notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Dél-Afrika Kimberley nevű városában található a Kimberley Mine gyémántbánya, más néven a Nagy Lyuk. Sokan azt gondolnák, hogy természetesen keletkezett a lyuk, azonban több ezer ember keze munkája, amely körülbelül 43 év alatt alakult ki.

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Kimberley Mine – A Nagy Lyuk

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kimberley Mine – A Nagy Lyuk


2013/06/27
Gyuris Lilla

Dél-Afrika Kimberley nevű városában található a Kimberley Mine gyémántbánya, más néven a Nagy Lyuk. Sokan azt gondolnák, hogy természetesen keletkezett a lyuk, azonban több ezer ember keze munkája, amely körülbelül 43 év alatt alakult ki.

Dél-Afrika Kimberley nevű városában található a Kimberley Mine gyémántbánya, más néven a Nagy Lyuk. Sokan azt gondolnák, hogy természetesen keletkezett a lyuk, azonban több ezer ember keze munkája, amely körülbelül 43 év alatt alakult ki.

 

  

 

A Nagy Lyuk

A Kimberley Mine egy felszíni művelésű gyémántbánya, ami Kimberley városában, Dél-Afrikában található. A mai bánya területén 1871 előtt még egy Colesberg Kopje nevű kis domb magasodott. Az 1800-as évek második felében kezdték meg ezeken a területeken a gyémántkeresést. Az első kincseket a „Vörös Sapkás” csapat találta meg, ennek a felfedezésnek köszönhetően indulat a gyémántot rejtő területek utáni hajsza. A terület ezekben az években a kincsvadászat miatt a New Rush nevet kapta, amit később Kimberley-re változtattak.
 

A Nagy Lyuk kialakulása

A felfedezést követően a Colesberg Kopje nevű területet felparcellázták. Kb. 800 darab 30-szor 30 lábas területet osztottak szét, amelyből minden egyes ember maximum kettőt birtokolhatott, amelyek után természetesen bérleti díjat fizettek. 1871-ben kezdődtek meg a gyémántkeresési munkálatok. A gyémánt ritkasága miatt a bányászok kétségbeesetten ástak, annak reményében, hogy mielőbb meggazdagodnak. Később közös vállalatokat alakítottak ki a könnyebb munka érdekében.  
 
 
Egy évvel a bányászat megkezdése után, 1872-ben a munkások száma meghaladta az 50.000 főt. Minél mélyebb lett a gödör, annál több baleset történt, ezért sokan életüket vesztették. 1888. március 13-án a megmaradt tulajdonosok szerződést kötöttek és egy közös vállalatot alapítottak. 1914 augusztusában a Nagy Lyuk elérte a mai mélységét, amely úgy jött létre, hogy 22 millió tonna földet mozgattak meg, amiben 3 tonna gyémántot találtak, ez körülbelül 14,5 millió karátnak felel meg.
 

A Nagy Lyuk tulajdonságai

A Kimberley Mine szélessége 463 méter, kerülete 1,6 km, területe 17 hektár. A lyukat 240 méterig mélyítették, majd törmelékkel feltöltötték, így 215 méter mélységű maradt. Az utóbbi évek alatt a kiásott gödröt 40 méter magasságú talajvíz öntötte el. A lyuk a víz felületéig kb. 175 méter mélységű. A Kimberley-gyémántbánya felkerült az UNESCO Világörökség javaslati listájára.
 
 


Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Negatív csapás

 Cirkálásnál a céltól távolodó, de magasságot gyûjtõ szakasz.

Topfény

Topfény: horgonyzáskoz bekapcsolt körbevilágító fehér fény.

Cirrus

A cirrus egy 8-12 km magasan úszó apró fehér pamacsos felhőfajta. Ha kis számban...

Code-lobogó

Code-lobogó: a klasszikus jelzõlobogó-ábécé

Jolle

A jolle uszonyos(svert), kabin nélküli sportvitorlás. Például: 420,470, Finn Dinghi, Cadet.
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!