notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hajózható csatorna a Nagykörúton - Sajnos nem valósult meg

hirdetes

Reitter Ferenc álma egy hajózható csatorna volt a Nagykörúton

Petra
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Reitter Ferenc nem úgy képzelte el a Nagykörutat, mint ahogy ma kinéz: ő egy hajózható csatornát álmodott oda és meg is valósította volna a tervét, ha az utolsó pillanatban nem hiúsul meg.

Hajózható csatorna

Reitter Ferenc a 19 század közepén, a haladás korában élt Széchenyi István idejében. Volt egy nagy álma, amit ha sikerült volna megvalósítania, Budapest ma egy jobb hely lenne. Reitter mérnökként dolgozott és ő is azok közé tartozott, akiknek köszönhetően Budapest ma úgy néz ki, ahogy.  Reitter rengeteget foglalkozott a Duna szabályozással és ennek kapcsán készített el egy olyan tervet, ami megoldotta volna ezt a problémát. Ez pedig a következő: a Duna soroksári részét átvezette volna a városba és egy olyan hajózható csatornává alakította volna át, ami nemcsak hogy szebbé tette volna a város képét, de megkönnyítette volna a közlekedést és a szállítást is.

Hajózható csatorna

1862-ben a tervével a Helytartótanácshoz fordult, de ez a próbálkozás sajnos sikertelen volt, mert a városnak akkoriban se pénze, se kapacitása nem volt arra, hogy egy ilyen nagyszabású tervet megvalósítson. Viszont Reitter nem adta fel ilyen könnyen, ezért négy év múlva újra bemutatta a tervét a Pestvárosi tanácsnak, azonban kikötötte, hogy mivel ennek a csatornának a megépítése az egész város érdeke, ezért ő csak részben hajlandó anyagilag hozzájárulni, a többi a város felelőssége kell, hogy legyen. Ebben mélyen egyetértettek vele. Úgy látszott, hogy az ügy haladásnak indult, mert 1867-ben a terve a Közlekedési és Közmunka Minisztériumba került, majd egy év múlva el is kezdődtek a Duna szabályozásának előmunkálatai.

Hajózható csatorna

Közben egy külön bizottság vizsgálta mindennek az anyagi vonatkozásait és lényegében itt siklott félre a terv. Már úgy látszott, hogy az ügy egyre jobb irányba halad,mert már egy külföldi vállalkozó is jelentkezett a csatorna építésére. A városi közgyűlés szívesen fogadta, ráadásul a következő évben el is kezdtek tenni az ellen, hogy még tovább növekedjen a csatorna megépítésének összege, ezért megtiltották a csatorna elképzelt területén a további építkezéseket. De hiába ez a sok intézkedés, a csatorna tervét le kellett fújni, mert hatalmas anyagi veszteségekkel járt volna. Végül lefújták a munkálatokat, viszont a csatorna tervei jó alapul szolgáltak a mai Nagykörút megépítéséhez.

Hajózható csatorna

Pedig ha végigvitték volna ezt a tervet és sikerül megépíteni a mai Nagykörút helyére azt a csatornát, a fővárosunk nemhogy szebb lenne, de sokkal jobb lenne a levegő és olyan helyeken lehetne hajóval közlekedni, mint a Blaha, vagy az Oktogon.

Forrás: Érdekesvilág

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Közösség

Szótár

Szeksztáns

Tengeri csillagászati navigációnál használt tükrös szögmérő. Tovább

Révfülöp Üdülőszálló Kikötő

A Balaton nyugati medencéjének északi partján található az Üdülőszálló... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 185

Átlagos értékelés: 5.0

hajó