notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nagy magyar ünnep: A csíksomlyói búcsú a kereszténység és a magyarság ünnepe

hirdetes

A csíksomlyói búcsú a magyarság és a kereszténység ünnepe

Tóth Pál
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Sok egyházi ünnep van ami megmozgatja a magyarságot. Ezek közül a legnagyobb a csíksomlyói búcsú. Ide a világ minden részéről zarándokolnak pünkösdkor magyarok, és ez azon kevés egyházi események közé tartozik, amelyekre vallási hovatartozástól függetlenül mindenki elmehet.

Összmagyar ünnep: A csíksomlyói búcsú

Nézzük egy kicsit a kialakulásának történetét:

„A hegyen az 1456-os nádorfehérvári győzelem emlékére épült a festett kazettás mennyezetű Salvator-kápolna. Egyesek, az első búcsú megszervezését IV. Jenő pápának tulajdonítják, aki az épülő templom javára 1444-ben adakozó-búcsút engedélyezett. A későbbi búcsújárást a csodatevő szobor indította el, amely erőt és bátorságot adott a gyergyói és csíki székelyeknek, akik 1567 pünkösd szombatján legyőzték János Zsigmond protestáns seregét. Ma a Csíksomlyói búcsú már az összmagyarság ünnepe, pünkösd szombatján, a világ minden pontjáról jönnek az emberek. „
Az egykori eseményre emlékezve (a János Zsigmond feletti győzelem) az is hagyomány, hogy a gyergyófalusi keresztalja megy a menet elején. A menet legértékesebb tárgya a főoltár bal oldalán látható labarum, mely az ókorban, Nagy Konstantin császár idején a győzelem jelképe volt. A pünkösdszombati körmenetben ezt a menet központjában viszik a körmenetet vezető püspök előtt. A 30 kg súlyú jelképet a hagyomány szerint a katolikus gimnázium legjobb végzős diákjának tiszte vinni. A menetet szokásosan a csángók zárják.
Minden évben van mottója is a búcsúnak. Az idei nem más mint a „Boldog vagy mert hittél”!

Összmagyar ünnep: A csíksomlyói búcsú

Hol is van Csíksomlyó? Budapesttől kicsivel több, mint 700 km-re található, Romániában, Hargita megyében. 1959 óta a település hivatalosan is Csíkszeredához tartozik.
De hol van pontosan maga a rendezvény?  A válasz egyszerű: a Kis-Somlyó és a Nagy-Somlyó közötti nyeregben. Magyarországról különvonat indul, sőt manapság már kettő is. Az út ára 63000 Ft. 4 napig tart az út oda vissza, közben rengeteg programlehetőség van még. A Szombathely-Budapest-Debrecen útvonalon a főbb városokban bárhol lehet csatlakozni a menethez. Sokan az anyaországból autóval vágnak neki a túrának. Ez se egy egyszerű mutatvány azonban. Ilyenkor természetesen óriási közlekedési káosz van szinte egész Hargita-megyében. Magán szállások, szállodák azonban már ezen helyzetre is okosan „szakosodtak”. Amennyiben nem telik meg a saját parkolója, akkor ún. parkolási jogokat biztosít az arra rászorulóknak. Tudni kell a hátterét is ezen helyzetnek.

Összmagyar ünnep: A csíksomlyói búcsú

Akiknek még sincsen lehetőségük kimenni, vagy minden évben odautazni, azok számára a közmédia (Duna Tv) és a Mária rádió ad egész napos tájékoztatást.
Szállásokról néhány szó. Mint már fentebb említettem, külön turizmus ágak alakultak ki a búcsú köré: például falusi turizmus és a vallási turizmus. Ez a szállások szempontjából azt jelenti, hogy Csíkszeredán, Csíksomlyón, de egy kicsit távolabbi Csíki településeken, például Csíkdánfalván is rengeteg szálláslehetőség adódik. Több szálloda, több tucat panzió és sok-sok magánszálláshely is bőven nyújt kínálatot. Az árak 4000 Ft-tól kb 25000 Ft-ig minden kategóriában megtalálhatóak.

Tavaly sose tapasztalt esemény is bekövetkezett. A magyar köztársasági elnök személyes látogatásával tisztelte meg az eseményt. Ezen „gesztusnak” példaértékűnek kell lennie a csíksomlyói búcsú történetében.
Kevesen tudják, de a román kulturális minisztérium világörökségi helyszínnek javasolja az eseményt, szellemi kulturális örökség listáján, így ha minden jól alakul az UNESCO listáján fog szerepelni ezen összmagyar rendezvény. Ott is lesz a helye!

Összmagyar ünnep: A csíksomlyói búcsú

A búcsú idején péntektől-vasárnapig egész Csíkszeredán és Csíksomlyón parkolási tilalmat vezetnek be. Az autót csak a vasútállomás parkolójában lehet letenni, amelyet a helyi önkormányzattal előzetesen egyeztetni kell, így az eseményhez közelebbi szállásadók leleményesen és mindenképpen segítőkészen kínálnak ilyen lehetőséget. Felhajtási tilalom is van ezen időszak alatt így akik autóbusszal teszik meg a távot, azoknak legkésőbb péntekig ki kell érniük. Apropó autóbusz. Magyarországról több tucat lehetőséget kínálnak túraszervezők az ilyen fajta utazást szándékozóknak. Már 52 000 ft-tól lehet helyet foglalni, az utazás itt is, mint a vonat esetében több napig (6) tart és töltelékprogramokat is kínálnak.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Szavazz kedvenc előadóidra! Íme a 3. Petőfi Zenei Díj jelöltjei és a szavazás menete!

2018-07-02

Szavazz kedvenc előadóidra! Íme a 3. Petőfi Zenei Díj jelöltjei és a...

2018-ban újra elnyerhető a Petőfi Zenei Díj, melynek átadó gáláját idén új helyszínen, új fesztiválon rendeznek meg! Az elismerést olyan hazai előadók kaphatják meg, akik kiemelkedő hatással bírnak a magyar könnyűzenei életre. Szavazz kedvenceidre! Olvasd el cikkünket, melyben összegyűjtöttünk minden fontos információt a 3. Petőfi Zenei Díjról!

A 2018-as Race to Alaska (R2AK) döntő pillanata

2018-07-04

A 2018-as Race to Alaska (R2AK) döntő pillanata

2018. június 24-én lelkes szurkolók tömege gyűlt össze az alaszkai Ketchikan városában, hogy figyelemmel kísérjék a Race to Alaska (R2AK) első befutóit. Az Alaskan Fish House tulajdonosa szintén túlórázott, hiszen a záróra után is nyitvatartott kapuit a verseny érdekében! Cikkünkben a Federal’s Team Sail Like a Girl csapatról írtunk!

Tippek káosz nélküli céges rendezvényszervezéshez

2018-07-25

Tippek káosz nélküli céges rendezvényszervezéshez

A céges rendezvényszervezés nagy falat lehet egy kezdő számára, főleg ha nem is a rendezvényszervezés a szakterülete! A teher megkönnyítése érdekében cikkünkben összegyűjtöttünk 3 és 1 bónusz tippet igazán kezdő rendezvényszervezőknek, amelyek betartásával elkerülheted a kalamajkát!

Az 50 település már javában készül az idei Nemzeti Regatta versenyeire!

2019-05-22

Az 50 település már javában készül az idei Nemzeti Regatta versenyeire!

Kevesebb mint két hét és indul a Nemzeti Regatta – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválja – 2019. június 1-2-án! A Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) és szervezőtársai idén is 50 települést látnak vendégül Siófokon, ahova 16 megyéből érkeznek majd a csapatok a megmérettetésekre.

hirdetes
Közösség

Szótár

Balatonmáriafürdő Hajóállomás BH Zrt.

  A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a Balatoni Hajózási... Tovább

Biztonságtechnika

A komplex vagyonvédelem a biztonságtechnika szerint a mechanikai védelmen alapszik, melyet az... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 160

Átlagos értékelés: 5.0

ünnep