Dél-Afrika Kimberley nevű városában található a Kimberley Mine gyémántbánya, más néven a Nagy Lyuk. Sokan azt gondolnák, hogy természetesen keletkezett a lyuk, azonban több ezer ember keze munkája, amely körülbelül 43 év alatt alakult ki.

Kövess minket facebookon!
Főoldal > Kimberley Mine – A Nagy Lyuk

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kimberley Mine – A Nagy Lyuk


2013/06/27

Dél-Afrika Kimberley nevű városában található a Kimberley Mine gyémántbánya, más néven a Nagy Lyuk. Sokan azt gondolnák, hogy természetesen keletkezett a lyuk, azonban több ezer ember keze munkája, amely körülbelül 43 év alatt alakult ki.

Dél-Afrika Kimberley nevű városában található a Kimberley Mine gyémántbánya, más néven a Nagy Lyuk. Sokan azt gondolnák, hogy természetesen keletkezett a lyuk, azonban több ezer ember keze munkája, amely körülbelül 43 év alatt alakult ki.

 

 

 

 

A Nagy Lyuk

A Kimberley Mine egy felszíni művelésű gyémántbánya, ami Kimberley városában, Dél-Afrikában található. A mai bánya területén 1871 előtt még egy Colesberg Kopje nevű kis domb magasodott. Az 1800-as évek második felében kezdték meg ezeken a területeken a gyémántkeresést. Az első kincseket a „Vörös Sapkás” csapat találta meg, ennek a felfedezésnek köszönhetően indulat a gyémántot rejtő területek utáni hajsza. A terület ezekben az években a kincsvadászat miatt a New Rush nevet kapta, amit később Kimberley-re változtattak.
 

A Nagy Lyuk kialakulása

A felfedezést követően a Colesberg Kopje nevű területet felparcellázták. Kb. 800 darab 30-szor 30 lábas területet osztottak szét, amelyből minden egyes ember maximum kettőt birtokolhatott, amelyek után természetesen bérleti díjat fizettek. 1871-ben kezdődtek meg a gyémántkeresési munkálatok. A gyémánt ritkasága miatt a bányászok kétségbeesetten ástak, annak reményében, hogy mielőbb meggazdagodnak. Később közös vállalatokat alakítottak ki a könnyebb munka érdekében.  
 
 
Egy évvel a bányászat megkezdése után, 1872-ben a munkások száma meghaladta az 50.000 főt. Minél mélyebb lett a gödör, annál több baleset történt, ezért sokan életüket vesztették. 1888. március 13-án a megmaradt tulajdonosok szerződést kötöttek és egy közös vállalatot alapítottak. 1914 augusztusában a Nagy Lyuk elérte a mai mélységét, amely úgy jött létre, hogy 22 millió tonna földet mozgattak meg, amiben 3 tonna gyémántot találtak, ez körülbelül 14,5 millió karátnak felel meg.
 

A Nagy Lyuk tulajdonságai

A Kimberley Mine szélessége 463 méter, kerülete 1,6 km, területe 17 hektár. A lyukat 240 méterig mélyítették, majd törmelékkel feltöltötték, így 215 méter mélységű maradt. Az utóbbi évek alatt a kiásott gödröt 40 méter magasságú talajvíz öntötte el. A lyuk a víz felületéig kb. 175 méter mélységű. A Kimberley-gyémántbánya felkerült az UNESCO Világörökség javaslati listájára.
 
 
Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Salgó polc

Salgó Polc

Felmenetel

A felmenetel a hajó szélirány felé történő irányváltoztatása. A felmenetel szélbeállásig tart.

Babázás

Babázás: Kötélvég összefonása.

Biztonsági távolság

A Hajózási Szabályzat előírja, hogy a Balatonon a vitorlás csónakokon 30 cm, más tavakon...

Balatonberényi Kikötő

A Balaton nyugati medencéjének délii partján található a Balatonberényi Magyar Tenger...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.