notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hajózható csatorna a Nagykörúton - Sajnos nem valósult meg

Vedd fel velünk a kapcsolatot, kattints!
Főoldal > Reitter Ferenc álma egy hajózható csatorna volt a Nagykörúton

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Reitter Ferenc álma egy hajózható csatorna volt a Nagykörúton


2014/10/17
Petra

Forrás: Érdekesvilág

Reitter Ferenc nem úgy képzelte el a Nagykörutat, mint ahogy ma kinéz: ő egy hajózható csatornát álmodott oda és meg is valósította volna a tervét, ha az utolsó pillanatban nem hiúsul meg.

Hajózható csatorna
Reitter Ferenc a 19 század közepén, a haladás korában élt Széchenyi István idejében. Volt egy nagy álma, amit ha sikerült volna megvalósítania, Budapest ma egy jobb hely lenne. Reitter mérnökként dolgozott és ő is azok közé tartozott, akiknek köszönhetően Budapest ma úgy néz ki, ahogy.  Reitter rengeteget foglalkozott a Duna szabályozással és ennek kapcsán készített el egy olyan tervet, ami megoldotta volna ezt a problémát. Ez pedig a következő: a Duna soroksári részét átvezette volna a városba és egy olyan hajózható csatornává alakította volna át, ami nemcsak hogy szebbé tette volna a város képét, de megkönnyítette volna a közlekedést és a szállítást is.

Hajózható csatorna

1862-ben a tervével a Helytartótanácshoz fordult, de ez a próbálkozás sajnos sikertelen volt, mert a városnak akkoriban se pénze, se kapacitása nem volt arra, hogy egy ilyen nagyszabású tervet megvalósítson. Viszont Reitter nem adta fel ilyen könnyen, ezért négy év múlva újra bemutatta a tervét a Pestvárosi tanácsnak, azonban kikötötte, hogy mivel ennek a csatornának a megépítése az egész város érdeke, ezért ő csak részben hajlandó anyagilag hozzájárulni, a többi a város felelőssége kell, hogy legyen. Ebben mélyen egyetértettek vele. Úgy látszott, hogy az ügy haladásnak indult, mert 1867-ben a terve a Közlekedési és Közmunka Minisztériumba került, majd egy év múlva el is kezdődtek a Duna szabályozásának előmunkálatai.

Hajózható csatorna

Közben egy külön bizottság vizsgálta mindennek az anyagi vonatkozásait és lényegében itt siklott félre a terv. Már úgy látszott, hogy az ügy egyre jobb irányba halad,mert már egy külföldi vállalkozó is jelentkezett a csatorna építésére. A városi közgyűlés szívesen fogadta, ráadásul a következő évben el is kezdtek tenni az ellen, hogy még tovább növekedjen a csatorna megépítésének összege, ezért megtiltották a csatorna elképzelt területén a további építkezéseket. De hiába ez a sok intézkedés, a csatorna tervét le kellett fújni, mert hatalmas anyagi veszteségekkel járt volna. Végül lefújták a munkálatokat, viszont a csatorna tervei jó alapul szolgáltak a mai Nagykörút megépítéséhez.

Hajózható csatorna

Pedig ha végigvitték volna ezt a tervet és sikerül megépíteni a mai Nagykörút helyére azt a csatornát, a fővárosunk nemhogy szebb lenne, de sokkal jobb lenne a levegő és olyan helyeken lehetne hajóval közlekedni, mint a Blaha, vagy az Oktogon.hajóKövess minket
Iratkozz fel!
Ne maradj le a legfrissebb vitorlás hírekről és programokról
Vitorlás szakszótár

Árboccsúcs

Az árboccsúcs az árboc felső vége, mely speciális fémveret segítségével lehetővé...

Keszthely - BAHART Vitorláskikötő

Keszthely BAHART Vitorláskikötő bemutatása A Keszthelyi Vitorláskikötő a Balaton egyik...

Alsó él

Alsó él: A vitorla alsó, a fedélzettel nagyjából párhuzamos éle.

Temetkezési biztosítás

Temetkezési biztosítás - nincs annál nagyobb fájdalom, mint mikor elveszítjük szerettünket....

Kávézó Budapesten

A tökéletes kávézó Budapesten mindenkinek más jelent, abban azonban egyetérthetünk, hogy a...
Vitorlázás: sportolóknak és amatőröknek egyaránt!

A vitorlázás nem csupán egy sport, hanem egy életstílus. Ezt mi is tudjuk. Ezért igyekszünk mindenről beszámolni, ami vitorlás élethez hozzátartozik. Nemcsak Balatoni, Adriai és egyéb külföldi helyszíneken való vitorlázásról és vitorlás versenyekről olvashatsz itt, hanem megtalálhatod a legmodernebb technológiákat és a legújabb vitorlás divatot is cikkeink között. Nemcsak profi sportolóknak ajánljuk vitorlás oldalunkat, hanem azoknak is, akik hobbi szerűen űzik, vagy esetleg még csak érdeklődnek a vitorlázás iránt.

Vitorlázás minden mennyiségben

Vitorlás hírek a világ minden szegletéből- minden, amit a vitorlázásról tudni érdemes. Kövesd nyomon velünk a világ leghíresebb vitorlás versenyeit , less el trükköket, hogy hogyan is csinálják a profik! Akár a Balatonon repít a szél, akár az Adrián vitorlázol, vagy valamelyik másik tengeren, hasznos tippekkel és tanácsokkal szolgálhatunk. Mit vigyél magaddal, ha vitorlás túrára indulsz, vagy mikre kell figyelned, ha beköszönt a tél? Itt megkapod mindenre a választ. A legfrissebb tudnivalókkal várjuk a vitorlázás szerelmeseit!

Vitorlás versenyek

Velünk egyik vitorlás versenyről sem kell lemaradnod. Nemcsak a hazai megrendezésű vitorlás versenyekről olvashatsz cikkeket, hanem olyan legendás nemzetközi vitorlás versenyekről is, mint a Volvo Ocean Race. Eredmények, tudósítások, információk a versenyekkel kapcsolatban, és interjúk a résztvevőkkel, vagy akár a szervezőkkel is. Ne maradj le a legfrissebb hírekről! Velünk könnyen képbe kerülhetsz a legfontosabb vitorlás versenyekről, a legfrissebb híreket olvashatod első kézből.

Vitorlás életmód

A legújabb luxusautók, technikai kiegészítők, okostelefonok, okoseszközök, órák, divat és minden más, ami a vitorlás életmódhoz hozzá tartozik. Értesülj a legújabb divatról első kézből, és ne maradj le a legújabb technológia kiegészítőkről sem! Mit vegyél fel vitorlázáshoz, melyik a legkényelmesebb cipő vagy a legjobb óra egy vitorlás versenyhez? Itt mindent megtalálsz. A legújabb hajócsodákról sem fogsz lemaradni, azt garantáljuk, ahogyan azt is, hogy a legújabb luxusautókból sem lesz hiányod! 

Utazás a világ körül

Az utazás a vitorlázás elengedhetetlen része. Az új tájak és kultúrák felfedezése még izgalmasabbá teszi a vitorlázást. Nincs is jobb program, mint egy vitorláson, a nyílt vízről megcsodálni a hely nyújtotta látványt. Nem is kell túl messzire utaznod ehhez, a Balaton is varázslatos panorámát tár eléd az év minden napján. Persze külföldi utazásokkal, vitorlás utazási ötletekkel is szolgálhatunk. De a csodálatos kis hazánkról sem feledkezünk meg, legnagyobb vitorlás központjával a Balatonnal együtt. Fedezz fel te is izgalmas tájakat vitorlázás közben!