval, a mérges kúpcsigával, valamint a narancs bohóchalakkal is.

 


Számos nemzeti park is van itt, ezek közé tartozik a Zöld-sziget is, amely alig három méterre emelkedik ki a Csendes-óceánból, és főleg kókuszpálmákból áll a növényvilága, partjai pedig fehér korallhomokkal vannak vetve.

 


A Nagy-korallzátony önmagában is gyönyörű, de igen gazdag élővilágát mégiscsak a halak teszik ki. Több, mint 1500 halfajt jegyeztek le itt, és lakói közé az akár 8-10 méteresre megnövő óriás cetcápa ( amely a világ legnagyobb hala! ) is itt él. Számos tüskésbőrű él még itt, olyanok mint a tengeri uborka, vagy a tengeri sün. 

hirdetes

 


 

A korallzátony 1981. óta az UNESCO Világörökség része, mégis veszélyben van, és nem az állatok miatt..

Az emberi kapzsiság itt is sátrat vert.
A zátony megőrzése mindenki számára kötelesség kellene hogy legyen, hiszen amellett hogy a tudománynak egyszerűen felbecsülhetetlen érték, ezres nagyságrendű élőlény otthona, és pótolhatatlan természeti jelenség, valóságos csoda is egyben.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Pay'r Egon

Pay'r Egon Jr. életrajz Pay'r Egon születési hely és idő 1988.10.06.,... Tovább

Pütting

A pütting nem más, mint a hajókon a vantni rögzítő verete. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 106

Átlagos értékelés: 4.8

érdekességek szerelem tenger,óceán utazás