notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nagy magyar ünnep: A csíksomlyói búcsú a kereszténység és a magyarság ünnepe

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > A csíksomlyói búcsú a magyarság és a kereszténység ünnepe

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A csíksomlyói búcsú a magyarság és a kereszténység ünnepe


2014/02/25
Tóth Pál

Sok egyházi ünnep van ami megmozgatja a magyarságot. Ezek közül a legnagyobb a csíksomlyói búcsú. Ide a világ minden részéről zarándokolnak pünkösdkor magyarok, és ez azon kevés egyházi események közé tartozik, amelyekre vallási hovatartozástól függetlenül mindenki elmehet.

Összmagyar ünnep: A csíksomlyói búcsú
Nézzük egy kicsit a kialakulásának történetét:

„A hegyen az 1456-os nádorfehérvári győzelem emlékére épült a festett kazettás mennyezetű Salvator-kápolna. Egyesek, az első búcsú megszervezését IV. Jenő pápának tulajdonítják, aki az épülő templom javára 1444-ben adakozó-búcsút engedélyezett. A későbbi búcsújárást a csodatevő szobor indította el, amely erőt és bátorságot adott a gyergyói és csíki székelyeknek, akik 1567 pünkösd szombatján legyőzték János Zsigmond protestáns seregét. Ma a Csíksomlyói búcsú már az összmagyarság ünnepe, pünkösd szombatján, a világ minden pontjáról jönnek az emberek. „
Az egykori eseményre emlékezve (a János Zsigmond feletti győzelem) az is hagyomány, hogy a gyergyófalusi keresztalja megy a menet elején. A menet legértékesebb tárgya a főoltár bal oldalán látható labarum, mely az ókorban, Nagy Konstantin császár idején a győzelem jelképe volt. A pünkösdszombati körmenetben ezt a menet központjában viszik a körmenetet vezető püspök előtt. A 30 kg súlyú jelképet a hagyomány szerint a katolikus gimnázium legjobb végzős diákjának tiszte vinni. A menetet szokásosan a csángók zárják.
Minden évben van mottója is a búcsúnak. Az idei nem más mint a „Boldog vagy mert hittél”!

Összmagyar ünnep: A csíksomlyói búcsú

Hol is van Csíksomlyó? Budapesttől kicsivel több, mint 700 km-re található, Romániában, Hargita megyében. 1959 óta a település hivatalosan is Csíkszeredához tartozik.
De hol van pontosan maga a rendezvény?  A válasz egyszerű: a Kis-Somlyó és a Nagy-Somlyó közötti nyeregben. Magyarországról különvonat indul, sőt manapság már kettő is. Az út ára 63000 Ft. 4 napig tart az út oda vissza, közben rengeteg programlehetőség van még. A Szombathely-Budapest-Debrecen útvonalon a főbb városokban bárhol lehet csatlakozni a menethez. Sokan az anyaországból autóval vágnak neki a túrának. Ez se egy egyszerű mutatvány azonban. Ilyenkor természetesen óriási közlekedési káosz van szinte egész Hargita-megyében. Magán szállások, szállodák azonban már ezen helyzetre is okosan „szakosodtak”. Amennyiben nem telik meg a saját parkolója, akkor ún. parkolási jogokat biztosít az arra rászorulóknak. Tudni kell a hátterét is ezen helyzetnek.

Összmagyar ünnep: A csíksomlyói búcsú

Akiknek még sincsen lehetőségük kimenni, vagy minden évben odautazni, azok számára a közmédia (Duna Tv) és a Mária rádió ad egész napos tájékoztatást.
Szállásokról néhány szó. Mint már fentebb említettem, külön turizmus ágak alakultak ki a búcsú köré: például falusi turizmus és a vallási turizmus. Ez a szállások szempontjából azt jelenti, hogy Csíkszeredán, Csíksomlyón, de egy kicsit távolabbi Csíki településeken, például Csíkdánfalván is rengeteg szálláslehetőség adódik. Több szálloda, több tucat panzió és sok-sok magánszálláshely is bőven nyújt kínálatot. Az árak 4000 Ft-tól kb 25000 Ft-ig minden kategóriában megtalálhatóak.

Tavaly sose tapasztalt esemény is bekövetkezett. A magyar köztársasági elnök személyes látogatásával tisztelte meg az eseményt. Ezen „gesztusnak” példaértékűnek kell lennie a csíksomlyói búcsú történetében.
Kevesen tudják, de a román kulturális minisztérium világörökségi helyszínnek javasolja az eseményt, szellemi kulturális örökség listáján, így ha minden jól alakul az UNESCO listáján fog szerepelni ezen összmagyar rendezvény. Ott is lesz a helye!

Összmagyar ünnep: A csíksomlyói búcsú

A búcsú idején péntektől-vasárnapig egész Csíkszeredán és Csíksomlyón parkolási tilalmat vezetnek be. Az autót csak a vasútállomás parkolójában lehet letenni, amelyet a helyi önkormányzattal előzetesen egyeztetni kell, így az eseményhez közelebbi szállásadók leleményesen és mindenképpen segítőkészen kínálnak ilyen lehetőséget. Felhajtási tilalom is van ezen időszak alatt így akik autóbusszal teszik meg a távot, azoknak legkésőbb péntekig ki kell érniük. Apropó autóbusz. Magyarországról több tucat lehetőséget kínálnak túraszervezők az ilyen fajta utazást szándékozóknak. Már 52 000 ft-tól lehet helyet foglalni, az utazás itt is, mint a vonat esetében több napig (6) tart és töltelékprogramokat is kínálnak.ünnepKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Sikló

Sikló avagy a magyar Laser Kisebb, olcsóbb, de a miénk! A Sikló nem más, mint a...

Berecz Zsombor

Berecz Zsombor szül.hely/idő Székesfehérvár, 1986. április 26.   Berecz...

Sekli

Saválló fémből készült csavaros alkatrész, mellyel mozgó, különálló...

Denevér

A Denevér a nagyvitorla hátsó ívelt része.

Bavaria 32

Bavaria 32 - Kötélzet és vitorlázat Nagyvitorla konvencionális...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.