notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nagyhajós OB I. 2009 - Összefoglaló, eredmény

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Nagyhajós OB I. 2009 - Összefoglaló, eredmény

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Nagyhajós OB I. 2009 - Összefoglaló, eredmény


2009/08/01
mvsz

Forrás: vitorlazas.hu

11 hajóosztály számára került megrendezésre a Nagyhajós Országos Bajnokság I. fordulója július 24. és 29. között Balatonfüreden. Az első napokban még erős szélben versenyzett a közel 500 résztvevővel a jobb helyezésekért, a bajnokság végére azonban lankadt a szél, sőt, az utolsó, szerdai napon már egyetlen futamot sem sikerült megrendezni. Néhány hajóosztályban külföldi versenyzők is részt vettek a bajnokságban, például a J24-eseknél, ahol az európa-bajnoki ezüstérmes olasz Botta Dritta legénysége sokáig vezetett a versenyben, majd végül harmadik lett. Litkey Farkas kilencszeres Kékszalag-győztes megszerezte első Asso-osztálybeli győzelmét az Asso Le Mió-val.

Nagyhajós Országos Bajnokság I.
2009. július 24-29., Balatonfüred

 

 

Nagyhajós OB I. 2009 - Összefoglaló, eredmény

Nagyhajós OB I. 2009

Az egyes napok eseményei részletesebben:

Július 25. szombat

A 10 órai hivatalos megnyitóünnepséget követően 12 órakor elrajtolt az első, és egyben egyetlen szombati futam. Mivel végig 25 csomós szél fújt 40 csomós befújásokkal, a rendezőség fél négykor úgy döntött, lelövi a futamot.

Az egyetlen megrendezett futamon több vízbeesés, sőt egy borulás és egy árboctörés is történt, így nem volt eseménymentes a bajnokság első napja. A négy pályán összesen 94 hajó versenyzett egymással, köztük a J24 és az Asso osztályban külföldi résztvevőkkel is. A J24-ben versenyző olasz Botta Dritta (az EB második helyezett hajója) magabiztosan nyerte a futamot annak ellenére, hogy az első hátszeles szakaszban a bójakerülést követően gyakorlatilag elmerült spinnakerrel együtt, és egy embert el is hagyott a szerencsétlenül sikerült forduló során. A viharos szelet a többi hajóosztályban nehezen bírták a résztvevők, de a J24-ben az összes rajthoz állt egység befutott a célba.

Július 26. vasárnap

Három futam is megrendezésre került a Nagyhajós Országos Bajnokság I. második napján. Igaz, a negyediket is megkezdte a mezőny, de addigra már lankadt az egyébként a délelőtt folyamán kitartóan fújó szél, ezért a rendezőség inkább úgy döntött, egy kör után lelövi a negyedik futamot. Kivéve a J24 osztályt, mivel ott meg tudták tartani a vasárnapi negyedik futamot is.

Vasárnap már nem volt annyira viharos az időjárás, hogy árbocok törjenek, de azért egy-két spinnaker megsínylette a versenyt. Az Asso99 osztályban két futamot is megnyert a Detre Szabolcs (KMP VSE) kormányozta Erste, a harmadikon Litkey Farkas (KMP VSE) bizonyult a legjobbnak az Asso Le Mió-val.

Szoros volt a verseny az Asso mezőnyben is, és általánosságban elmondható, hogy a remek szélnek köszönhetően jó versenyeket vívtak a csapatok egymással. Az összevont cirkálóknál a Szindbád nyerte mindhárom futamot, de mivel a szombatit nem fejezte be, egyelőre csak a harmadik helyen áll. Ugyanez a helyzet az Elliot 770-eseknél, ahol Szoják Balázs (BFYC) az Audentes-szel háromszor is az első helyen futott be, de a tegnapi befejezetlen futam miatt a második helyen áll tetemes hátránnyal. A J24 osztályban Székely Antal (BHSE) átvette a vezetést az olasz Montella Luca kormányozta Botta Dritta-tól.

Július 27. hétfő

Hétfőn gyenge szélben folytatódott a Nagyhajós Országos Bajnokság első fordulója, ezért a mezőny csak kettő körül ment ki a vízre. Fél háromkor rajtolt az első futam, és összesen két futamot tudtak megrendezni.

Az Assoknál Litkey Farkas (KMP VSE) és Detre Szabolcs (KMP VSE) óriási csatát vívott egymással a második futamban, és annyira csak erre figyeltek, hogy nem is sikerült jó eredményt elérniük. Litkey a kilencedik lett, de ezt kiejtheti, a korábbi repülőhollandiban versenyző Detre pedig a tizedik helyet érte el. A nap folyamán az addig stabil nyugati szél kihagyott, így az utolsó krajcban sok kormányost meglepett. Jól szerepelt az Ábránddal Dulin Jenő (BHSE), aki már három futamgyőzelemmel a második helyen áll egy pontra szűkítve hátrányát a dr. Takács István (TVSK) kormányozta a Hadúrhoz képest.

Július 28. kedd

A mezőny a hétfő esti kiírásnak megfelelően kiment a vízre a délelőtt tíz órás rajthoz, mivel azonban nem volt szél, a parton halasztást rendelt el a rendezőség. Az előrejelzés szerint Sopron felől várható volt 13 óra magasságában egy erős frissülés, de ez csak később érkezett meg. A B pályán az Asso és a Nautic részére végül a délutáni rajt után két futamot is meg tudtak rendezni, egy első és egy harmadik hellyel Szilvássy Attila (EGIS) a Peecasso-Griddel előre ugrott a második helyre 1 ponttal Detre Szabolcs (KMP VSE) elé. A Gyöngy kormánya mögött Józsa Márton (Szigligeti VSE) mindkét futamot megnyerte, és átvette a vezetést a Nautic-ban.

A megélénkülő, stabil északi szélben a többi pályán egy futamra került sor, így a YSI-ben befejeződött a bajnokság. A hét futam után a Proximo és Eszes Tamás (YCBP) végzett az első helyen nagy fölénnyel a Favonius és a Flóra előtt. Az összevont cirkálóknál folytatódott a Szindbád 100%-os szereplése, a hatodik futamot is megnyerte Horváth László, a második és a harmadik helyen a Sirocco és a Tabu között pedig csak 1 pont a különbség. A 70-eseknél nagy csata várható még a Capella és a Krajcár között, mivel azonos pontszámmal állnak az élen az utolsó nap előtt. Hasonlóan kiélezett a verseny a 30-asoknál, mivel csak 1-1 pont választja el a Kékmadarat, a Regulust és a Vészmadarat egymástól.

A D pályán is befejeződött a bajnokság, az 50.es cirkálóknál a Parti szél és Finánczy György (Kereked) nyerte meg a Nagyhajós Bajnokságot, második lett a Scutamil, harmadik pedig azonos ponttal a Fortuna.

Nagyhajós OB I. 2009 - EredményekA B pálya

C pálya 1.:

http://www.hunsail.hu/uploads/files/NHOB_5_cirkalo1_vegeredmeny.htm

C pálya 2.:

http://www.hunsail.hu/uploads/files/NHOB_5_cirkalo2_vegeredmeny.htm

D pálya

 

MVSZ

 

 

Nagyhajós OB I. 2009 - Összefoglaló, eredményNagyhajós OB I. 2009 - Összefoglaló, eredményNagyhajós OB I. 2009 - Összefoglaló, eredményNagyhajós OB I. 2009 - Összefoglaló, eredményNagyhajós OB I. 2009 - Összefoglaló, eredményNagyhajós OB I. 2009 - Összefoglaló, eredményNagyhajós OB I. 2009 - Összefoglaló, eredményNagyhajós OB I. 2009 - Összefoglaló, eredményNagyhajós OB I. 2009 - Összefoglaló, eredményNagyhajós OB I. 2009 - Összefoglaló, eredményNagyhajós OB I. 2009 - Összefoglaló, eredményNagyhajós OB I. 2009 - Összefoglaló, eredmény

Kövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Gross

A gross (ejtsd: grósz) a nagyvitorla.

Üzleti vacsora Budapesten

Üzleti vacsora Budapesten, nem mindennapi környezetben? A Zsidai csoport éttermeiben megtalálod...

Alsó él

Alsó él: A vitorla alsó, a fedélzettel nagyjából párhuzamos éle.

Esküvő szervezés

Esküvőt szervezni nem egyszerű dolog. Életünk legszebb napjának tökéletesnek kell lennie,...

Balatoni eladó lakás

A Balaton nem csupán akkor jó választás, ha kiruccannánk egyet hétvégén, elhelyezkedésének...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!