notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hajózható csatorna a Nagykörúton - Sajnos nem valósult meg

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Reitter Ferenc álma egy hajózható csatorna volt a Nagykörúton

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Reitter Ferenc álma egy hajózható csatorna volt a Nagykörúton


2014/10/17
Petra

Forrás: Érdekesvilág

Reitter Ferenc nem úgy képzelte el a Nagykörutat, mint ahogy ma kinéz: ő egy hajózható csatornát álmodott oda és meg is valósította volna a tervét, ha az utolsó pillanatban nem hiúsul meg.

Hajózható csatorna
Reitter Ferenc a 19 század közepén, a haladás korában élt Széchenyi István idejében. Volt egy nagy álma, amit ha sikerült volna megvalósítania, Budapest ma egy jobb hely lenne. Reitter mérnökként dolgozott és ő is azok közé tartozott, akiknek köszönhetően Budapest ma úgy néz ki, ahogy.  Reitter rengeteget foglalkozott a Duna szabályozással és ennek kapcsán készített el egy olyan tervet, ami megoldotta volna ezt a problémát. Ez pedig a következő: a Duna soroksári részét átvezette volna a városba és egy olyan hajózható csatornává alakította volna át, ami nemcsak hogy szebbé tette volna a város képét, de megkönnyítette volna a közlekedést és a szállítást is.

Hajózható csatorna

1862-ben a tervével a Helytartótanácshoz fordult, de ez a próbálkozás sajnos sikertelen volt, mert a városnak akkoriban se pénze, se kapacitása nem volt arra, hogy egy ilyen nagyszabású tervet megvalósítson. Viszont Reitter nem adta fel ilyen könnyen, ezért négy év múlva újra bemutatta a tervét a Pestvárosi tanácsnak, azonban kikötötte, hogy mivel ennek a csatornának a megépítése az egész város érdeke, ezért ő csak részben hajlandó anyagilag hozzájárulni, a többi a város felelőssége kell, hogy legyen. Ebben mélyen egyetértettek vele. Úgy látszott, hogy az ügy haladásnak indult, mert 1867-ben a terve a Közlekedési és Közmunka Minisztériumba került, majd egy év múlva el is kezdődtek a Duna szabályozásának előmunkálatai.

Hajózható csatorna

Közben egy külön bizottság vizsgálta mindennek az anyagi vonatkozásait és lényegében itt siklott félre a terv. Már úgy látszott, hogy az ügy egyre jobb irányba halad,mert már egy külföldi vállalkozó is jelentkezett a csatorna építésére. A városi közgyűlés szívesen fogadta, ráadásul a következő évben el is kezdtek tenni az ellen, hogy még tovább növekedjen a csatorna megépítésének összege, ezért megtiltották a csatorna elképzelt területén a további építkezéseket. De hiába ez a sok intézkedés, a csatorna tervét le kellett fújni, mert hatalmas anyagi veszteségekkel járt volna. Végül lefújták a munkálatokat, viszont a csatorna tervei jó alapul szolgáltak a mai Nagykörút megépítéséhez.

Hajózható csatorna

Pedig ha végigvitték volna ezt a tervet és sikerül megépíteni a mai Nagykörút helyére azt a csatornát, a fővárosunk nemhogy szebb lenne, de sokkal jobb lenne a levegő és olyan helyeken lehetne hajóval közlekedni, mint a Blaha, vagy az Oktogon.hajóKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Fonyód Vitorláskikötő Zrt.

A Balaton nyugati medencéjének déli partján található a Balatoni Hajózási Zrt. Keresztes...

Mesterházy-Nagy Ákos

Mesterházy-Nagy Ákos (Piri) életrajz Mesterházy-Nagy Ákos 1988-ban született és...

Hepatítisz védőoltás

Hepatitis A elleni védőoltás Kinek lehet beadni a hepatitis A elleni védőoltást? Mikor...

Sekli

Saválló fémből készült csavaros alkatrész, mellyel mozgó, különálló...

Vízparti lakás Balaton

Egy vízparti lakás a Balatonon remek lehetőségeket rejt azok számára, akik ingatlant...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlázáshoz hozzá tartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlásversenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlázásról szóló oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbiszerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Hírek a vitorlázásról a világ minden szegletéből: minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon a világ leghíresebb vitorlásversenyeit velünk, less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlázásra készülsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlásversenyek

Velünk egyik vitorlásversenyről sem kell lemaradnod. Kövesd velünk nyomon a vitorlázás élversenyeit! Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlásversenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlásversenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Te is kíváncsi vagy, hogy hogyan alakul a helyzet a vitorlázás csúcsán? Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlásversenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A vitorlázás több, mint egy sport, egy valódi életforma. Velünk képben lehetsz a vitorlázással kapcsolatos életstílus újdonságaival: a legújabb vitorlás divattal, a legjobb felszerelésekkel vitorlázáshoz, a legújabb órákkal, amiket vitorlázáshoz fejlesztettek, de a legjobb luxusautókról és technológiai felszerelésekről sem kell lemaradnod! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlásversenyhez? Itt mindent megtalálsz.

Vitorlás utazások

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint vitorlázás közben a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt, nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. De persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk, de a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, a hazai vitorlázás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!

Honlapkészítés, webdesign, keresőoptimalizálás: Expedient
Marketing tanácsadónk a: Marketing Professzorok Kft.