notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Interjú a Black Jack kormányosával, a Volvo High Tech Regatta egyik esélyesével

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Interjú Nagy R. Attilával, a Volvo High Tech Regatta egyik esélyesével

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Interjú Nagy R. Attilával, a Volvo High Tech Regatta egyik esélyesével


2017/07/14
GA

Magyarországon rohamosan nő a magas technikai felszereltségű, rendkívül gyors vitorlások száma. Ugyanakkor ezeknek a hajóknak nem csak idehaza, de Európában sincs elég speciális versenyzési lehetőségük. Azonban a hagyományos versenyeken pont ezeket a hajókat lehet csupán pár percig látni, mivel a nagy sebességük miatt azonnal eltűnnek a nézők szeme elől.

volvo high tech regatta

Mivel az Alsóörs Marina és a Fenyves Yacht Club a Balaton jelenleg két legmodernebb kikötője, adott a lehetőség és a helyszín is ahhoz, hogy a legkorszerűbb kikötők adjanak helyszínt a legkorszerűbb hajók versenyének, a Volvo High Tech Regattának.

Interjút készítettünk a Black Jack kormányosával Nagy R. Attilával ,aki a Volvo High Tech Regatta csúcskategóriás vitorlásverseny egyik nagy esélyese.

 

Üdvözlöm! Először is gratulálni szeretnék a Kékszalagon elért 3. helyezéséhez. Ezen a versenyen is a Black Jack-el tervez indulni?

 

A Team Black Jack minden új kezdeményezés mellé örömmel adja magát és a fekete katamaránját. Ám mivel ez egy kifejezetten gyenge szeles hajó, úgynevezett „light wind edition” így az időjárás korlátokat szabhat a részvételnek. Azonban ha békések az időjárási viszonyok, mi ott leszünk a rajtvonalon.

 

 

A parton álló amatőrök, érdeklődők miről ismerhetik meg a hajóját? 

A hajó zongora fekete csillogó katamarán, 33 láb hosszú és közel 19 méteres árboca van. A legénység kék/fekete ruházatban versenyez, így könnyen beazonosíthatóak. A nagyvitorlán a Team Black Jack segíti a megismerést, illetve az általunk működtetett Katamarán Suli felirata sem olvasható más hajón.  

 

 

Mi a célja a versenyen?

 

Elsődleges célunk, hogy versenytársainkkal együtt jól szórakozzunk egy új és kifejezetten innovatív tartalommal bíró regattán. Ezzel párhuzamosan szeretnénk személyesen is megnézni a Balatonfenyvesen elkészült új kikötőt, mi magunk még nem jártunk arra.

 

 

Mit jelent az Ön számára ez a verseny?

 

A verseny várhatóan remek kikapcsolódási lehetőség lesz, egyben ismerkedés az új szervezőkkel és a nekik otthont adó kikötőkkel. Személy szerint nekem egy kicsit a szívügyem is, hiszen nem csak egy új versenyzési formuláról van szó, de a hazai „rohanógép” flottát szólítja meg, ami igazán egyedülálló kezdeményezés.

 

 

Kit/kiket tart a legfőbb riválisának? Kivel számít nagy harcra?

 

A verseny esélyesei egyértelműen a nagyobb vízvonallal bíró katamaránok.  Az 50 és 47 lábas kétárbocosok, illetve az Extreme 40 hajók is az összetett győzelemre esélyesek. Ám ahogy a Kékszalagon is láthattuk, ha az időjárás a békésebb nyári arcát mutatja, bizony a magunk fajta gyengeszeles lopakodó is okozhat meglepetéseket.

 

 

Miben lesz más ez a verseny Ön szerint, mint az eddigiek?

 

Ilyen regatta még nincs hazánkban, ez igazán egyedüli és remek kezdeményezés. Minden vitorlázó szereti, ha egyik kikötőből a másikba vitorlázhat, és ott szerezettel fogadják, nem mellesleg ehet, ihat és még ott is alhat. De azt se feledjük el, hogy a rendezvény kifejezetten a gyors hajók részére kerül megrendezésre, ami látványosságnak sem utolsó főleg a kikötői futamokat illetően. Amennyiben pedig a közvetítés is a helyzet magaslatán lesz, akkor nem csak a vízparton tartózkodok, de a távoli rajongók, családtagok támogatók is átélhetik a verseny izgalmait.

 

 

Bár amatőrök nem indulhatnak, Ön szerint miért éri meg mégis az érdeklődőknek, hogy kimenjenek a versenyre?

 

A verseny olyat mutat az érdeklődőknek, amire hazánkban ilyen koncentrált közegben még nem volt példa. Ezek a „rohanógépek” rendszeresen versenyeznek egymás ellen, de akkor több száz vitorlás társaságában teszik ez, és persze nem mindig a nekik ideális körülmények között. A szervezők most azt vállalták fel, hogy a kikötői futamokat ezekre a bárkákra „személyre szabottan” bonyolítják le. A két kikötő közötti túra futam pedig remek összemérési lehetőség a versenyző hajóknak, és kiváló alkalom a nézőknek. Hiszen más flottáktól nem zavartan testközelből láthatják a Balaton leggyorsabb egytestű hajóit és korunk innovatív katamaránjait.

 

Köszönöm válaszait, és sok sikert kívánok a versenyen!
versenyKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Code-lobogó

Code-lobogó: a klasszikus jelzõlobogó-ábécé

Schooner

A schooner, magyarosan szkúner, egy kétárbocos vitorlás hajó, amin a hátsó árboc magasabb.

Vorlieck

A vorlieck a nagyvitorla (Gross) első éle.

Takk

A takkot csapásnak is hívjuk. Egy csapás lehet jobb, bal, pozitív illetve negatív. Ha...

Viharfock

Viharfock - a legkisebb méretü orrvitorla
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!