Ismerd meg te is a Nagy-korallzátonyt!

Kövess minket facebookon!
Főoldal > A Föld természeti csodája, a Nagy-korallzátony

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A Föld természeti csodája, a Nagy-korallzátony


2016/03/15

A korallok már önmagukban is lenyűgözőek, hiszen értékes és a szivárvány ezer színében pompázó természeti képződmények. Van egy hely azonban, ahol a világ legnagyobb, és egyben legcsodálatosabb korallzátonya húzódik, a Nagy-korallzátony. Ezt mutatom most be nektek.

Nagy-korallzátony, a világ legcsodálatosabb helye

A zátony nem messze Queensland állam partjaitól található, és ez Földünk legnagyobbika a maga 2000 kilométeres hosszúságával. Összesen 3000 korallzátonya, és 900 kisebb-nagyobb szigete van mind a 34,4 millió hektárán. 

 

 

A Nagy-korallzátony kialakulása:

 

Ahogy az idő telt, úgy a gleccserek folyamatosan olvadni kezdtek, és mind-mind a tengerbe kerültek víz formájában, az pedig megemelkedett, és így Tasmania valamint Új-Guinea elszakadt a szárazföldtől.

 

Így a tenger által elöntött síkságok víz alá kerültek, és korallzátonyok alakultak ki, így született meg a mai Nagy-korallzátony is. E csodát először a híres Cook kapitány jegyezte fel hajónaplójában, hiszen 1769-ben hajózott el itt. 

 

Hogy többet megtudhass, lapozz a következő oldalra! :)
 

Nagy-korallzátony, a világ legcsodálatosabb helye

A Nagy-korallzátony élővilága:

A zátony számos ritka, és lenyűgöző élőlénynek szolgál otthonául, ilyen például a tengeri tehén, vagy a cserepes teknős. A szirtek főként kőkorallokból, illetve szarukorallokból áll, és összesen több, mint 400 másik korallfaj teszi hihetetlenül gazdaggá az itteni élővilágot. Gyakran találkozhatunk az akár két mázsásra is megnövő Óriáskagylóval, a mérges kúpcsigával, valamint a narancs bohóchalakkal is.

 


Számos nemzeti park is van itt, ezek közé tartozik a Zöld-sziget is, amely alig három méterre emelkedik ki a Csendes-óceánból, és főleg kókuszpálmákból áll a növényvilága, partjai pedig fehér korallhomokkal vannak vetve.

 


A Nagy-korallzátony önmagában is gyönyörű, de igen gazdag élővilágát mégiscsak a halak teszik ki. Több, mint 1500 halfajt jegyeztek le itt, és lakói közé az akár 8-10 méteresre megnövő óriás cetcápa ( amely a világ legnagyobb hala! ) is itt él. Számos tüskésbőrű él még itt, olyanok mint a tengeri uborka, vagy a tengeri sün. 

 


 

A korallzátony 1981. óta az UNESCO Világörökség része, mégis veszélyben van, és nem az állatok miatt..

Az emberi kapzsiság itt is sátrat vert.
A zátony megőrzése mindenki számára kötelesség kellene hogy legyen, hiszen amellett hogy a tudománynak egyszerűen felbecsülhetetlen érték, ezres nagyságrendű élőlény otthona, és pótolhatatlan természeti jelenség, valóságos csoda is egyben.
 


érdekességek szerelem tenger,óceán utazásKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Hosszú hétvége

Ha egy ünnep keddre vagy éppen csütörtökre esik, akkor az előtte lévő hétfőt vagy az...

Franck Cammas

Franck Cammas vitorlázó életrajz Franck Cammas 1972 december 22.-én született...

Sekli

Saválló fémből készült csavaros alkatrész, mellyel mozgó, különálló...

Tőkesúlyos hajó

Tőkesúllyal és kabinnal rendelkező vitorlás hajó. Nevezik még kielernek is.

Cirrus

A cirrus egy 8-12 km magasan úszó apró fehér pamacsos felhőfajta. Ha kis számban...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.