notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nagy magyar ünnep: A csíksomlyói búcsú a kereszténység és a magyarság ünnepe

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > A csíksomlyói búcsú a magyarság és a kereszténység ünnepe

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A csíksomlyói búcsú a magyarság és a kereszténység ünnepe


2014/02/25
Tóth Pál

Sok egyházi ünnep van ami megmozgatja a magyarságot. Ezek közül a legnagyobb a csíksomlyói búcsú. Ide a világ minden részéről zarándokolnak pünkösdkor magyarok, és ez azon kevés egyházi események közé tartozik, amelyekre vallási hovatartozástól függetlenül mindenki elmehet.

Összmagyar ünnep: A csíksomlyói búcsú

h2 after

Nézzük egy kicsit a kialakulásának történetét:

„A hegyen az 1456-os nádorfehérvári győzelem emlékére épült a festett kazettás mennyezetű Salvator-kápolna. Egyesek, az első búcsú megszervezését IV. Jenő pápának tulajdonítják, aki az épülő templom javára 1444-ben adakozó-búcsút engedélyezett. A későbbi búcsújárást a csodatevő szobor indította el, amely erőt és bátorságot adott a gyergyói és csíki székelyeknek, akik 1567 pünkösd szombatján legyőzték János Zsigmond protestáns seregét. Ma a Csíksomlyói búcsú már az összmagyarság ünnepe, pünkösd szombatján, a világ minden pontjáról jönnek az emberek. „
Az egykori eseményre emlékezve (a János Zsigmond feletti győzelem) az is hagyomány, hogy a gyergyófalusi keresztalja megy a menet elején. A menet legértékesebb tárgya a főoltár bal oldalán látható labarum, mely az ókorban, Nagy Konstantin császár idején a győzelem jelképe volt. A pünkösdszombati körmenetben ezt a menet központjában viszik a körmenetet vezető püspök előtt. A 30 kg súlyú jelképet a hagyomány szerint a katolikus gimnázium legjobb végzős diákjának tiszte vinni. A menetet szokásosan a csángók zárják.
Minden évben van mottója is a búcsúnak. Az idei nem más mint a „Boldog vagy mert hittél”!

Összmagyar ünnep: A csíksomlyói búcsú

Hol is van Csíksomlyó? Budapesttől kicsivel több, mint 700 km-re található, Romániában, Hargita megyében. 1959 óta a település hivatalosan is Csíkszeredához tartozik.
De hol van pontosan maga a rendezvény?  A válasz egyszerű: a Kis-Somlyó és a Nagy-Somlyó közötti nyeregben. Magyarországról különvonat indul, sőt manapság már kettő is. Az út ára 63000 Ft. 4 napig tart az út oda vissza, közben rengeteg programlehetőség van még. A Szombathely-Budapest-Debrecen útvonalon a főbb városokban bárhol lehet csatlakozni a menethez. Sokan az anyaországból autóval vágnak neki a túrának. Ez se egy egyszerű mutatvány azonban. Ilyenkor természetesen óriási közlekedési káosz van szinte egész Hargita-megyében. Magán szállások, szállodák azonban már ezen helyzetre is okosan „szakosodtak”. Amennyiben nem telik meg a saját parkolója, akkor ún. parkolási jogokat biztosít az arra rászorulóknak. Tudni kell a hátterét is ezen helyzetnek.

Összmagyar ünnep: A csíksomlyói búcsú

Akiknek még sincsen lehetőségük kimenni, vagy minden évben odautazni, azok számára a közmédia (Duna Tv) és a Mária rádió ad egész napos tájékoztatást.
Szállásokról néhány szó. Mint már fentebb említettem, külön turizmus ágak alakultak ki a búcsú köré: például falusi turizmus és a vallási turizmus. Ez a szállások szempontjából azt jelenti, hogy Csíkszeredán, Csíksomlyón, de egy kicsit távolabbi Csíki településeken, például Csíkdánfalván is rengeteg szálláslehetőség adódik. Több szálloda, több tucat panzió és sok-sok magánszálláshely is bőven nyújt kínálatot. Az árak 4000 Ft-tól kb 25000 Ft-ig minden kategóriában megtalálhatóak.

Tavaly sose tapasztalt esemény is bekövetkezett. A magyar köztársasági elnök személyes látogatásával tisztelte meg az eseményt. Ezen „gesztusnak” példaértékűnek kell lennie a csíksomlyói búcsú történetében.
Kevesen tudják, de a román kulturális minisztérium világörökségi helyszínnek javasolja az eseményt, szellemi kulturális örökség listáján, így ha minden jól alakul az UNESCO listáján fog szerepelni ezen összmagyar rendezvény. Ott is lesz a helye!

Összmagyar ünnep: A csíksomlyói búcsú

A búcsú idején péntektől-vasárnapig egész Csíkszeredán és Csíksomlyón parkolási tilalmat vezetnek be. Az autót csak a vasútállomás parkolójában lehet letenni, amelyet a helyi önkormányzattal előzetesen egyeztetni kell, így az eseményhez közelebbi szállásadók leleményesen és mindenképpen segítőkészen kínálnak ilyen lehetőséget. Felhajtási tilalom is van ezen időszak alatt így akik autóbusszal teszik meg a távot, azoknak legkésőbb péntekig ki kell érniük. Apropó autóbusz. Magyarországról több tucat lehetőséget kínálnak túraszervezők az ilyen fajta utazást szándékozóknak. Már 52 000 ft-tól lehet helyet foglalni, az utazás itt is, mint a vonat esetében több napig (6) tart és töltelékprogramokat is kínálnak.ünnepKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Félszeles vitorlázás

Félszeles vitorlázás során félszélben halad a hajó, a hajó hossztengelye a valóságos...

Unterlieck

Az unterlieck a nagyvitorla (Gross) alsó éle.

Spartacus Vitorlás Egylet

Spartacus Vitorlás Egylet   Spartacus VE története A Spartacus Vitorlás...

Nut

 Az árbocon és a bummon lévő horony, vájat, csatorna neve, amibe a vitorlát húzzuk bele.

Amerika Kupa

Amerika Kupa 2010 mondd el te is a véleményed itt!   Az Amerika Kupáról Az...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!